Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Kirjoitan aluksi kuka olen

Sunnuntai 8.6.2008 klo 22.13 - Pirkko Turpeinen-Saari


Asuin varhaislapsuuteni Helsingin Marjaniemessä. Neljäkymmentäluvulla kantakaupungista Kulosaareen tultiin puusiltaa pitkin.Keskellä siltaa autojen oli maksettava siltamaksu.Kulosaaren sillan itäpuolella oli yksi ainoa kerrostalo; Henrik Tikkasen kirjasta Kulosaarentie 8 kuuluisaksi tullut rakennus.

Tuon kerrostalon joistakin huoneistoista oli tehty luokkahuoneita oppikoulua varten. Tuossa Kulosaaren yhteiskoulussa kävin alaluokat kunnes Porvoontien varteen rakennettiin Jorma Järven suunnittelema tiilinen uusi koulurakennus jossa kävin viimeiset luokat.

Kouluni aloitin kuitenkin Laajasalon sillan pielessä olleessa kansakoulussa.Koulumatka oli pitkä.Muistan kun ensimmäisenä koulupäivänäni talvipakkasella (kävin ensimmäistä luokkaa vain puoli vuotta) kerran tunnissa kulkeva linja-auto oli juuri ohittanut Porvoontien varressa olevan pysäkin, johon olimme luokkatovereitteni kanssa kävelleet kilometrin verran koululta.Päätin kuusi vuotiaan varmuudella, että minähän en jää tunniksi tähän odottamaan seuraavaa bussia kuten toverini vaan minä kävelen kotiin (Marjaniemeen 6-7km)Niin tein ja vain kilometri määränpäästä seuraava bussi porhalsi ohitseni ja kävelin lopunkin matkan talvipimeässä kotiin saakka.

Marjaniemi oli rauhallista omakoti ja kesähuvila-asutusta. Kesät kuluivat kavereiden kanssa pääasiassa vedessä. Sisarukseni ja ikätoverimme kuuluivat Marjaniemen Melojiin ja Marjaniemen uimareihin.Näiden seurojen järjestämissä harjoituksissa, leireissä ja muuten vaan ajanvietossa vedessä tai rannalla vietimme aikaamme.

Naapuruston lasten kanssa pelasimme pesäpalloa, kävelimme puujaloilla ja kaikkein eniten hyppäsimme Harjutiellä, nykyisellä Puolaharjulla korkeutta.Mustosen Ali-setä oli tehnyt sekä puujalat että korkeushyppytelineet ja niistä oli iloa monena vuonna.

Luulen, että minulla on Helsinki verissä. Tämä tuli mieleeni juuri nyt tätä kirjoittaessa.Kerran kansanedustajana ollessani pidin alustusta pienessä tuvassa Inarin seudulla. Tapanani oli pitää alustusta samalla kysellen kuulijoiden kokemuksia. Suurin osa tuvassa olijoista oli innostuneesti mukana. Kuitenkin perimmäisen nurkkapöydän ympärillä istui neljä miestä, jotka eivät olleet puhuneet sanaakaan. Menin heidän luokseen ja kysyin heidän mielipidettään yhteiskunnan ja ammattirakenteen muutoksiin liittyvistä asoista. "Meillä on vielä metsä verissä" sanoi eräs tarkoittaen heidän elannonhankintaansa pyyntikulttuurin puitteissa.

Lapsuudessani vanhempani olivat lääkäreitä ja tutkijoita. Tieteellisyys oli tärkeätä.Vanhempani olivat kolmekymmentä luvulla 2v Yhdysvalloissa tekemässä tutkimustyötä.Siltä ajalta jäi monia elämänikäisiä ystävyyksiä.Äitini toimi naislääkäreissä,tieteellisissä yhdistyksissä mutta ennen kaikkea hän luki kaunokirjallisuutta. Vanhemmiten hän osallistui entistä enemmän myös yhteiskunnallisiin asioihin ja toimi pitkään mm Helsingin terveyslautakunnan puheenjohtajana ja valtuutettuna.Kirjallinen harrastus jatkui hänen kuolemaansa saakka ja 95 vuotiaalle elämän viimeinen kaunokirja oli Banville:Eclipse englanninkielellä.Tätä kirjaa hän suositteli kaikille

Isäni toimi ravitsemustieteen asiantuntijana tehtyään tutkimukset suomalaisesta kansanravitsemuksesta ja sen vaikutuksesta mm sydäntauteihin. Hän aloitti tyydyttyneiden rasvojen , suolan ja lihavuuden kritisoinnin jo -50 luvulla ja kehitti pehmeän ns jääkaappimargariinin. Hän kehoitti käyttämän öljyjä ravinnossa. Tilasimme Marjaniemen Elannon myymälään päivittäin 5l kuorittua maitoa.Pienempää määrää ei voinut tilata.Kun kerran taas hain tätä terveellistä juomaa 5 l maitokannulla kaupasta,myymälässä ollut rouva kysyi, että oletteko te köyhiä kun te juotte kuorittua maitoa.

Työuransa professorina ja sisätautilääkärinä päätyttyä isäni toimi mm kaupunginosa yhdistyksensä puheenjohtajana ja seurasi aktiivisesti yhteiskunnallisia asioita.

Oma osallistumiseni yhteisiin asioihin alkoi koulussa. Olin kouluni ensimmäinen naispuolinen teinikunnan puheenjohtaja.Osallistuin koulun lehden tekemiseen ja Teinijuna järjestelyihin, jossa kokonainen junallinen helsinkiläisiä koululaisia matkasi viikoksi Rovaniemelle. Juna seisoi asemalla tuon viikon ja paikkakuntalaisten koululaisten kanssa oli järjestetty monenlaista yhteistä toimintaa. Osallistuin ohjelmaan kuuluviin hiihtokilpailuihin Ounasvaaran rinteillä ja tulin toiseksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini