Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Suomalainen häpeällinen vaalifarssi

Perjantai 6.1.2012 klo 11.53 - Pirkko Turpeinen- Saari

Syvän myötähäpeän vallassa seuraan suomalaisten toimittajien työskentelyä vaalitenttien parissa. Olen tottunut seuraamaan Aljazeeran ja BBC:n ammattitaitoisia toimittajia heidän haastatellessaan poliitikkoja ja asiantuntijoita. Vastauksia seuraa vastakysymyksiä, tarkennuksia ja yhteenvetoja. Usein asiantuntijapanelit täydentävät aiheiden käsittelyä.

Löytyykö Suomesta yhtä ainoata itsenäisesti ajattelevaa, kansainvälisiä asioita tuntevaa tomittajaa?

Suomalainen presidenttiehdokas pärjää hyvällä pukeutumisella, fraaseilla ja asian vierestä puhumisella.

Mitä on sanottava Timo Soinista, jonka haastattelussa toimittajalle riittää, että Soini on pienen puolella!! puhuessaan Israelista ja Palestiinasta. Kumpi on pieni? Sorron ja miehityksen alla ollut Palestiina vai ydinasein varustettu USA-Israel konglomeraatti.

Pekka Haavisto toteaa ylhäisesti, että hän ei pidä Gazan raketeistakaan. Jos rauhantekijä Haavisto olisi perehtynyt Gazan rakettitilanteeseen, hän tietäisi, että silloin kun Israelin ja Hamasin välillä oli sovittu tulitauko, ei yhtään rakettia lentänyt Israelin puolelle. Sen sijaan Israel rikkoi, presidentti Carterin tarkan selostuksen mukaan, marraskuussa ennen Gazan tuhoiskuaan sopimusta neljästi, jonka jälkeen hyökkäsi bunkkeripommein ja fosforiammuksin puolustuskyvyttömien Gazan siviilien kimppuun.

Kuusikymmentä vuotta sorron alla saattaisi kuumentaa joidenkin suomalaistenkin tunteita Palestiinaa vastaavassa tilanteessa.

Israel-heittoja tai suppeita Venäjä- kommentteja lukuunottamatta ulkopolitiikka loistaa tenteissä poissaolollaan.

Kansalaisia kiinnostaisi hyväksyvätkö ehdokkaat kansainväliset lait arviointiensa perustaksi. Hyväksyvätkö ehdokkaat kaikki Yhdysvaltojen periaatteet myös EU:n asenteiden pohjaksi. Onko Iran hyökkäyshaluinen maa ja uhka Lähi-idälle kun se ei kahteensataan vuoteen ole hyökännyt kenenkään kimppuun. Sen sijaan Israel ja Yhdysvallat ovat tuon tuosta laittomasti toisten kansojen kimpussa.

Jos militarismi on Suomen ulkopolitiikan viitekehys toimittajien mielissä, eikö voisi käsitellä myös sitä militarismia, joka uhkaa Venäjää, pitkin sen rajaseutuja, USA:n ja NATO:n toimesta. Jugoslavian sota on Ahtisaaren toimesta legitimoitu vaikka NATO:n hyökkäys oli laiton ja koko hajottamisprosessi alkoi Yhdysvaltojen kongressin päättäessä varoittamatta taloudellisista pakotteista, jotka vuosien myötä johtivat Jugoslaviassa nationalismin nousuun ja tuon USA:n ja joidenkin EU-maiden kätilöimän väkivallan kasvuun. Lopputuloksena oli Kosovon alueella valtava USA:n Bondsteelin sotilastukikohta ja talousjärjestelmän harmonisointi. Ehkä tuhansien ihmishenkien menetys oli jälleen sopiva hinta pakotteista ja vieraan maan sisäisiin asioihin puuttumisesta. 

Yhdysvaltojen hyökkäykset Afganistaniin ja Irakiin, molemmat olivat laittomia.

Jos EU on USA:n myötäilynhalussaan kyvytön arvioimaan itsenäisesti oikeudenmukaista kansainvälistä järjestystä, pitääkö Suomen myötäillä EU:ta vai olla itsenäisen näkökulman tarjoaja?

Presidentti Urho Kekkonen oli itsenäinen ja eläytyvä johtaja. Hän ei alistunut pikkusieluiseen neulanpistopolitiikkaan vaan koki Suomen roolin olevan mieluummin lääkärin kuin tuomarin rooli. Hän piti 19. 12. 1973 Tampereen Paasikivi-seurassa puheen, jossa hän totesi:"Mitään pysyvää rauhanomaista ratkaisua Palestiinassa ei olekaan saavutettavissa ilman, että Palestiinassa alunperin asuville arabeille tehdään oikeutta. Tämä, juuri tämä eikä suinkaan vain kysymys valtiollisista rajoista, on Palestiinan konfliktin ydin. Yhdyn täydellisesti Itävallan liittokansleri Bruno Kreiskyn muutama päivä sitten antamaan lausuntoon, että "ajan mittaan ei voida ignoroida satojentuhansien palestiinalaisten olemassaoloa, heidät on otettava laskuissa huomioon". Hyväksyn myös Kreiskyn kannan, että Israelin militaristien käsitykset eivät tule johtamaan rauhanomaiseen ratkaisuun Lähi-Idässä."

Kekkosen viisautta ja syvää oikeudenmukaisuudentunnetta tulee nykyisen vaalifarssin aikana todella ikävä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalifarssi, toimittajien ammattitaito, dialogin puute, sisällyksettömyys