Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Palvelujen katastrofaalinen leikkaus, laman keskeinen seuraus

Torstai 5.2.2009 klo 11.57 - Pirkko Turpeinen - Saari


Kun Yhdysvaltojen 30-luvun laman seurauksena oli maatalouden supistuminen ja sen elinkeinon harjoittajien kärsimykset on selvää, että 70-80 vuotta myöhemmin vaikutukset ovat toisenlaiset.

Maatalouden ja teollisen toiminnan osuus kansantaloudessa on supistunut palveluammattien muodostaessa valtaosan myös meidän elinkeinorakenteessamme.

Palveluammatissa toimiminen edellyttää toisenlaista persoonallisuutta kuin fyysisemmässä maataloudessa tai teollisuusammateissa. Sekä persoonallisuus, että perherakenteiden muuttuminen staattisesta vakaasta elinikäisestä perheestä vaihtuviksi ihmissuhteiksi ja uusperheiksi on muuttanut yksilöiden mielenrakennetta ja selviytymisen keinoja.

On selvää, että nykyinen lama tulee iskemään palveluammattien harjoittajiin kovimmin. Teollisuuden irtisanomiset näyttävät alkusoitolta. Palveluita tullaan supistamaan karmein seurauksin. Paitsi palveluiden puutteen aiheuttamat seuraukset palveluntarvitsijoille- kansalaisille- tulemme kokemaan palveluammattien harjoittajien psyykeen kohdistuvat seuraukset aivan uudella tavalla.

Olemme jo nähneet joidenkin kuntien kaikkien työntekijöiden, myös lääkäreiden ja opettajien, lomautuksia. Näiden seurauksena on sekä perusterveyden ja varsinkin lasten ja nuorten mielenterveyden ja turvallisuuden romahtaminen. Globaalien kauhujen, sotien ja epäoikeudenmukaisuuden vyöryn kohtaavat entistä haavoittuvammat aikuiset ja lapset.

Palveluammatin työntekijä kokee vastuuta työnsä kohteista; kunnallinen lääkäri potilaistaan, opettaja oppilaistaan. Oman turvattomuuden ja työn mielettömyyden seurausten lisäksi lääkäri ja opettaja kokevat kanssaihmistensä hädän. Sellaisen ristiriidan seuraukset ovat täysin ennenkokemattomat.

Laman seurauksena tulee olemaan henkinen konkurssi, jossa herkimmät menehtyvät ja huijarit pitävät rahansa. Hallituksen toimet eivät mitenkään viittaa ongelman syvyyden tiedostamiseen tai siirtymiseen rikkaiden edun ajamisesta koko kansakunnan puolustamiseen.

Avainsanat: henkisen pääoman alasajo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini