Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Talouspakotteet ja korona-virus; lännen rikos ihmisyyttä vastaan

Keskiviikko 18.3.2020 klo 12.56 - Pirkko Turpeinen-Saari

Helsingin Sanomat julkaisi mielipideosastollaan YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin kirjoituksen: "Selviämme koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä yhdessä."

Kirjoitus jättää kokonaan ulkopuolelle ne lännen talouspakotteiden alla kamppailevat maat, joilla jo muutenkin joko sodan tai muun katastrofin seurauksena on vain marginaaliset mahdollisuudet selvitä mahdollisesti leviävästä korona-virusepidemiasta.

Länsimaat käyttävät talouspakotteita saadakseen kohdemaat muuttamaan hallitustaan tai yhteiskuntajärjestelmäänsä sellaiseksi, että se tekisi länsimaiden, erityisesti Yhdysvaltojen, Saksan, Iso-Britannian ja Ranskan poliitikoille mahdolliseksi ryöstää kohdemaan kansallisvarallisuutta tai tyydyttää sotilaallisia strategisia tarpeitaan.

Ajattelen nyt erityisesti Syyriaa ja Irania, mutta myös Pohjois-Korea, Serbia ja Venäjä Kuuban ,Venezuelan ja Nicaraguan ohella kärsivät mielivaltaisista talouspakotteista tai niiden seurauksista edelleen.

Serbia oli massiivisten talouspakotteiden kohteena vuodesta 1992 lähtien 2000 luvulle saakka.Pakotteita maustettiin tuhoisilla pommituksilla. Maa vajosi kansantuotteella mitattuna 24. sijalta kehitysmaiden tasolle.

Köyhdytetty Serbia on pyytänyt EU:lta tukea korona-viruksen vastaiseen kamppailuunsa. Turhaan.

Länsimaiden huolellisesti suunnittelema hallituksenvaihdosoperaatio ja lännen sotilaalliset toimet Syyriassa ovat tuhonneet ja tuhoavat edelleen infrastruktuuria. Jihadisteihin ja Turkkiin tukeutuvat länsimaat ovat tuhonneet myös lääketehtaita. Kuten aikoinaan Jugoslavian/Serbian laillisesti toiminut johto myös Syyrian johto on demonisoitu lännen propagandalla, jotta talouspakotteille ja sotilaallisille toimille saataisiin kansalaisten hyväksyntä. USA:n, Turkin ja Ranskan varastaessa Syyrian öljyä maan toimintaedellytykset ovat rapautuneet ja joutuu jopa energian tuontiin. maa joutuu turvautumaan tuontiin.Sitäkään pakotteita asettaneet maat eivät salli.

USA:n, EU-maiden ja Turkin toimet Syyriassa ovat aiheuttaneet pakolaisaallon, minkä seurauksena leireihin kerätyt perheet ovat alttiina viruksen leviämiselle. Pelkästään puutteelliset sanitettitilat ja ihmisten pakkautuminen toistensa kylkeen aiheuttavat viruksen leviämisen ja kuolonuhreja.

Iraniin kohdistuvat talouspakotteet ovat eräät julmimmista. Kansainvälinen punainen risti ei voinut auttaa Iranin maanjäristyksen uhreja, koska järjestön rahaliikenne oli pakotteiden vuoksi estetty. Nyt korona-virus on tartuttanut ja tappanut siellä korkeata johtoa enemmän kuin missään muualla. 

Länsimedia on vaiennut Pohjois-Korean talouspakotteiden seurauksista. Pakotteita asettaneet maat kyllä itse hallinnoivat valtavaa ydinasearsenaalia, mutta rankaisevat Pohjois-Koreaa, joka toimii kuten ne. Talouspakotteiden seurauksena Pohjois-Korean asukkaat kärsivät nälänhädästä. Etelä-Koreassa koronavirus leviää.  Pohjois-Korea on eristynyt, mutta viruksen alkaessa levitä huonosti ravitut ihmiset ovat vaarassa.

YK:n pääsihteerin tulisi olla aloitteellinen talouspakotteiden purkamisessa. Hänen tulisi osoittaa johtajuutta ja avata uudenlainen näköala kansainvälisiin suhteisiin. Valtiot voivat olla erilaisia, mutta kaikki ovat osa kansainvälistä yhteisöä. Länsimaiden itsekkyys tulisi nykyisessä vakavassa tilanteessa korvata avarakatseisuudella ja solidaarisudella.

Syyrian, Iranin, Pohjois-Korean ja Venäjän talouspakotteet ja vastapakotteet tulee purkaa. USA on pakotettava lopettamaan Kuuban taloussaarto. Venezuelasta on saatava faktoihin perustuvaa tietoa, jotta Euroopan parlamentti ei jatkaisi hakoteillä.USA:n ja Euroopan NATO-maiden  laittomista pommituksista ja pitkäaikaisista talouspakotteista kärsineelle Serbialle EU:n on tarjottava taloudellista apua kriisistä selviämiseen.

YK:n rinnalla EU:lla on paljon vastuuta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talouspakotteet, korona-virus, YK:n pääsihteeri Guterres, Syyria, Iran, Pohjois-Korea, Venäjä, Serbia