Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Sotahistoria toistaa itseään uusin muodoin

Keskiviikko 12.1.2011 klo 18.19 - Pirkko Turpeinen-Saari

Mitä kauempana Suomesta olemme, sitä kirkkaammin tuntuvat maamme epäkohdat nostattavan toivottomuuden mieleemme. Ajaessamme Avolasta kohti Siracusaa pohdimme uuden suursodan mahdollisuutta.Sukupolven tai kaksi ylittävä viisaus sijoitetaan Suomessa roskakoriin ja johtoon halutaan nuoria meneviä poliitikkoja. Suomi ei ole rauhan tekijä eikä Kekkosen ajan lääkäri vaan sotakoneistoihin mukaan pyrkivä nousukas.

Katsoimme toissa iltana Aljazeeran dokumentin miten PR-toimisto Hill et Knowlton manipuloi yhdysvaltalaiset ja ensimmäiseen Persianlahden sotaan George Bush vanhemman johdolla. Nuori tyttö todisti Yhdysvaltojen kongressille kyynelehtien kuinka Saddam Husseinin joukot hänen nähtensä repivät vastasyntyneitä vauvojakin happikaapeista sairaalassa. Entisen USA:n ystävän Saddam Husseinin demonisointi levisi ympäri maailman. 

Tosiasiassa "todistajalausunnon" antaja oli Kuwaitin suurlähettilään tytär, joka ei vuosikausiin ollut ollut Kuwaitissa. Vasta paljon myöhemmin voitiin todeta, että tarina oli valhetta, mutta joukkoliike sodan kannattamiseksi oli onnistuneesti synnytetty.PR-toimisto ottaa siitä kunnian itselleen.

Myös Jugoslavian sodan markkinointi onnistui loistavasti. Harva lienee lukenut Diane Johnstonen kirjaa Jugoslavia ja NATO; narrien ristiretki,jossa tarkasti dokumentoiden kuvataan miten Yhdysvaltojen kongressi lobattiin puhumattakaan monien sodassa aloitteellisten Euroopan maiden parlamentit.Jo tuolloin oli tiedettävissä, että Kosovon nykyinen pääministeri oli sotarikollinen, mutta propagandan tehtävänä oli demonisoida yksipuolisesti serbit.Kaksikymmentä vuotta sodan jälkeen YK:n raportoija todistaa saman kuin Johnstone.

Georgian presidentti Saakashvili käytti belgialaista PR-toimistoa oman sotansa markkinoinnissa ja Venäjän demonisoinnissa.Toisen Irakin sodan alkaminen saatiin aikaan joukkotuhoasevalheilla.

Miten tämä liittyy Suomeen.Suomen johtavat poliitikot ovat olleet mukana lobbauksessa. Martti Ahtisaari demonisoi serbejä unohtaen kaiken objektiivisuuden ja Alexander Stubb taas asettui tukemaan belgialaisen mainostoimiston tarjoamaa kuvaa Georgian sodasta.

Suomen kiire osallistua Afganistanin sotaan markkinoitiin naisten aseman parantamisella. Tosiasiallinen syy oli ja on pyrkimys myötäillä Yhdysvaltoja ja NATOa. Halu olla lähellä valtaa, joka saa olla valhetta ja väkivaltaa.

Miettiessäni milloin Suomi olisi ollut todella itsenäinen, en voi tulla muuhun tulokseen kuin Kekkosen aikaan. Suomi ei vielä ollut rähmällään Yhdysvaltoihin ja NATO:oon niinkuin nyt eikä Suomi ollut rähmällään Neuvostoliittoon, vaikka sitä näkökulmaa on yritetty voimalla markkinoida.

Kekkosen viisaus oli pyrkimys rauhaan, rauhantyön tukeminen ja ystävyyden rakentaminen kaikkien kanssa. Tällaista ystävyyden- ja rauhanrakentamisen ohjelmaa en ole nähnyt nykyhallituksen kehittävän.

Suursota tuskin syttyy Suomen rajoilla vaan Lähi-idässä. Se mikä tekee toivottomaksi on viisauden ja humanismin puute Suomen politiikassa, minkä seurauksena Suomi ei pysty pieneltä osaltakaan olemaan rauhanrakentaja. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valheen markkinointi,