Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Yhdysvallat tukee Talebania taloudellisesti

Tiistai 15.12.2009 klo 17.12 - Pirkko Turpeinen-Saari

Eräässä The Nation-lehden marraskuisessa numerossa (30.11. 2009)selostetetaan yksityiskohtaisesti ja henkilöitä myöten Yhdysvaltojen hyväksi toimivien niin sanottujen turva- tai vartioliikkeiden rakennetta ja toimintaa Afganistanissa. Turvallisuutta ylläpitävän järjestön Watanin johdossa on kymmenen vuotta Yhdysvalloissa vankilassa heroiinin salakuljetuksesta istunut Rateb Pobal. Turvaliikkeiden toimihenkilöt, Afganistanin hallitus ja virkamiehet, huumekauppiaat ja Yhdysvaltojen armeija ja CIA ovat verkostoituneet keskinäisiä riippuvuuksia hyväksikäyttäviksi korruptoituneiksi joukkioiksi. Presidentti Hamid Karzai on Popalin serkku.

"Welcome to the wartime contracting bazaar in Afghanistan. It is a virtual carnival of improbable characters and shady connections, with former CIA officials and ex-military officers joining hands with former Taliban and mujahedeen to collect US government funds in the name of war effort" parodioi lehti.

Yhdysvaltojen valtavat tavaratoimituksia kuljettavat kuorma-autokolonnat käyttävät asemiehiä turvanaan. Klaanipäälliköille ja usein talebaneille maksetaan kuljetusten turvaamisesta. Kolonnan edessä  ja kolonnan takana ajavat Talebanin autot, mikä takaa ettei kuormaston kimppuun hyökätä. Amerikkalaiset ovat myöskin yrittäneet turvata kuormastoja omin asevoimin kammottavia miestappioita aiheuttanein tuloksin. Toisin sanoen talebania rahoitetaan yhdysvaltalaisella rahalla.Afganistanilaiset valtion turvallisuus virkamiehet sanovat rahan muodostavan varsin suuren osan Talebanin tuloista.

Useat vastenmielisimmistä klaanipäälliköistä ovat Yhdysvaltojen entisiä liittolaisia. Hiljattain saattuetta turvaavien afganistanilaispoliisien kimppuun hyökkäsi juuri Gulbuddin Hekmatyarin joukkio - entisiä liittolaisia siis. Välillä poliisit ampuvat toisiaan.

 On selvää, että Afganistanin oman armeijan kouluttaminen ei tule ratkaisemaan ongelmia. Sotilaat kuuluvat eri kansallisuuksiin ja klaaneihin eivätkä varmasti tule lyhyellä aikavälillä sovittamaan keskinäisiä riitojaan. Sotilaiden ostaminen ja Talebanin rahoittaminen saattaa jälleen lyhyellä tähtäyksellä näyttää toimivalta ratkaisulta, mutta raha ei ratkaise uskonnollisia tai ideologisia eroja.

Uskontopohjaiset taistelijat ponkaistiin rahalla ja aseilla Neuvostoliittoa vastaan lyhyen tähtäyksen taktiikalla mutta nyt yhdysvaltalaiset aseet on suunnattu lahjoittajiaan vastaan.

Minkään valtion rakentaminen ei voi lähteä liikkeelle armeijan synnyttämisestä pitämään siviiliyhteiskuntaa kurissa. Uskontoa loukkaavat, amerikkalaisella rahalla pystytetyt saippuaooppera televisio-ohjelmat ja kaikki vieraan kulttuurin päälleliimatut tunnusmerkit kasvattavat vastarintaa ja tuhoavat kansakuntaa sen rakentamisen sijasta.

Presidentti Obaman puhe Nobel-tilaisuudessa sisälsi siinä määrin puolitotuuksia ja mahtipontista falskia retoriikkaa Yhdysvaltojen johtoasemasta demokratian turvaajana maailmassa viimeisten 60 vuoden aikana, että jäin pohtimaan ostaako hän yhdysvaltalaisten terveysuudistuksen läpimenon afganistanilaisten pahoinvoinnilla. Ulkopoliittinen puhe muistuttaa yhä enemmän presidentti Bushin sanavalintoja ja painotuksia.

Mikä on isänmaata puolustamaan kasvatettujen suomalaisten sotilaiden rooli tässä vastenmielisessä, pahalta haisevassa keitoksessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: traaginen parodia, loputon kaaos