Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Mihin ryhdyttävä Kauhajoen tragedian jälkeen

Keskiviikko 24.9.2008 klo 16.53 - Pirkko Turpeinen-Saari

Jokelan ja Kauhajoen tragedioiden jälkeen kouluihin on vihdoin saatava muutos. Varsinainen tarvittava muutos käsittää opettajien ja lasten välisen myönteisen tunnesuhteen herättämisen ja vaalimisen. Opettajien ammattijärjestön vanha sanonta " Koti kasvattaa, opettaja opettaa!" on kauan sitten joutanut romukoppaan. Rehtorien vaatimus kouluterveydenhuollon lisäämisestä ei osu asian ytimeen. Opettajien valintaperusteita on jo uudistettukin kiinnittämään huomiota vuorovaikutustaitoihin, mutta koulun kehittäminen seisoo tai kaatuu nykyisten opettajien varassa.

 Moni opettaja onkin lämpimästi kiintynyt oppilaisiinsa. Opetussuunnitelmat ja luokkien lukujärjestys on muutettava sellaisiksi, että lapset ja aikuinen voivat kouluaikana kokoontua kerran viikossa joko luokan- tai jos luokkaa ei ole - varsinaisen sitä varten muodostetun 10 lapsen ja yhden aikuisen ryhmän kanssa keskustelemaan minkälainen mennyt viikko on ollut. Miten on sujunut koulussa, kotona, harrastuksissa ja nimenomaan miltä on tuntunut.Vasta sen jälkeen kun kukin yksittäinen lapsi tai nuori kokee, että juuri hän on koulussa tärkeä ja kuuluu ryhmään, voi hän eläytyä myös siihen miltä muista tuntuu. Muiden huomioon ottamista ei voi opettaa ulkoa; siihen kasvetaan sisältä päin.

Kirjoitan kirjassani  " Ahdingossa luova lapsi ja nuori; tienviittoja kasvuun" mm siitä kuinka Helsingin nuorisopsykiatrian yksikkö  yhteistyökumppaneiden kanssa järjesti Helsingin Etu-Töölön yläasteen kanssa projektin, jossa luokattomat yläasteen oppilaat jaettiin viikottain kokoontuviin ryhmiin ja lukukauden alussa ryhmät saivat viikon ajan tutustua toisiinsa retkillä ja muilla valitsemillaan tavoilla.Kokeilua pidettiin hyvänä.Lasten viisaus tuli käyttöön.

Jokelan jälkeen kouluissa on järjestetty poistumisharjoitteluja ja lisätty hälytysjärjestelmiä, mitkä eivät ratkaise yhteisöllisyyden puutetta eivätkä myöskään auta ampumatapauksissa. Valtioneuvoston komitea on juuttunut tiedonsaantivaikeuksiin ikäänkuin ongelmat eivät olisi tiedossa ja ilmiselviä ilman " onnettomuustutkintalautakunta"-tyyppistä käsittelyjärjestystä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: oppilasryhmät, kuntien valtionapu,