Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Sveitsiläinen näkökulma Suomen erillissotaan

Tiistai 25.11.2008 klo 18.55 - Pirkko Turpeinen - Saari

Ystäväni prof. Arno Gruen lähetti minulle leikkeen Neue Zürcher Zeitungista 4.11.2008 Otsikko: " Suomen tanssi paholaisen kanssa; toisen maailmansodan varjot ovat ajateltua pidemmät."

Artikkelin kirjoittaja Aldo Keel aloittaa kuvailemalla mm. Ruotsin pääministeri Perssonin ylistystä suomalaisten urheudesta " Tali-Ihantalan taistelussa" jonka hän esitti aselevon 60- vuotisjuhlassa.Lehti referoi myös ulkoministeri Bildtíä joka sanoi taistelun mahdollistaneen Ruotsin neutraliteettipolitiikan.Myös kuningas Carl Gustavin läsnäolo Tali-Ihantala elokuvan ensi-illassa sai lehden huomion.

Artikkeli käy lyhyesti läpi vallitsevan käsityksen sotien kulusta.

Sen jälkeen lehti kuvaa Suomen tähän astista omakuvaa. Sitä kuinka Mannerheim on äänestetty suurimmaksi suomalaiseksi, Ryti toiseksi.Kuinka hyvin perinteinen käsitys onkaan iskostunut kansalaisiin! Lehti mainitsee Linnan "Tuntemattoman sotilaan", joka jo hieman muutti perinteistä kuvaa.

Lehden mukaan nyt sotateemaa käsitellään taiteessa ironisesti. Se referoi Hotakaisen teosta, Katariina Lillqvistin animaatiota ja Hufvudstadsbladetissa esitettyä käsitystä Mannerheimin homoseksuaalisuudesta.

Lehti referoi vielä Suomen ulkoministeriön virkamiehen kaksi vuotta sitten selostaneen kuinka kansakuntien elämässä on hetkiä, jolloin täytyy harkita " tanssimista paholaisen kanssa" ja että Suomella ei ollut liittolaisuutta Saksan kanssa, Suomi ei osallistunut Leningradin saartoon eikä tukenut Murmanskin radan tuhoamista. Lisäksi armeijassa taisteli 300 juutalaista.

Lehti arvelee, että shokin on täytynyt olla suuri kun Elina Sanan tutkimus ja Oula Silvennoisen tutkimustulokset ovat paljastaneet aivan muunlaisen todellisuuden. Artikkeli referoi molempia tutkimuksia laajasti ja toteaa lopuksi Helsingin Sanomien prof. Seppo Hentilän artikkelia lainaten: Silvennoisen kirja iskee jälleen yhden naulan erillissotateesin arkkuun.

Tämä referaatti ei tee oikeutta artikkelin luovuudelle ja hienolle oivaltavalle kokonaisuudelle. Teidän täytyy siis lukea itse.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paholainen, Suomen omakuva, totuuden paljastuminen