Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Antisemitismi ja antiserbismi

Keskiviikko 29.1.2020 klo 16.42 - Pirkko Turpeinen-Saari

Holokaustin muistopäiviä vietettäessä huomiomme kiinnittyy erikoiseen seikkaan.Valtamedia kiinnittää yksinomaan huomion antisemitismin ilmenemismuotoihin ja lisääntymiseen. Antiserbismistä vaietaan.

Toisen maailmansodan aikana Euroopan suurin keskitysleiri oli Auschwiz, johon koottiin pääasiassa juutalaisia, mutta myös muita vainottuja vähemmistöjä kuten romaneja.

Vain 500 kilometrin päässä Auschwizista, fasistisen Kroatian alueella, Sava-joen varrella oli Euroopan toiseksi suurin keskitysleiri, Jasenovac, jonne koottiin ortodoksisia serbejä, joita vainottiin uskontonsa takia.Aluksi leirissä oli myös juutalaisia, mutta heidät siirrettiin Auschwiziin.

Kroatialainen erikoisuus oli lasten keskitysleiri, jonka pääosa oli Sisakissa. Tuhannet serbilapset olivat siellä eristettyinä vanhemmistaan, alastomina, maaten kivilattialla ilman peitettä korkeintaan heinätukko alustanaan. Kuolleisuus oli luonnollisesti korkea.

Vieraillessamme 2010-luvulla Kroatiassa saimme havaita, että lasten keskitysleirissä on nyt disko.

Serbien vaino ja tuhoaminen oli laillistettu. Kroatian hallituksessa oli katolisen kirkon edustus ja monen keskitysleirin, joita Kroatiassa oli 17, johtajana oli katolinen pappi. Italian miehittämän fasistisen Albanian (johon Kosovokin kuului) serbejä vainottiin ja kuljetettiin keskitysleireihin.

Mistä erilainen suhtautuminen antisemitismiin ja antiserbismiin johtuu?

!980-luvulla USA:n presidentit kiinnittivät huomionsa Balkanin startegiseen sijaintiin. Presidentit Ronald Reagan, George H.W.Bush sekä Bill Clinton ryhtyivät hankkeeseen valloittaa Balkan sotilaallisesti, ideologisesti sekä taloudellisesti.

Välineinä käytettiin talouspakotteita. Jugoslavian Yhdysvalloista ja IMF:ltä saamat lainat irtisanottiin yht'äkkisesti. Yhdysvaltojen kongressi puuttui Jugoslavian vaaleihin. Se sääti minkälaiset vaalit Jugoslaviassa on järjestettävä, jotta lainaneuvotteluihin voitaisiin palata.

Jugoslavian liittovaltio, jonka hallinnossa ja kokonaisväestössä oli serbienemmistö, ei saisi järjestää vaaleja lainkaan. Sen sijaan vaalit voitaisiin järjestää osavaltioissa, jotka voisivat taas saada lainaa, jos sopivat puolueet pääsevät valtaan. Kaikissa osavaltioissa Serbiaa lukuunottamatta serbit olivat vähemmistönä.

USA:n Foreign operation's appropriation-laki antoi suuntaa menettelytavoille. 

Jugoslavian liittovaltio ja liittovaltion armeija olivat taanneet kaikille etnisille ryhmille turvan ja samat kasalaisoikeudet. Holokaustin kokeneet serbit kokivat liittovaltion turvanaan eivätkä suostuneet ulkoapäin tuleviin vaatimuksiin valtion hajottamisesta ja toisen maailmansodan rauhansopimuksen murtamisesta. Sopimukseen kuului rajojen pysyvyys.

Koska serbit vastustivat Yhdysvaltojen ja sen kanssa liittoutuneen Saksan toimia Balkanin alueen sotilaallisesta haltuunotosta, talouden infrastruktuurin siirtämisestä ylikansalliseen omistukseen sekä liittovaltion pilkkomisesta, serbit oli demonisoitava.

Yhdysvallat ja Saksa liittoutuivat serbien kansanmurhan aiheuttaneiden kroaattien, Bosnian muslimien ja Kosovon albaanien jälkeläisten kanssa murtaakseen serbien vastarinnan ja toteuttaakseen Balkanin haltuunoton. Saksa aseisti kroaatteja ja esti heidän toimiensa rajoittamiset.

Bill Clinton aseisti yhdessä Osama bin Ladenin kanssa sekä Bosnian muslimeja, heihin liittyneitä Lähi-Idän jihadisteja että kroaatteja.

Serbit olivat jälleen yksin. 

Nobel-palkitun Peter Handken luonnehdinta Serbiasta metaforana on osuva. Kaiken humanismin hitustakin vailla olevan väkivallan, propagandan ja pakottamisen kohteena oleva kansa on jälleen Jasenovacissa.

Serbikenraalit kärsivät pystypäisyydestään ja oikeassaolemisestaan kymmenien vuosien vankeustuomioita ja asuvat uudessa Jasenovacissa. Kansa on polvillaan. Se kuulee entisen CIA:n johtajan omistamista omista tiedotusvälineistään amerikkalaisen propagandatulkinnan itsestään. Ylikansalliset omistajat hallitsevat infrastruktuuria. Kosovon albaanit terrorisoivat alueella vielä asumaan uskaltavia serbejä kuten toisen maailmansodan aikana. 

Kaikki natsi-Saksan, natsi-Kroatian ja natsi-albaanien perilliset 1990-2010-luvun hirmuteoistaan huolimatta kulkevat vapaina.

Tämä on syy siihen, että serbien kansanmurhasta ei puhuta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antisemitismi, antiserbismi, Jasenovac, Auschwiz, ustasi-kroaatit, ustaasi-muslimit, fasisti-albaanit