Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Kaius Niemi ja serbivastainen propaganda

Maanantai 2.12.2019 klo 13.09 - Pirkko Turpeinen-Saari

Olen tutkinut 10 vuoden ajan Jugoslavian hajottamisen suurvaltapoliittisia kysymyksiä sekä sodan tapahtumien viestinnän ongelmia. Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi on osoittautunut uskollisimmaksi serbivastaisen näkökulman välittäjäksi.

Presidentti Mauno Koivisto kirjoitti  teokseen Toisenlainen totuus Kosovosta esipuheen jossa totesi: "Minä vihasin ja toisaalta ihailin sitä ammattitaitoa, jolla NATO:n propagandistit orkestroivat Kosovon sodan tiedottamisen...serbien oletetusta syntilistasta on tullut mantra, jota automaattisesti luetaan".

Kosovo on keskiaikaisen Serbian kuningaskunnan sydän ja osa jokaisen serbin identiteettiä.

Toisen maailmansodan aikana Kosovon albaanit liittoutuivat fasistisen Italian miehityksen aikana, miehittäjien sekä Kroatian itsenäisen fasistivaltion ustasa-natsien ja heihin liittyneiden muslimien kanssa serbejä vastaan sulkien nämä keskitysleireille yhdessä juutalaisten kanssa.

Italian vetäytymisen jälkeen alue tuli natsi-Saksan alaisuuteen, jolloin serbien ja juutalaisten asema pysyi samana vuoteen 1944, jolloin partisaanit vapauttivat keskitysleirit.

Serbiaan kuuluu kaksi autonomista aluetta, Kosovo ja Vojvodina. Kahdestatoista etnisestä ryhmästä albaanit ovat Kosovossa enemmistönä.

Kosovon albaanijohto kielsi albaaneja osallistumasta Serbiassa järjestettyihin monipuoluevaaleihin vuonna 1990. Ne albaanit, jotka elivät valtion perustuslain mukaisesti, osallistuivat äänestyksiin, koulunkäyntiin, terveydenhuoltoon jne., joutuivat oman etnisen ryhmänsä vainon kohteeksi.

Suoran toiminnan ja lisääntyvän väkivallan avulla Kosovon albaanijohto pyrki tavoitteeseensa, etnisesti puhtaaseen Kosovon valtioon. Se julistautui itsenäiseksi ja valitsi Kosovolle albaanipresidentin. 

Albaanit eivät johtonsa painostuksesta saaneet osallistua valtion järjestämään koululaitokseen, terveydenhuoltoon, valtion yritysten työtehtäviin opettajina, lääkäreinä tai sairaanhoitajina. Työttömyys kasvoi. Albaanijohto järjesti rinnakkaisen puhtaasti albaani-koululaitoksen, terveydenhuollon jne, jotka luonnollisesti eivät olleet yhtä korkeatasoisia kuin Serbian valtion rahoittamat laitokset.

Muutoinkin Kosovo oli Jugoslavian liittovaltion aikana ollut kaikkein kehittymättömin alue ja joutunut turvautumaan liitovaltion taloudelliseen tukeen. Tätä taakkaa Slovenia, Kroatia, Montenegro, Bosnia ja Makedonia eivät enää halunneet kannatella.

Tilanne kärjistyi 1990-luvun puolivälissä. Köyhyys ja takapajuisuus aiheuttivat levottomuuksia. Rauhanomaista suoraa toimintaa edustava albaanijohto ei saanut enää riittävästi tukea vaan ulkomailla toimivat väkivaltaa lietsovat johtajat saivat lisääntyvää kannatusta.

USA:n ja Saksan johtaman Jugoslavian liittovaltion hajotuksen edettyä Bosnia-Hertsegovinan NATO-miehitykseen, katseet kääntyivät jäljellä olevaan Jugoslaviaan, Serbiaan ja Montenegroon.

Yhdysvaltojen tavoitteena oli Kosovon miehitys ja sotilastukikohdan rakentaminen alueelle.

Vuoden 1998 aikana Kosovon väkivaltaan toimintansa sitonut KLA (Kosovo liberation army) muuttui USA:n ulkoministeriön tiedotuksessa terroristi-järjestöstä vapautusarmeijaksi, jota Saksa ja USA NATO-maiden etunenässä koulutti, aseisti ja rahoitti.

Liittoutumattoman, ketään uhkaamattoman, YK:n perustajavaltion Jugoslavian presidentti Milosevic ei halunnut taipua koko Jugoslavian NATO-miehitykseen Rambuillet sopimuksen B-liitteen edellyttämällä tavalla.

KLA:n ja serbipoliisien välinen taistelu Racakin -kylässä lavastettiin joukkomurhaksi ja teloitukseksi. Suomalaiset oikeuslääkärit totesivat tutkimuksissaan, että uhrit olivat kuolleet taistelussa eikä ketään yhtä lukuunottamatta ollut ammuttu läheltä, Suomen ulkoministeriö esti tutkimustulosten julkistamisen mikä antoi USA:n ja Saksan ulkopoliittisille johdoille vapaat kädet aloittaa pommitukset "hirvittävän" joukkomurhan perusteella, jossa silminnäkijöiden ja TV-kameroiden dokumenttien vastaisesti väitettiin päitä leikatun irti ja lapsia ja naisia raahatun ulos kodeistaan, vaikka kylä oli asumaton KLA:n tukikohta.

Tänään Helsingin Sanomat kuvailee "Joulukalenteri"- osiossa Kaius Niemen kirjoituksessa kuinka "sotilasliitto NATO:n hävittäjät moukaroivat Jugoslaviaa, jotta etnisiä puhdistuksia tehneet serbien asevoimat vetäytyisivät Kosovon maakunnasta".

Niemi jatkaa:"Serbijoukot karkottivat lähes 850 000 albaania naapurimaihin muutamassa kuukaudessa."

Historialliset tosiasiat osoittavat, että serbit kaikin voimin toivoivat, että albaanit osallistuisivat normaalilla tavalla demokraattisten äänestysten voimin koko Serbian valtion hallintoon. Samoin tutkimukset osoittavat, että niin serbit kuin albaanit pakenivat Kosovosta pommitusten vuoksi, ei karkotusten vuoksi. Osa albaaneista pakeni Belgradiin, Serbian pääkaupunkiin.

Kaius Niemi siirtyy kertomaan Kosovossa sijaitsevasta kylästä, jossa hän referoi huhupuheisiin tietonsa perustaen albaanien joukkomurhasta Velika Krusassa. Hän kuvaa tunteikkaasti kuukausia tapahtuman jälkeen alueella vallitsevasta ruumiiden löyhkästä.

Kaius Niemen matkaan on tullut ilmatorjuntaohjuksen hylsy, joka hänestä osoittaa kuinka "järeillä aseilla sotavoimat olivat tuhonneet kylää"

Samana päivänä Yhdysvaltojen Tomahawk-ohjukset tuhoavat tusinoittain kouluja, sairaaloita ja korvaamattomia historiallisia luostareita. Pristinassa tuhotaan koulu ja markkinapaikka. Zastavassa Kragujevacissa tuhotaan autotehdas. Työntekijät ja heidän perheenjäsenensä muodostivat ihmisketjun sen jälkeen kun tusinoittain siviileja oli kuollut ja satoja haavoittunut. Juuri tuolloin ensimäiset albaanipakolaiset saapuivat Albaniaan.

Olisikohan Kaius Niemen ilmatorjuntaohjus kuitenkin suunnattu kohti ympäri vuorokauden Jugoslaviaa moukaroivia hävittäjiä ja ohjuksia eikä jotakin kylää vastaan.

Kaius Niemi päättää muistelunsa siihen, että kyseisen Velika Krusan-kylän tapausta käsiteltiin Jugoslavia-tribunaalissa, presidentti Milosevicin oikeudenkäynnin yhteydessä.

Niemi korostaa, että presidentti Milosevic oli ensimmäinen sotarikoksista syytetty virassa ollut valtionpäämies. Hän kuvaa kuinka Milosevic kuoli vankisellissä kesken oikeusprosessin vuonna 2006.

Kaius Niemi unohtaa kertoa, että Milosevic julistettiin syyttömäksi.

Olenkin kutsunut Haagin Jugoslavia-tribunaalia ja sen vankilaa Scheveningeniä, Jasenovac 2:si, Euroopan toiseksi suurimman keskitysleirin mukaan. Jugoslavia tribunaali oli NATO-maiden rahoittama "voittajien" oikeus, jonka vankiselleissä serbien kohtelu muistutti keskitysleirien olosuhteita.

Milosevic'in vaimon äiti oli kuollut natsi-Saksan keskitysleirillä siksi, että hän oli serbi ja vastusti natseja. Näin serbien vaino jatkuu sukupolvesta toiseen. Se kertoo jotakin ajastamme.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: serbi-vastainen propaganda, Kaius Niemi, Helsingin Sanomat, albaanien joukkomurha, Jugoslavian pommitukset