Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Lapin luonnon todellista merkitystä ei ymmärretä

Lauantai 25.4.2009 klo 19.13 - Pirkko Turpeinen-Saari

Muoniossa viettämämme hiihtoloman aikana päivittelimme vuodesta toiseen pahenevaa luonnon todellisten arvojen tuhoamista ja tuhoamisen pyrkimystä.

 Pallastunturin majesteettinen kauneus pysäyttää ja mielen täyttää rauha ja kiitollisuus siitä, että tällaista voi kokea. Nuorempana nautin pitkistä hiihtoretkistä tunturilta toiselle- nyt matkat ovat lyhyempiä ja huomio kiinnittyy rauhaan ja kauneuteen.Lapsena asuin Pallastunturin hotellissa, viime vuosina tukikohta on ollut Jerisjärvellä tai Särkijärvellä. Ei Pallastunturilla tarvitse asua nauttiakseen siitä.

Kiersimme myös Pallaksen lähellä olevan Olostunturin latuja. Olostunturilla jo on toisenlainen tunnelma kuin Pallaksella. Suurehkoja hotelleja ja perhekohtaisia mökkejä on siroteltu nauhamaisesti rinteeseen. Pääsiäisen jälkeinen viikko oli jo hiljainen. Ilmeisesti pääsiäisviikko muodostaa varsinaisen sesongin.

Levitunturin ohittaminen oli todellinen shokki. Jo kauas näkyi lähelle tunturin lakea rakennettavan 7-8 kerroksisen kaupunkikivitalon profiili. Uskomatonta. Tunturille siirretty Espoo. Kuulemma on hienoa oleilla ylimmän kerroksen saunatiloissa, jossa saunan jälkeen voi nauttia tunturilta avautuvasta maisemasta. Discoista ei alueella myöskään ole pulaa. Musakista ei tarvitse luopua rinteessäkään. Olisihan vaivalloista höristellä korvia kuullakseen Lapin lintujen etelänihmiselle outoa ääntelyä.

Investoijat ja kaavoittajat eivät lyhytnäköisyydessään huomaa, että tehdasmainen lomamökkeily ei kiinnosta kauan. Lapin luonnon todellinen arvo on sen harvinaislaatuisuudessa. Luontoa voi lähestyä vain arvostamalla sitä sen aitoudessa. Nauttimalla sen itsensä tarjoamista mahdollisuuksista. Talvella hiihtovaelluksella luonnossa ja kesällä retkillä harvinaisten kasvien ja eläinlajien keskellä voi nauttia asioista, joita missään muualla ei tapaa.

Mikäli Lapin luonto pilataan arvostelukyvyttömällä kaavoituksella sitä ei voi palauttaa ennalleen luonnontilaan. Matkailijoiden asuttaminen tulisi keskittää jo olemassaoleviin kyliin ja keskuksiin, joista on helppoa järjestää kuljetus haluttuille tuntureille tai muihin kohteisiin.

Pallastunturin hotellin laajennuksesta tulisi luopua ja säilyttää hotelli peruskorjattuna nykyisellään. Tunturi on kaunis kauempaakin katsottuna.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lyhytnäköinen voitontavoittelu