Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Italialaista ja Suomalaista terveydenhuoltoa

Torstai 3.3.2011 klo 21.17 - Pirkko Turpeinen-Saari


Viiden kuukauden camper-matka Italiaan on ollut erinomaisen mielenkiintoinen kokemus voidessani sen aikana verrata italialaista perusterveydenhuoltoa suomalaiseen.Tarvitsen kerran kuukaudessa pienen toimenpiteen, jonka vuoksi olen hakeutunut sen hetkisen olinpaikkamme terveyskeskuslääkärin vastaanotolle.

Netistä löytyneen lähimmän kunnallisen toimipisteen osoitteen perusteella olen löytänyt päivystävän lääkärin. Kerran soitin etukäteen ja sovin ajan, muulloin menin aikaa varaamatta suoraan paikalle.Jokainen tapahtuma oli yhtä häkellyttävä ja hyvältä tuntuva.

Erään kerran pyöräilin pimeässä löytämääni osoitteeseen. Ikkunassa paloi valo ja soitin portilla ovikelloa. Kysymykseen sanoin tarvitsevani pienen toimenpiteeni. Portti loksahti auki ja ovella odotti keski-ikäinen ystävällinen nainen. Tilassa, johon hän minut kutsui oli eteisen lisäksi vastaanottohuone.Ei lasikoppeja, numerolappuja,tietokonetta,hoitajaa tai vahtimestaria. Kerroin hänelle olevamme läheisellä leirialueella ja pitävämme kovasti sen omistajasta Giovanni Grecosta.Toimenpiteen jälkeen pyöräilin takaisin. Iltaruokaa syödessämme camperin oveen koputettiin. Ovella oli tuo lääkäri kädessään lompakkoni, jonka olin unohtanut hänen pöydälleen.

Toisessa pikkukaupungissa asetuin odotushuoneeseen istumaan muiden asiakkaiden kanssa.Ei numerolappuja.Jokainen tiesi vuoronsa.Odottajat pitivät toistensa puolta.Ihmiset rupattelivat keskenään ja tunnelma oli leppoisa. Lääkäri otti kunkin vuorollaan vastaanottohuoneeseen. Vastaanottotapahtuma kesti kunkin tarpeen mukaan. Ei hoitajia, vahtimestareita ei ketään muita kuin tuo lääkäri koko rakennuksessa.

Koko matkan aikana vain yksi lääkäri viidestä on halunnut nähdä ojentamani EU:n terveyskortin. Kaikki tapaamiset olivat epämuodollisia, inhimillisiä ja kaikki lääkärit halusivat kuulla mistä olen, mitä pidän Sisiliasta ja mitä olen nähnyt.

Vanhat kunnanlääkäriaikani tulivat mieleen. Ihminen hoitotapahtumassa oli tärkein. Jotta hoitotapahtuma olisi inhimillinen, tietokoneen tulisi Suomessa olla poissa vaikka toisessa huoneessa. Sisiliassa en nähnyt hoitotiloissa yhtään tietokonetta.

Avainsanat: lääkärin työ, humaanius, perusterveydenhuolto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini