Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Armahtakaa päiväkotilapsia

Torstai 23.2.2012 klo 17.43 - Pirkko Turpeinen-Saari


Lasten "liian pitkä" päiväkotityöpäivä on noussut viime päivinä otsikoihin Marjatta Kallialan uuden teoksen ansiosta.Hän katsoo lapsia hoidettavan aikuisten ehdoilla. Hänen mielestään pienen vauvan kanssa kotona olevan äidin esikoiselta tulisi poistaa subjektiivinen päivähoito-oikeus.

Mielestäni väitteissä on monta loogista kuperkeikkaa.Lapsen päiväkotipäivä ei mielestäni ole verrattavissa työpäivään, eikä lapsilta siten puutu lainsäädännön tarjoama työsuojelu.Millä tavalla lapsen "työpäivä" päättyy kotiintuloon. Koko lapsen hereilläoloaika on leikkimistä, oppimista, ruokailua, vuorovaikutusta, syömistä ja leikkitovereiden kanssa puuhaamista. Väite siitä, että kotona lapsella on jotenkin vähemmän vaativat olosuhteet eivät pidä paikkaansa. Päiväkodissa lapsella on ammatillinen, taatusti turvallinen ympäristö. Aikuiset eivät huuda, nauti alkoholia,katso aikuisten ohjelmia televisiosta, osoita väsymystään tai ole välinpitämättömiä lasten tarpeille. Tarhassa on säännöt toisten huomioon ottamisesta.

Lapsia hoidetaan niin kotona kuin tarhassa "aikuisten ehdoilla", luonnollisesti.Jokainen perhe säätelee päiväkotihoitopäivän pituuden oman perheensä kokonaisuuden huomioon ottaen.On käsittämätöntä, että joku voi ehdottaa, että perheen esikoisen subjektiivista oikeutta päivähoitoon pitäisi rajoittaa kun sisarus syntyy. Jos kotona oleva, vauvaa hoitava vanhempi hakee esikoisen muita aikaisemmin tarhasta, se olkoon hänen oikeutensa, jos hän katsoo sen olevan lapsen parhaaksi. Lapsen pysyminen tarhassa koko päivän on kuitenkin lapsen subjektiivinen oikeus eikä vanhemman oikeus.Miksi toisen lapsen saaneet vanhemmat eivät saisi edellenkin itse päättää omista asioistaan.

Jokin aika sitten ehdotettiin työttömiltä vanhemmilta riisuttavaksi lapsensa subjektiivinen oikeus päivähoitoon. Psykiatrin kannalta juuri työttömyydestä kärsivän perheen lapsi tarvitsee enemmän kuin muut päiväkotia ja mahdollisesta kodin masennuksesta ja apeudesta vapaata ilmapiiriä.

Tutkija vaatii lisää koulutusta tarhan työntekijöille ja pitää ongelmana sitä, että korkeasti koulutetut työntekijät tulevat aamuvarhaisella työhön niin kuin muutkin! Oman kokemukseni mukaan lasten hyvä hoito tai kasvatus ei liity pelkästään koulutukseen. Päiväkodin ilmapiiri on tärkein. Lämmin, sydämellinen vähemmänkin koulutusta saanut työntekijä saattaa tehdä lapsen sielulle enemmän hyvää kuin korkeasti koulutettu muodollisesti pätevämpi henkilö. Aamuvarhaisella työhön tullut ekspertti voi ohjata ja opastaa työtovereitaan koulutuksessa saamiinsa saloihin. Käytännön työnohjaus on tässäkin asiassa tärkeää.

Kun lapsilta kysyy, mikä päiväkodissa on ikävintä, saa usein vastaukseksi: päiväunet. Lapsenlapseni, jotka olivat päivähoidossa vuoden vanhasta lähtien, kokivat sen, että sai pysyä hereillä muiden levätessä, eräänlaisena isoksi lapseksi tulona. 

Olisiko sittenkin niin, että lapset kokevat, että päiväkodissa on hauskaa ja aikuiset ovat siitä kateellisia. Silloin tällöin lapsenlapseni huudahtivat hakuhetkellä, "älä vielä tule, me halutaan leikkiä"

Mielestäni tärkeintä olisi se, että lapsiryhmät eivät olisi liian suuria.

Avainsanat: päiväkoti, lasten työpäivä, aikuistenko ehdoilla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini