Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssa

01.07.2008

EU tuomioistuimen päätös C-520/04 ja Suomen korkeimman hallinto-oikeuden päätös saivat käytännön toteutuksensa Pääkaupunkiseudun verotoimiston maksaessa Lähdeveron palautusta 5120,55 euroa tililleni viime viikolla.

 

Tällä päätöksellä toteutui ensimmäistä kertaa EU:ssa se, että eläkeläiset ovat samalla tavalla kuin työvoima oikeutettuja vapaaseen liikkuvuuteen ja tasaveroiseen kohteluun EU:n alueella.

Prosessi sai alkunsa siitä, että asuttuani kolme vuotta ulkomailla sain Helsingin verovirastosta kirjeen,jossa ilmoitettiin minua ryhdyttävän tästä lähtien verottamaan Lähdeverolain mukaisesti.Käytännössä se merkitsi sitä, että eläkkeestäni siihen asti maksamani n 28% vero nousisi 35%iin. Lukiessani lakia havaitsin, että ne henkilöt, joiden veroprosentti olisi ollut esimerkiksi 45% olisivat myös siirtyneet 35%iin. Ts varakkaiden henkilöiden verotus laskee ja vähävaraisempien nousee.

Jos kansalainen asui Suomessa vero samasta tulosta oli pienempi kuin toisessa EU maassa asuessa. Tällainen verotushan on vapaan liikkuvuuden este.

Mielestäni laki oli epäoikeudenmukainen.Ajattelin tuhansia pienituloisia eläkeläisiä, jotka esimerkiksi terveyssyistä olivat Välimerenmaissa ja joutuivat kyseisen lain kohteeksi.

Valitin ensin Verovirastoon, sitten Helsingin hallinto-oikeuteen ja vielä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka vuorostaan pyysi ratkaisua EU tuomioistuimelta Luxemburgista.

Samanaikaisesti valitukseni kanssa Suomen hallitus pani vireille Lähdeverolain muutoksen, jonka perusteluissa nimeni mainitaan. Uusi laki tuli voimaan vuoden 2006 alusta. EU-tuomioistuin käsitteli asiaani myöhemmin saman vuoden keväällä. Vaikka lakia oli jo muutettu Suomen hallituksen edustaja vastusti minulle myönteistä päätöstä ,komission ja Espanjan hallituksen ja esittelijän sen sijaan puoltaessa kantaani.

EU-tuomioistuimen myönteistä päätöstä seurasi KHO:n minulle myönteinen päätös maksaa takaisin lähdeveron ja suomalaisen normaalin progressiivisen veron välinen erotus.

Kaikki ne Suomen kansalaiset, jotka ovat olleet samassa verotuksellisessa asemassa kuin minäkin ovat nyt olleet oikeutettuja vaatimaan palautuksia.

Vielä palautuksiakin suuriarvoisempi asia on ihmisoikeuksiin liittyvä korjaus. Eläkeläisiä ei voi enää kohdella epätasa-arvoisesti asuinpaikasta riippuen EU: alueella.

 

02.06.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.
28.07.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassa
01.07.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssa
25.06.2008Ahtisaari,Kosovo ja Espanja
12.06.2008Barcelonan matkan kuulumisia