Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Onko sotarikoksen tekeminen vai sen paljastaminen rikos?

Keskiviikko 28.7.2010 klo 12.46 - Pirkko Turpeinen-Saari

Wikileaksin perustaja kuvaa vanhempiensa halunneen kasvattaa hänet siten, että hän ei alistuisi auktoriteettien sokeaan kunnioittamiseen. Hän osoittaa elämäntavallaan sen kuinka totuuden puhuminen, jonka pitäisi olla kaiken elämän perusta, onkin nykytodellisuudessa äärimmäisen vaarallista, suorastaan hengenvaarallista.

Afganistanin sodan moraalittomuus ja yhdysvaltalainen tapa pimittää toimintatapansa on ollut halukkaiden tiedossa, mutta massiivinen Wikileaksin paljastamien asiakirjojen määrä ja niissä kuvattujen tapahtumien laatu paljastanee vahvimmillekin sodan kannattajille, minkälaiseen sotaan halukkaiden koalitio on osallistumassa.

Yhdysvallat esiintyy demokratian viejänä, oikeusvaltiona ja korkean moraalin maana. Kuitenkin se on tietoisesti tehnyt sotarikoksia, aloittanut kansainvälisiä lakeja rikkovia sotia ja kiduttanut vankeja. Se, että toiminta on tietoista käy ilmi siitä, että Yhdysvallat on pyrkinyt tekemään kahdenvälisiä sopimuksia eri maiden kanssa siitä, että kyseiset maat eivät tule haastamaan Yhdysvaltoja kansainväliseen rikostuomioistuimeen sotarikoksista. Sopimuksia on ollut helppoa tehdä erityisesti taloudellisesti heikossa asemassa olevien maiden kanssa, joille Yhdysvallat on vastalahjaksi tarjonnut taloudellista apua ja sotilaallista suojelua maailman mahtavimmalta sotilasmahdilta.

Nyt maapallon asukkaat saavat seurata Yhdysvaltojen aloittamaa ajojahtia Wikileaksin paljastusten takana olevan tietojen vuotajan löytämiseksi. Ajojahdin taustalla on aivan eri suuruusluokan kysymys kuin mitä Pentagonin papereiden paljastuminen ja sitä seuraava "vuotajan"ajojahti ja oikeudenkäynti oli, Vietnamin sodan valheisiin liittyen. Nythän on kysymys kaikkien Afganistanin sotaan liittyneiden maiden moraalista. Näitä sotaan halukkaita maita ei ole tarvinnut pakottaa mukaan uhkailuilla tai taloussaarrolla. Sen sijaan jokainen on tiennyt, kuten Saksan eroamaan joutunut presidentti totesi, että sotiin osallistumista motivoi taloudellis-kaupalliset edut.

Menevätkö taloudellis-kaupalliset edut myös muiden itseään demokratioiksi ja oikeusvaltioiksi kutsuvien maiden moraalin edelle. Ovatko muutkin esimerkiksi Euroopan maat sitä mieltä, että tietojen vuotajaa täytyy jahdata ja rangaista kuten Pentagonin papereiden vuotajalle uhkasi käydä. Onko sotien perusteeton aloittaminen ja sotarikokset rangaistava vai näiden rikollisten menettelyiden paljastajat? Sitä maapallomme väestö nyt jännityksellä seuraa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: moraali, salainen todellisuus, sodat