Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Murhaaja on uhri

Torstai 24.7.2008 klo 12.38 - Pirkko Turpeinen-Saari


Heräsin aikaisin aamulla ja huomasin syyn olevan harmin tunne järkyttävällä tavalla pieleen menneestä nuorisopsykiatrisensta hoitojärjestelmästä pääkaupunkiseudulla.

Kun lähdin eläkkeelle Helsingin nuorisopsykiatrian ylilääkärin virasta nuorten hoitojärjestelmä oli kuntien vastuulla. Helsingissä asiat olivat kunnossa. Nuori pääsi samana päivänä hoitoon, lähetettä ei tarvittu, nuori saattoi kävellä poliklinkalle ja oma ilmaistu tarve riitti hoitoon pääsemiseen.Jokainen sai psykoterapeuttisen ilmaisen hoidon ja sama psykiatri ,jota nuori tapasi poliklinkalla hoiti häntä myös sairaalaosastolla jos sairaalahoitoa tarvittiin.Sairaalaosastolle pääsi aina heti.Olen kuvannut hoito-organisaation kehittämisen kirjassani " Ahdingossa luova lapsi ja nuori;tienviittoja kasvuun" Edita

 Keravan nuori surmaaja on lehtitietojen mukaan yrittänyt saada itselleen psykiatrista hoitoa. Hoitoa hän ei ole saanut  vaikka kaikesta päätellen hän olisi sitä jo vuosia sitten tarvinnut.Miten näin voi olla.

Nuori tarvitsee psyykkiseen hätäänsä välittömän avun. Nuoren itse tunteman tarpeen tulee riittää avun saamiseen.Samalla tavalla kun aikuisten aivoveritulppapotilaiden hoidossa käsitetään,että liuotushoito on saatava muutaman tunnin sisällä muutoin tila kroonistuu ja hoito tulee vaikeaksi ellei mahdottomaksi myös nuorten mielenterveysongelmien hoidon on tultava tunneissa ja vuorokauden puolikkaissa laskettuna muutoin tila kroonistuu ja tulee monin kerroin vaikeammin hoidettavaksi.

Miksi pääkaupunkiseudun nuorisopsykiatriset palvelut eivät toimi.

Puoli vuotta eläkkeelle jäämiseni jälkeen nuorisopsykiatria siirrettiin  (tiedossa olevasta vastustuksestani huolimatta) HUS iin.Nuorisopsykiatriset virat ja tilat ja vastuu hoidosta siirrettiin yliopistolliseen keskussairaalapiiriin.Psykiatrisessa hoidossa sinänsä ei ole mitään " yliopistotasoa", ei mitään sellaista hoitomuotoa mitä kunnallisessa järjestelmässä ei olisi tarjottu. Sen sijaan yliopistotaso on etäinen, kansalaisten arjesta vieraantunut "opetussairaala", jossa teoretisoidaan mutta käytäntö on osoittanut, että käytännön työstä , nuorten parhaasta ei kyetä ottamaan vastuuta.

On ollut järkyttävää lukea professorin kommentteja Keravan nuoren surmaajan hoidon saannin esteistä."Nuoret eivät osaa hakea hoitoa" "Pitäisi mennä terveyskeskukseen"" Kyllä olisimme kiitollisia jokaisesta uudesta virasta".Kaikki byrokraattisia kommentteja.Yliopistosairaala luulee, että nuorisopsykiatriassa voisi käyttää hoidon porrastusta terveyskeskus- erikoispoliklinikka kuten ruumiillisissa sairauksissa.Näin ei ole asian laita.Yliopistosairaanhoitopiirin edellyttämät lähetteet ja jonot hoitoon ovat vastuuttomia.

Nuorta ei pidä velvoittaa terveyskeskukseen, terveyskeskuksen jonoihin ja terveyskeskuslääkärin hoitoon ylipäätään.Nuoren pitää päästä oma-aloitteisesti nuorisopsykiatriselle poliklinikalle suoraan ilman lähetettä.Jos nuorisopsykiatrit toimivat aktiivisesti, päivystysluonteisesti, humaanisti ja rakkautta osoittaen nuorta kohtaan hoito järjestyy nuoren tarpeiden mukaisesti eikä byrokratiaa palvellen.Koskaan ei nuorisopsykiatriaan ole myönnetty varoja niin paljon kuin nyt.Kyse ei ole rahasta vaan hoidon järjestämisestä .

Avainsanat: Keravan surma, nuorisopsykiatristen palvelujen organisaatio


Kommentit

1.8.2008 14.31  Rita

Harmi, että olet jäänyt eläkkeelle. Juuri sinun kaltaisia asiantuntjoita tarvitaan. Mielenterveysongelmista kärsivän nuoren tulee päästä ilman lähetettä hoitoon kuten ehdotat.

Onneksi nuorten mielenterveyspalveluihin on kuitenkin osoitettu nyt rahaa, vaikka puhut sen puolesta, että mieluummin humanitääristä rakkautta kuin byrokratian palvelelemista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini