Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Venäjän presidentti Vladimir Putin suomalaisen psykiatrin silmin

Sunnuntai 17.3.2024 klo 13.09 - Pirkko Turpeinen-Saari


Käsitykseni mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on Eurooppalaisten johtajien joukossa ainoa aikuinen.

Jos tämän virkkeen jälkeen lukija lopettaa lukemisen, tarjoan siihen näin mahdollisuuden.

Tutustuin presidentti Putinin toimintaan asuessan Espanjassa, jo eläkkeellä Helsingin kaupungin nuorisopsykiatrian ylilääkärin tehtävistä, toimesta, jota hoidin 25 vuoden ajan.

Olin siirtynyt BBC:n Irakin sotaa koskevan propagandan seurauksena seuraamaan Aljazeera uutiskanavaa, joka vielä tuolloin 2000-luvun alussa, palestiinalaisen johtajansa ansiosta ei ollut yhtä USA:ta myötäilevä uutisväline kuin nykyisin.

Aljazeera näytti livenä presidentti Putinin johtaman neuvottelun, jossa hän asetti ehdot oligarkeille heidän toimintansa kehyksistä. Osa oligarkeista siirtyi katkeroituneina ulkomaille kansalta ryöstettyine varoineen. Jotkut heistä käyttävät niitä kaikin tavoin presidentti Putinin mustamaalaamiseen ja vastustajien rahoittamiseen yhdessä USA:n ja Britannian tiedustelupalveluiden kanssa.

Venäjä oli ollut 10 vuotta kaaoksessa USA:n ryöstötoimien, valtion kultavarantojen varastamisen ja Jeltsinin kykenemättömyyden seurauksena.

Jeltsinin oli suositellut seuraajakseen Vladimir Putinia

Sain yhdysvaltalais-venäläistä kansalaisaktivismia johtavalta Sara Tennisonilta tietoja VladimirPutin ajalta Pietarin johtotehtävissä. Hänen mukaansa Putin oli eräs ainoita, joka ei koskaan ottanut lahjuksia. 

                                                   ***

Presidentti Putinin ensimmäisen presidenttikauden haasteita oli Yhdysvaltojen kokemus yksinapaisen maailman johtajuudesta. Laittomien Jugoslavian pommitusten jälkeen Yhdysvallat ilmoitti v. 2000 luopuvansa kansainvälisten lakien noudattamisesta mikäli ne eivät   hyödytä Yhdysvaltoja. Samassa Bratislavan kokouksessa Yhdysvallat ilmoitti NATOn laajentamisesta Baltiasta Ukrainan Odessaan vaikka 1990-luvulla oli USA:n ja Venäjän johtajien välillä sovittu, että Nato ei laajene.

Yhdysvaltojen natsidiasporan avulla toteuttaman Jugoslavian proksi-sodan jälkeen USA oli rikkonut kaikkia toisen maailmansodan jälkeen tehtyjä sopimuksia mm valtioiden rajojen rikkomattomuudesta. Toisen maailmansodan keskitysleirien uhrit, serbit, demonisoitiin. Serbikenraalit passitettiin ICTY:n Jugoslavia-tribunaalin amerikkalaisten tuomarien avulla pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Sen sijaan puhdasta albaani-Kosovoa väkivalloin tavoitelleet Serbian maakunnan albaanit palkittiin amerikkalaisen sotilastukikohdan vastaanottamisesta maakuntaansa. Samoin rasistisen perustuslain itselleen säätänyt itsenäinen Kroatia ajoi yhdysvaltalaisten kenraalien kouluttamana 250 000 serbiä pois kotiseuduiltaan Kroatian Krajinasta.

Presidentti Putin näki Yhdysvaltojen uuden aseisiin perustuva toimintamallin slaaviveljeskansaansa kohtaan.

                                                 ***

Presidentiksi tultuaan Putinilla oli seurustelukumppaninaan täysin rajoitteista vapaa Yhdysvallat, joka itse asetti toimintansa ehdot.

Siitä huolimatta presidentti Putin toimi itsenäisesti ja kansainvälisiä lakeja noudattaen, reagoiden provokaatioihin kuten USA:n kasvatin Saakashvilin aloittamaan Georgian aseelliseen hyökkäykseen Tsinvaliin 8.8.2008.

USA:n hyökkäys demokraattisesti valittua Syyrian hallitusta ja presidentti Assadia vastaan sai Venäjän reagoimaan maan sotilaalliseen avunpyyntöön, samalla tavalla kuten Neuvostoliitto oli vastannut Afganistanin presidentin avunpyyntöön kovalla hinnalla 1980-luvulla, USA:n toimiessa sielläkin jihadistien yhteistyökumppanina kuten Syyriassa ja vuotta aikaisemmin Libyassa.

Putin oli nähnyt kuinka Yhdysvaltojen johtoasema merkitsee ryöstöjä, värivallankumouksia, väkivaltaa ja varkautta sekä demokratian siirtämistä syrjään. Irakin sodan petos Afganistanin pommitusten v 2001 jälkeen antoi esimakua siitä mitä on odotettavissa jos NATO laajenee.

                                                    ***

Syyrian konfliktin aikana paljastui kuinka NATO-maat, varsinkin Lähi-Idän entiset siirtomaaherrat Ranska ja Italia, mutta myös Saksa olivat valmiina tukemaan kaikkia USA:n laittomuuksia.Syyrian armeijan vapauttaessa Aleppoa, tunneleista kömpi useiden maiden NATO-upseereita.

Syyrian konfliktin yhteydessä sen suunnittelijat Jeffrey Feltman ja Volker Perthes jatkoivat terroristista toimintaansa Syyriaa vastaan myös YK:n virkamiehinä. Feltman jatkoi sotaa talouspakotteiden mahdollistajansa YK:n pääsihteerin oikeana kätenä.

USA:n presidentti Obama oli vallassa niin Libyan, Syyrian kuin Ukrainan ja Afganistanin sotien   aikana. Hänen aikanaan v. 2015 Yhdysvaltojen kongressi valtuutti Obaman aloittamaan sodan Venäjää vastaan tarvitsematta kääntyä enää kongressin puoleen.

                                                   ***

Presidentti Putin joutui kouriintuntuvasti tilanteen eteen, jossa kumppanit, sen sijaan että harrastaisivat rakentavaa yhteistyötä kaikkien osapuolten parhaaksi, olivat valmiina hoitamaan suhteita ainoastaan aseiden avulla. YK, kansainväliset tuomioistuimet ja moni kansainvälinen järjestö oli omaksunut Yhdysvaltojen yksinapaisen maailmanvallan realiteettina.

Yhdysvaltojen johtohenkilöt mm Dick Cheney ovat kuvanneet Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa jatkuvaksi ryöstelyksi. Toiminnan tavoitteena on asein, talouspakottein ja erilaisten riippuvuuksien avulla saada tahtonsa mukainen lopputulos.

Venäjän jättimäinen maa olisi heikennettävä ja sen vaikutus maailmanpolitiikkaan olisi mitätöitävä.Pahuudella.

                                                 ***

Yhdysvaltojen mielivallan lähestyttyä Venäjän valtionrajoja Georgiassa ja Ukrainassa, presidentti Putin on nähnyt mihin epäoikeudenmukaisuuden kasvu voi johtaa.

Presidentti Obama, varapresidentti Biden ja erityisesti apulaisulkoministeri Victoria Nuland suunnittelivat ja toteuttivat Ukrainan väkivaltaisen vallankaappauksen v. 2014. Aaron Matelta on tulossa kirja vallankaappauksen yksityiskohdista, josta on jo aiemmin julkaistu tieteellisiä tekstejä.

Kaappausta oli suunniteltu huolellisesti ex-presidentti Clintonin, Hillary Clintonin, EU-kerman ja Ukrainan oligarkkien kanssa kokouksessa Krimillä syyskuussa 2013. Tavoitteena oli yksityistää Ukrainan maaperä Yhdysvaltalaisille yrityksille. Markkinointitoimisto Hill&Knowlton palkattiin huolehtimaan Venäjä-vastaisesta propagandasta ja erityisesti Presidentti Putinin demonisoimisesta.

Presidentti Janukovichin ajaminen maanpakoon oli vallankaappauksen tärkeä tavoite. Kaappauksen yhteydessä lakkautettiin Venäjä-mielisiä puolueita, Victoria Nuland valitsi seuraavan pääministerin, Jatsenjukin ja presidentin sijainen Turchinov julisti " terroriminvastaisen sodan" Itä-Ukrainan asukkaille, jotka eivät hyväksyneet demokraattisesti valitun presidentin ajamista maanpakoon eikä parlamentin tekemiä puolueiden ja kieliryhmien kieltämisiä.

Krimin asukkaiden lähetystöt olivat olleet Maidanilla vastustamassa vallankaappausta. Bussimatkalla takaisin kotiin heidät pysäytettiin kesken matkan ja pahoipideltiin natsien toimesta.

Vallankaappauksen ajankohta oli otollinen, olihan Sotshissa samaan aikaan talviolympialaiset, joiden aikaansaaminen oli ollut valtavan huomion kohteena Venäjällä ja koko maailmassa.

                                                        ***

Presidentti Turchinov ja pääministeri Jatsenjuk lähettivät natsijoukko Oikean sektorin sotaan Itä-Ukrainan pääasiassa venäjänkielistä Donbassia vastaan. Natseilla oli eduskuntaedustustaan enemmän valtaa päätöksentekoon.

Samaan aikaan Krimin asukkaat vaativat autonomiansa sijaan itsenäistymistä ja liittymistä Venäjään, päästäkseen turvaan natseilta. Krimille sijoitetuista ukrainalaisista sotilaista suuri osa halusi liittyä Ukrainan armeijan sijaan Venäjän armeijaan, joten sotilaallista vastarintaa Krimin siirtymiselle osaksi Venäjää ei ollut. 

Krimillä suoritettiin kansanäänestykset. Ensin itsenäistymisestä ja sen jälkeen liittymisestä Venäjään.

                                                          ***

Saman kevään aikana natsit polttivat Ukrainan Odessassa yli 40 demokratian puolesta mieltään ilmaissutta kansalaista elävältä ammattiyhdistysten talon sisälle. Ihmiset paloivat koska heitä ei päästetty ulos.

Yhdysvaltojen ja muiden natsidiasporaa maassaan vaalineiden NATO-maiden tuki Ukrainan uudelle hallitukselle oli ehdotonta. Valtamediat antoivat v. 2014 alkupuolella jonkinverran realistista kuvaa Ukrainan tapahtumista, mutta sisällissodan jatkuessa länsimedia alkoi tuottaa yksipuolisesti natsikulttuuria ilmaisevia tekstejä.

EU-maat olivat olleet sovittelemassa vallankaappauksen aikana natsien ja maan hallituksen välille laadittua sopimusta, jonka mukaisesti vaaleja aikaistettaisiin ja erimielisyydet pyrittäisiin ratkaisemaan demokraattisesti.Mielenosoittajat, joukossa nykyinen Kiovan pormestari Klitschko eivät suostuneet neuvottelutulokseen vaan väkivalta kaduilla jatkui johtaen lähes 100 poliisin ja mielenosoittajan kuolemaan USA:n rahoittamien ja kouluttamien pääasiassa ulkomaisten tarkka-ampujien toimesta.

Oliver Stonella on erinomaisesti ohjattu dokumentti-elokuva Ukrainan historiasta ja Maidanin tapahtumista.

                                                         ***

Koska EU-maat olivat olleet Krimillä suunnittelemassa Ukrainan ottamista ylikansallisten yritysten haltuun, ei sisällissodan ratkaisusta oltu erityisen kiinnostuneita.

Minskissä käytiin useaan otteeseen neuvotteluja. Viimeisen neuvottelun tuloksena oli sopimus, jonka takaajavaltioina olivat Saksa ( Merkel) ja Ranska (Hollande, myöhemmin Macron)

Minskin sopimusta tuki myös Venäjä ja tavoitteena oli autonomian takaaminen Donbassille osana Ukrainaa. YK käsitteli ja hyväksyi Minskin sopimuksen.

Kaikista sopimuksista huolimatta Ukrainan natseista riippuvainen hallitus jatkoi sisällissotaa omia kansalaisiaan vastaan. Natsihenkisyys maassa voimistui, koko kulttuuri pyrittiin puhdistamaan kaikesta venäläisyydestä. Siitä huolimatta että paitsi Donbassin, myös muiden Mustanmeren läheisyydessä olevien Ukrainan osien asukkaiden äidinkieli oli venäjä, venäjänkielen käyttö tuli kielletyksi paitsi kodin seinien sisällä. Jos kaupassa myyjä ja asiakas olivat äidinkieleltään venäjänkielisiä, heidän oli asioitava ukrainankielellä. 

Venäjänkieliset TV-asemat, sanomalehdet jne tulivat kielletyiksi, kirjastojen venäjänkieliset tai venäläisten kirjailijoiden teokset tuhottiin.

Koettakaa kuvitella Suomen asukkaiden joutumista käyttämään arjessaan vain ruotsinkieltä, suomekieliset terveydenhuolto, päiväkodit, kirjastot sanomalehdet olisivat kiellettyjä.

Ukrainassa käynnistynyt natsifikaatio, johti USA-johtoisen tiedonvälityksen ja riippuvuuksien seurauksena myös koko Euroopan natsifikaatioon.

Euroopan unioni, komission johdolla, kielsi kaiken tiedonvälityksen Venäjältä. Jopa Russia Today TV-kanavan uutistoimittajien pankkitilit katkaistiin Euroopassa. Russia Today oli Saksan kolmanneksi suosituin TV-kanava. Tämän tiedonvälityssensuuri avulla Venäjän aloittama sotilastekninen operaatio on pystytty kuvaamaan "Ukrainan sodan aloituksena" " Venäjän provosoimaton, julma hyökkäys" on toistettu suomalaisissakin uutisvälineissä kohta kolmatta vuotta, tunnin välein joka uutislähetyksessä, ajankohtaislähetyksessä, juhlien aloituksessa ja päättäjäisissä.Sen sijaan "USA:n proksisota ukrainalaisilla sotilailla Venäjän heikentämiseksi, jossa puoli miljoonaa ukrainalaissotilasta on uhrattu USA:n ja NATO-maiden aseilla ja rahoilla on vaiettu.

Koska Yhdysvallat ei halunnut eurooppalaisten liittolaisten käsittelevän USA:n Ukrainan vallankaappausta sellaisena kuin se tapahtui, prosessin selostaminen julkisuudessa oli muutettava.

Ukrainan sisällissodan Donbassin puoli tarvitsi taloudellista ja sotilaallsita apua Venäjältä. Ukrainan hallitus oli kieltänyt Donbassin asukkailta koulunkäynnin, sosiaaliturvan ja pakottanut jatkuvien pommitusten alaisen väestön asumaan kellareissa. Väestö sai ruoka-apua ja vettä Venäjältä.

USA ei maininnut sitä, että Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu oli Ukrainassa jo Maidanin vallankaappauksen aikana. CIAlla oli kokonainen kerros käytössään Ukrainan sisäministeriössä.Nato koulutti  ja aseisti ukrainalaissotialita, jotka valmistautuivat ottamaan Donbassin alueen haltuunsa Donbassin autonomian puolesta toimivilta asukkailta. USA:lla oli biologisia laboratorioita kehittämässä juuri slaaviväestöön kohdistettavia mikrobeja. 

Samalla tavalla kuin slaaviväestö voisi olla mikrobien kohteena, myös venäjänkielinen väestö katsottiin alempiarvoiseksi kuten venäläiset toisen maailmansodan aikana.

Yhdysvallat ja vähitellen useimmat NATO-maat alkoivat tukea Ukrainan natsi-hellitusta lähettämällä aseita ja taloudellista tukea.

Venäläisväestön ja venäläisyyden demonisointi tuli sallituksi koko Euroopassa. Venäläiset taiteilijat, venäläinen musiikki, venäläiset klassikkokirjailijat  tuli poistaa valikoimista. Venäläiset urheilijat eivät voineet osallistua kilpailuihin sen enempää kuin venäläiset viulistitkaan. Ainoastaan presidentti Putinia demonisoivat teokset ja elokuvat läpäisivät sensuurin.

                                                          ***

Donbassin lasten teurastuksen jatkuessa autonomiseksi julistautunut alue päätti itsenäistyä. ETYJ:in tarkkailijat olivat havainneet Ukrainan natsi-johtoisen armeijan olevan aikeissa suorittaa suurhyökkäyksen helmikuussa 2022. Pelastautuakseen Donbass ilmoitti itsenäistyvänsä ja pyysi itsenäisenä maana naapurimaa Venäjältä sotilaallista apua.

Minskin sopimusten takaajat ex liittokansleri Merkel ja ex presidentti Hollande ilmoittivat, että heidän takaamisellaan ei ollut todellista tarkoitusta. Minskin sopimuksilla tavoiteltiin aikaa, jotta Ukrainan armeija NATOn avulla voisi varustautua paremmin sotaan Venäjän heikentämiseksi.

Siten Venäjän presidentti Putin näki kouriintuntuvasti mitä se, että ei noudata kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia tarkoittaa. Kyseessä on USA/EU johtoinen anarkia tai fasismi.

YK:ssa äänestetään vuosittain siitä kuinka moni maa vastustaa fasismia ja fasistisia käytäntöjä. Viime vuosina EU on Yhdysvaltojen rinnalla liittynyt niiden joukkoon, jotka eivät ainakaan paheksu fasismia. 

Ukrainan armeijan lähestyessä ETYJ:n tarkkailijoiden kuvaamaa hyökkäystä, presidentti Putin asetti Venäjän armeijan valmiusasemiin. Donbassin pyynnöstä Venäjän duuma tunnusti alueen itsenäisyyden ja kansainvälisten lakien mukaisesti tarjoutui apuun.

USA:n presidentti ilmoitti: jos Venäjä "hyökkää" Nordstream kaasuputkea ei oteta käyttöön. Saksan liittokansleri Scholtz seisoi hänen vieressään.

Venäjä ilmoitti aloittavansa sotilasteknisen operaation, jonka tavoitteena on Donbassin asukkaiden turvaaminen ja Ukrainan NATO-jäsenyyden estäminen sekä maan de-natsifikaatio.

                                                          ***

Olen nähnyt useita presidentti Putinin haastatteluja. Oliver Stonella oli n 2015 erinomainen haastattelu. Viimeisin ja tunnetuin on tämän nyky- fasismin aikainen erikoisuus: yhdysvaltalaisen toimittaja Tucker Carlssonin saama haastattelu, joka oli monipuolinen valoittaessaan presidentti Putinin maailmankuvaa.

Eurooppalaisen fasistisen kehityksen alkuvuosina myös Suomen media alkoi tulla yhä yksipuolisemmaksi. Ulkopoliittinen instituutti katsoi oikeudekseen esineellistää Venäjää ja pohtia "mitä Venäjälle pitäisi tehdä".

Ilmapiirin muuttuessa yhä vastenmielisemmäksi, yksipuolisemmin Venäjää demonisoivaksi, päätin perustaa , 5 vuotta sitten, FB-ryhmän "Venäläiset eivät ole minun vihollisiani". Seurasin päivittäin sivustolta kremlin. ru. kaikki presidentti Putinin tapaamiset eri ministerien, kansalaisvaikuttajien, järjestöjen kanssa, jotka jaoin FB-ryhmään. Sen lisäksi katsoin presidentin vuotuiset tiedotus- ja keskustelutilaisuudet kansalaisten kanssa jotka usein kestivät neljäkin tuntia. Sen lsäksi katsoin kaikki merkittävät puheet liittyen Krimin liittämiseen Venäjään tai Donbassin, Kersonin ja Zaporidzen vaaleihin ja liittymiseen Venäjään.

Olen seurannut Venäjän suhteiden kehittymistä entisiin Euroopan siirtomaihin niiden pyrkiessä katkomaan viimeisiä kahleitaan entisiin siirtomaaisäntiinsä ja valitessa Venäjän tärkeimmäksi kumppanikseen.

Samaan aikaan kun Yhdysvalloista riippuvaiset EU-maat taantuvat sekä henkisesti että taloudellisesti, katkaisevat tieten tahtoen ystävällismieliset suhteensa Venäjään palvellakseen Yhdysvaltoja, muu maailma etsii yhteistyötä Venäjän kanssa. Eurooppa antoi Yhdysvaltojen räjäyttää Nordstream kaasuputkensa Bidenin hallinnon, CIA:n ja Norjan armeijan yhteistyönä kuten Seymour Hearsh niin aina luotettaviin CIA-asiantuntijoihinsa vedoten kuvaa.

                                                       ***

Mikä käsitys minulle kaiken tämän perusteella on tullut presidentti Vladimir Putinista?

Ensinnäkin hän on pelastanut Venäjän. Kaikkia presidenttikausia on leimannut hänen luja uskonsa Venäjän kansaan ja siihen, että venäläiset näkevät kuka hän on. Vieraiden maiden tiedustelupalvelujen kanssa presidentin toimia nakertamaan pyrkivät toimijat eivät pysty pettämään venäläisiä.

Haastatteluissa Vladimir Putin on osoittanut olevansa älykäs. Hän hallitsee kokonaisuuksia tilastoja ja yksityiskohtia myöten. Hän on kiinnostunut kaikista ikäryhmistä omalla tavallaan. Hän huolehtii ikääntyneiden hyvinvoinnista, perheet ovat tärkeitä, lapsilisiä korotellaan, mutta erityisesti hän on kiinnostunut nuorista.

Jo ammattini puolesta olen kiinnostunut Sirius-projektista, nuorten koulutuksen ja hallinnon yhdistävästä toimintamallista.

Älykkyyden lisäksi presidentti on tunteva ja herkkä ihminen. Joissakin haastatteluissa on tullut jopa ujouden vaikutelma. Hän ei rehentele saavutuksillaan, mutta ei myöskään piilota judo-tai uintitaitojaan.

Jotkin kohtaamiset esimerkiksi sodassa kuolleen sotilaan pojan kanssa ovat niin täynnä lämpöä ja eläytymistä, että sillä oli varmasti merkitystä tuolle lapselle.

Tai se, että kunniakomppanian sotilaan päähine oli pudonnut maahan. Ohitse kiiruhtava presidentti kumartui poimimaan hatun ja ojensi sen hymyillen omistajalleen.

                                                         ***

Lopuksi toteaisin, että olen iloinen, että venäläisillä on näin lämmin, tunteva, oikeudenmukainen ja aikaansaava henkilö presidenttinään. Yksikään eurooppalainen tai yhdysvaltalainen johtaja ei ole lähelläkään hänen tasoaan.

Tänä vuonna presidentti Putin johtaa BRICS-ryhmää Venäjän ollessa puheenjohtajamaana. BRICS ei osallistu minkään toisen maan alistamiseen. BRICSin toinen tärkeä maa Etel-Afrikka toimii kansanmurhan ratkaisuyrityksessä Palestiinassa. Venäjän tehtävä Ukrainassa on kesken. Kun sopimukset (Minsk) tai demokratia ei toimi, Ukrainan natsihallinto on pakotettava demokratiaan.

On selvää, että niin kauan kuin Yhdysvallat käyttää aseellista ja taloudellista valtaansa Ukrainassa ja Palestiinassa, NATO-EU maat eivät kykene tunnustamaan omaa heikkouttaan.

Venäjä on pelastamassa Itä-Ukrainan asukkaat natsien vallasta omalla vastuualueellaan, muiden maiden on pelastettava Palestiina Israelin sionistien suorittamalta kansanmurhalta. 

Avainsanat: presidentti Vladimir Putin, psykiatri Pirkko Turpeinen-Saari, arvio presidentti Putinista, maailma jossa hän joutuu toimimaan


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini