Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Standard&Poors-älkää ampuko viestin tuojaa

Sunnuntai 15.1.2012 klo 9.41 - Pirkko Turpeinen-Saari

Le Monde diplomatiquen päätoimittaja Ignacio Ramonet kutsuu pankkien ja veronmaksajien ristiriitaa perustellusti sisällissodaksi. Olli Rehn yrittää johtaa mielikuvan siihen, että kyseessä olisi Yhdysvaltalaisten pankkien ja Euroopan välinen konflikti. Ramonet katsoo eurooppalaisten pankkien olevan keskiössä.

Kreikka ei ole päässyt sopimukseen rahoittajapankkiensa kanssa siitä, kuinka paljon ne suostuvat ottamaan takkiinsa Kreikkaa pelastettaessa. Aikaisemman 50% sijaan nyt liikutaan 70%:ssa.

Ranskan ja Saksan johtavat poliitikot ja Suomen media hyssyttelevät ikäänkuin luokituksen laskulla ei olisi merkitystä.

Jo marraskuussa ihmettelin Belgialaisen Dexia-pankkikriisin yhteydessä, kuinka Belgia ikinä voi selvitä veronmaksajien vastuitten kanssa. Ei ihme, että Belgian hallitus yritti saada vastahankaista Ranskaa korottamaan vastuutaan, sillä vastuiden lankeaminen johtaisi Belgian vararikkoon.

Pankkien asenne vuorostaan on se, että kun ne ensin on pääomitettu ja tuettu veronmaksajien rahoilla, tulisi toinen kierros ansaita veronmaksajien piikkiin, lainojen korkojen avulla.Pankit ovat keksineet ikiliikkujan.

Suomen vastuu euroalueen katastrofista ylittää Suomen hartioiden kantokyvyn. Taloudellisen tuottavuuden lasku, kunta"uudistusta" seuraava lähidemokratian rapautuminen ja sitä seuraava henkinen lama ja apatia eivät synnytä uutta tuottavuutta. Keskittämistä seuraa väärän vallankäytön kasvu, lisää byrokratiaa ja tehottomuutta. Keskittäminen on mekaaninen ratkaisuyritys ongelmaan, jonka aito selvittäminen edellyttäisi kansalaisten mukaanottoa uudenlaisiin kestävän kehityksen huomioiviin ratkaisuihin.

Suomen AAA-luokitus ei ole vankalla pohjalla, jos sitä arvioidaan riittävän monilla kriteereillä. Pään pölkylle panon, kiireesti tammikuun loppuun mennessä, side silmillä, ei pitäisi olla Suomen vaihtoehto. Suomella ei ole varaa menettää itsenäistä harkintavaltaansa vaikka kuinka haluaisi olla isoille Euroopan mahtimaille mieliksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Standard&Poors, AAA-luokitus, veronmaksajat

Standard&Poor'sin varoitus pankkikriisistä

Tiistai 6.12.2011 klo 22.44 - Pirkko Turpeinen-Saari

Brittiasiantuntija arvioi Aljazeeran uutisissa Standard&Poor'sin uhkausta laskea Euroopan tähän asti vakavaraisena pidettyjen maiden luottoluokitusta. Hänen mukaansa varoitus liittyy siihen, että Euroopan poliitikkojen toimet eivät kohdistu itse ongelmaan, pankkikriisiin. S&P tä ei pidä moittia varoituksestaan vaan poliitikkojen tulisi kohdistaa huomionsa pankkikriisiin. Britannian hallitus joutui jo tukemaan Lontoon Cityn yksityisiä pankkeja.

Jos ongelma todella on Euroopan suurten maiden yksityisten pankkien vakavaraisuuden ongelmissa hukka perii pienten, hyvin pankkiasiansa hoitaneiden maiden talouden. Ei pienten maiden talous kestä suurten maiden suurten pankkien pääomittamista verovaroin.

Jos suuret maat päättävät toimenpiteistä, ei EU-maiden yksimielisyydellä vaan enemmistöllä, joutuu Suomi lastuksi laineille.

Jo kaksi viikkoa sitten ihmettelin kun Dexia-pankin kriisiä ei meillä käsitelty juuri lainkaan. Belgia kansallisti Dexia Bank Belgian neljällä miljardilla eurolla verovaroja.Emo Dexian valtion vastuut ovat 90 miljardia euroa, josta Belgian osuus on 54,45 miljaria,Ranskan 32,85 miljardia ja Luxemburgin 2,7 miljardia euroa. 23.11. De Morgen mukaan Belgialla on hirttosilmukka kaulassa jos vastuut lankeavat. Belgia yrittää epätoivoisesti neuvotella Ranskan osuuden nostamisesta.

Globaaliin pankkikriisin hoitamiseen eivät Euroopan veronmaksajien voimavarat riitä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Standard&Poors, pankkikriisi, väärä politiikka