Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10, 10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Kummit maahanmuuttajille

Tiistai 29.10.2013 klo 10:39 - Pirkko Turpeinen-Saari


Seitsemänkymmentäluvulla työskentelin psykiatrina Helsingin kaupungin sosiaalilääkärin toimistossa. Vastaanotolleni tuli suoraan lentokentältä joitakin Chilen sotilasjuntan käsistä paenneita kidutettuja pakolaisia. Opin näiltä "maahanmuuttajilta" paljon. Paitsi heidän kokemuksensa myös niiden vaikutus heidän mieleensä, ihmissuhteisiinsa ja työkykyyn herätti myötäelämistä.

Asuessani Yhdysvalloissa juuri virallisen rotuerottelun päätyttyä 1960-luvulla elin yhdysvaltalaisten parissa, jotka muuttivat pois asuinkadultaan mikäli värillinen perhe muutti saman kadun varrelle. Vielä nuorempana vuonna 1950 koin lapsen tunteilla, miltä tuntuu kun juoksin yhdysvaltalaisessa bussisa vahingossa takasillalle, joka oli määrätty vain mustille. Mustien matkustajien huolestuneisuus puolestani ja edessä istuvien valkoisten kiihkeys sen johdosta, että pääsisin nopeasti omanväristeni joukkoon, on jäänyt pysyvästi tunteisiini.

En olisi uskonut, että elämme Suomessa samanlaisten rotuennakkoluulojen maailmassa. Tosin lehdistökeskustelussa on ilmennyt, että maahanmuuttajat eivät sittenkään ole läheskään yleisin syy suomalaistaustaisten perheiden muuttoon. Kaupallinen lehdistö näyttää korostavan ongelmia, joiden se katsoo myyvän lehtiä.

Ritva Siikala korostaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla myönteisiä asioita kuten tutustumisen merkitystä. Jokainen suomalainen voi oppia maahanmuuttajien kokemuksista. Keskinäinen kanssakäyminen, joka perustuu tasaveroisuuteen on rikkaus kaikille osapuolille.

Ehdotankin, että jokainen maahanmuuttaja saisi suomalaisen kummin. Kummi antaisi luonnollisen mahdollisuuden kielen oppimiseen. Pienet arjen kysymykset saisivat ratkaisun. Monet maahanmuuttajien kysymykset liittyvät taloyhtiöiden viesteihin, viranomaispostin mukaan toimimiseen, harrastusmahdollisuuksien ja leikkipaikkojen löytämiseen perheiden lapsille. Kummi/kummiperhe olisi eräänlainen rinnallakulkija.

Asun maahanmuuttajavaltaisessa Vuosaaressa. Nautin siitä.

Avainsanat: muutto lähiöistä, maahanmuuttajat, pakolaisuus, kidutus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini