Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Suomen historian vaietut vuodet

Torstai 20.11.2008 klo 13.37 - Pirkko Turpeinen - Saari

Tasavallan presidentti järjesti 19.11. 2008 Linnassa panelikeskustelun Suomen historian vaietuista vuosista.Televisionauhoituksessa nousivat esiin sisällissota ja jatkosota.

Keskustelussa ilmenivät paljaalla tavalla historioitsijoiden erot. Takertuminen omaan ideologiaan ja sen pohjalta huikeisiin yleistyksiin. Psykiatri havaitsi myös ahdistuksen. Osalle puhujista oman tietoisuuden horjuminen mutta vaikeus myöntää muuttumisen tarvetta oli käsin kosketeltavaa.

Urho Kekkosen tunnuksena oli tosiasioiden myöntämisen välttämättömyys kaiken toiminnan perustana.Hän jos kukaan kehittyi sotaisasta "ryssien" tuhoajasta ( "ei haittaa vaikka Moskova ja Leningrad hävitetään maan tasalle , itsepähän ryssä on kaulavillansa kehrännyt") inhimillisyyden, yhteistyön ja kaikkien kansojen arvokkuuden tukijaksi.

Presidentin keskustelussa huikeimman yleistyksen esitti historioitsija Martti Häikiö: sisällissota oli demareiden syy.Hävisivät vaalit ja aloittivat sodan. Ohto Mannisen päätelmät Neuvostoliiton tosiasiallisesta sodasta Suomea vastaan olivat yhtä huikeita.

Kaikilla tutkijoilla on käytössään eduskunnan pöytäkirjat vuodelta 1917. Kaikki tietävät suomalaisten poliitikkojen suhteet Saksaan ja sen, että paitsi, että Saksa ja Venäjä olivat sodassa, Suomi oli Venäjän autonominen osa.Jääkärit olivat antaneet uskollisuuden valan Saksalle.Mannerheim tsaarille.

Valtalailla eduskunta oli julistanut itsensä ylimmäksi päättäväksi elimeksi. Porvariston vehkeily väliaikaisen hallituksen kanssa aiheutti sen, että eduskunta laittomasti hajotettiin.Pula koetteli Suomea, köyhillä oli nälkä.Varakkaat varastoivat keinottelumielessä ruokaa.Kunnallista äänioikeutta ei työläisillä ollut, palkat laskivat ja perheitä oli lähes mahdotonta elättää.Köyhimmillä ei ollut myöskään valtiollista äänioikeutta.

Kuinka demokraattista oli kutsua saksalaiset sotajoukot Suomeen ja antaa heidän miehittää meitä vuoden 1918 lopulle saakka sekä kutsua Suomelle saksalainen kuningas!

Kaksikymmentäluku ja kolmekymmentäluku sisällissodan tosiasiallisena jatkumona vaatii paljon keskustelua.Valkoiset lesket saivat valtion eläkkeen, punaiset eivät.Joutuessaan turvautumaan köyhäinapuun he menettivät myös äänioikeuden.Jos 27 hengen eduskuntaryhmä pannaan vankilaan ,voiko maata kutsua demokratiaksi ja oikeusvaltioksi?

Kolmekymmentäluvun henkinen ja juridinen kehitys loi pohjan kansallissosialistiselle ajattelulle myös meillä.Kommunistien ajojahti oli laillistettua "kansanhuvia".Ryssittely ja neuvostoliittolaisten pitäminen alempiarvoisena rotuna tuli sallituksi.Suhde kansallissosialistiseen Saksaan oli kansalaistenkin tasolla tiivistä. Kouluissa saksalaiset Hitler-jugedin jäsenet olivat vaihto-oppilaina.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: poliittiset historiatulkinnat, kokonaisuuksien taju