Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Helsingin sanomat löysi jyvän

Lauantai 20.11.2021 klo 16.04 - Pirkko Turpeinen-Saari

Hannu Pesonen, minulle tuntematon toimittaja, on laatinut Helsingin Sanomille 18.11.2021 artikkelin Yhdysvaltojen asevoimien mammuttimaisista päästöistä, joita ei käsitelty Kioton, Pariisin tai Glasgowin ilmastokokouksessa. 

Tuo artikkeli kannattaa jokaisen lukea ja säästää, koska se sisältää niin paljon tieteellistä faktatietoa eri armeijoiden hiilijalanjäljestä.

Helsingin Sanomilla on jo kauan ollut erityinen "ilmastoasioiden toimittaja". Kuinka tämä Yhdysvaltojen pimennossa pitämä saastemäärä ei ole tälle toimittajalle valjennut.

Olen useissä blogeissani ja kirjoituksissani muun muassa Britannian Kuninkaallisen maantieteellisen seuran julkaisuihin viitaten, tuonut asian esille ja viitannut World Beyond War-järjestön aineistoihin, joita ilmastokokouksissa ei ole hyödynnetty.Suosittelen tämän järjestön sivuilla esiteltyjä Youtube -videoita asiasta.

Helsingin Sanomat julkaisee noin kerran 10 vuodessa todella merkittävän artikkelin, jossa paljastetaan suurvaltojen vallankäyttöä sellaisena kuin se on.

Tämän artikkelin kuvitus on kuitenkin tyypillistä Helsingin Sanomia.Kuvat vaikuttavat usein enemmän kuin tekstit.

Ensimmäinen kuva on Moskovasta, jossa vietetään Saksaa vastaan käydyn sodan voittoa vuosittain. Kuvassa on raskasta armeijan kalustoa. Mikä on Venäjän armeijan osuus maailman puolustusmenoista? Se on 3,1 prosenttia.

Toinen kuva on Israelin ilmavoimien F-35 hävittäjillä suoritetusta harjoituksesta, jossa oli mukana lentokoneita Ranskasta, Saksasta, Kreikasta, Intiasta, Italiasta, Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Artikkeli krtoo F-35 hävittäjän kuluttavan 60% enemmän lentopetroolia kuin F-16 hävittäjät, jotka ne Norjan ilmavoimissa korvaavat.

Kaikkiaan  52  F-35 hävittäjän hankinta kuomoaa kaikki Norjan puolustusvoimien tähänastiset ilmastotoimet ja kasvattaa asevoimien päästöjä ainakin 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, artikkelissa referoidut ympäristöjärjestöt toteavat.

Jos vuorostaan Yhdysvaltojen armeija olisi valtio, pelkästään sen polttoainekulutus veisi sen maailman maiden listalla 47. suurimmaksi kasvihuonepäästöjen aiheuttajaksi, toteavat brittitutkijat.

Yhdysvaltojen asevoimien toiminnasta ei  lehdessä ole kuvaa. Silti Yhdysvaltojen asevoimat on suurin yksittäinen kasvihuonepäästöjen lähde maailmassa. Se tuottaa enemmän päästöjä kuin 140 maailman pienintä valtiota yhteensä.

Yhdysvaltojen aseteollisuus on politiikan yläpuolella oleva toimija, todellinen vallankäyttäjä. Kun vuoden 1997 Kioton ilmastokokouksen pöytäkirjaan ei Yhdysvaltojen vaatimuksesta sisältynyt asevoimien ja sotilastukikohtien päästöjä, Yhdysvaltojn "ilmastolähettläs" John Kerry kehui päätöstä "mahtavaksi saavutukseksi".

Yhdysvalloilla on tunnetusti yli 750 sotilastukikohtaa yli 80 valtiossa sekä 173 000 sotilasta yli 150 valtiossa.

Helsingin Sanomat ansaitsee onnittelut tämän artikkelin julkaisemisesta - tosin Glasgowin kokouksen jälkeen.

Edellisestä merkittävästä Helsingin Sanomien artikkelista onkin kulunut jo lähes 10 vuotta. Lehti julkaisi nimittäin Jugoslavia tribunaalia ICTY:tä koskevan Jussi Konttisen artikkelin, jossa osoitettiin tuon NATO-oikeusistuimen poliittisuus erinomaisin esimerkein.

Nuo satunnaiset Helsingin Sanomien faktapohjaiset artikkelit hukkuvat kuitenkin Yhdysvaltoja ja NATOa mielistelevien juttujen suohon, joissa Heikki Aittokoski, Pekka Hakala ja Pekka Mykkänen kertaavat ja toistavat sitä mitä lukijoiden halutaan muistavan ja uskovan.

USAn ja EUn NATO-maiden haluama todellisuus, lavastukset, diktaattorit, uhrit ja raiskaajat on aika ajoin pantava oikeaan järjestykseen jotta ei unohdu kuka on hyvä ja Yhdysvaltojen asiaa ajava ryhmä ja kuka on diktaattori tai Hitler eli tuhottava henkilö tai kansanosa.

Loppupäätelmänä todettakoon, että toivottavasti Suomen eduskunnan jäsenet, jotka vielä eivät ole tienneet missä maailman suurimmat saastuttajat ovat, lukisivat tämän suomenkielisen artikkelin huolellisesti.

Sen jälkeen olisi mahdollista päätellä, onko päiväkotilasten jauhelihakastike se suurin maapallon saasteongelma. Onko syytä nostaa yksittäisen ihmisen ruokavalio syyllistämisen aiheeksi kun samaan aikaan sotateollisuus porskuttaa. Helsingin kaupunki voisi ratkaisuissaan osoittaa edes lievää suhteellisuudentajua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valeuutiset, sotavoimien saasteet, ilmastopolitiikka, Pentagonin fossiilisten polttoaineiden kulutus, lasten jauhelihakastike,