Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Merikorttikuja 4.B.41 00960 Helsinki
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Kummit maahanmuuttajille

Tiistai 29.10.2013 klo 10:39 - Pirkko Turpeinen-Saari

Seitsemänkymmentäluvulla työskentelin psykiatrina Helsingin kaupungin sosiaalilääkärin toimistossa. Vastaanotolleni tuli suoraan lentokentältä joitakin Chilen sotilasjuntan käsistä paenneita kidutettuja pakolaisia. Opin näiltä "maahanmuuttajilta" paljon. Paitsi heidän kokemuksensa myös niiden vaikutus heidän mieleensä, ihmissuhteisiinsa ja työkykyyn herätti myötäelämistä.

Asuessani Yhdysvalloissa juuri virallisen rotuerottelun päätyttyä 1960-luvulla elin yhdysvaltalaisten parissa, jotka muuttivat pois asuinkadultaan mikäli värillinen perhe muutti saman kadun varrelle. Vielä nuorempana vuonna 1950 koin lapsen tunteilla, miltä tuntuu kun juoksin yhdysvaltalaisessa bussisa vahingossa takasillalle, joka oli määrätty vain mustille. Mustien matkustajien huolestuneisuus puolestani ja edessä istuvien valkoisten kiihkeys sen johdosta, että pääsisin nopeasti omanväristeni joukkoon, on jäänyt pysyvästi tunteisiini.

En olisi uskonut, että elämme Suomessa samanlaisten rotuennakkoluulojen maailmassa. Tosin lehdistökeskustelussa on ilmennyt, että maahanmuuttajat eivät sittenkään ole läheskään yleisin syy suomalaistaustaisten perheiden muuttoon. Kaupallinen lehdistö näyttää korostavan ongelmia, joiden se katsoo myyvän lehtiä.

Ritva Siikala korostaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla myönteisiä asioita kuten tutustumisen merkitystä. Jokainen suomalainen voi oppia maahanmuuttajien kokemuksista. Keskinäinen kanssakäyminen, joka perustuu tasaveroisuuteen on rikkaus kaikille osapuolille.

Ehdotankin, että jokainen maahanmuuttaja saisi suomalaisen kummin. Kummi antaisi luonnollisen mahdollisuuden kielen oppimiseen. Pienet arjen kysymykset saisivat ratkaisun. Monet maahanmuuttajien kysymykset liittyvät taloyhtiöiden viesteihin, viranomaispostin mukaan toimimiseen, harrastusmahdollisuuksien ja leikkipaikkojen löytämiseen perheiden lapsille. Kummi/kummiperhe olisi eräänlainen rinnallakulkija.

Asun maahanmuuttajavaltaisessa Vuosaaressa. Nautin siitä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muutto lähiöistä, maahanmuuttajat, pakolaisuus, kidutus

Al Qaida ja jihadistit Yhdysvaltojen maailmanvallan työkaluina

Perjantai 30.11.2012 klo 16:03 - Pirkko Turpeinen-Saari

Ei ole sattumaa, että siellä missä Yhdysvallat pyrkii lisäämään hegemoniaansa, siellä ovat myös Al Qaida ja jihadistitaistelijat. Kun sekasortoa käytetään tarkoituksellisesti työvälineenä, seurauksena on miljoonien ihmisten pakolaisuus, kodittomuus, turvattomuus ja kaikenlainen hätä.

Afganistanissa Yhdysvallat koulutti ja aseisti 1980-luvulla pyhää sotaa Neuvostoliittoa ja sekulaarisia maanmiehiään vastaan käyviä fundamentalistitaistelijoita, joista tunnetuin oli Osama bin Laden.

Sodan päätyttyä taistelijat siirtyivät Afganistanista Bosniaan, jatkamaan pyhää sotaa nyt maltillisia muslimeja ja ortodoksi-serbejä vastaan.Moni maltillinen muslimi antoi turvan serbinaapurilleen näiden paetessa henkensä edestä.

Presidentti Bush vanhempi ja hänen jälkeensä Bill Clinton antoivat kaiken tukensa Alija Izetbegovicille, fundamentalistiselle Bosnian muslimien johtajalle ja presidentille. Samoin kuin Kroatiassa Clinton myös Bosniassa tuki natsitaustaisia henkilöitä. Alja Izetbegovic oli toisen maailmansodan aikana aktiivinen Waffen SS:n muslimien "Tikari"-ryhmän rekrytoija.SS-Muslimit murhasivat raa'asti ortodoksi-serbejä ja juutalaisia.

Clinton ja läntinen media esittelivät mainostoimistojen ja väritettyjen tietojen avulla Izetbegovicin maltillisena. Kun katson saudi-taistelijan Bosnian metsässä itsestään otattamaa kuvaa, jossa hän roikottaa 23-vuotiaasta serbinuorukaisesta irtileikkaamaansa päätä ja osoittaa sitä puuhun sidotulle päättömälle ruumiille, mietin mitä tiedämme Bosnian sodasta muuta kuin sen mitä valtajournalismin propagandamylly on tuottanut. Seuraavassa kuvassa päitä on kasa.Alija Izetbegovic siunasi eri puolilta maailmaa tulleet mujahideen taistelijat ja otti vastaan heidän paraatinsa.Clinton saapui  myöhemmin Izetbegovicin kuolinvuoteelle.

Itsenäisyyttään ja kotejaan puolustaneet jugoslaavit ja myöhemmin serbit näytettiin syyllisinä. Sen sijaan huume-ja elinkauppaa harjoittavat silmittömiä siviilien murhia tehneet fundamentalistitaistelijat propagoitiin uhreiksi. Ruder-Finn public relations toimisto kunnostautui tässä.

Uuden maailmanjärjestyksen tavoitteena oli pilkkoa Jugoslavia Yhdysvaltojen ja NATO:n intresseihin sidotuiksi pikkuvaltioiksi.Se tapahtui kansallisia ja kansainvälisiä lakeja rikkoen. (Viimeisessä Palestiina-äänestyksessä YK:ssa nähtiin liikuttavalla tavalla kuinka pienet jäännösvaltiot, Yhdysvalloille lojaaleina ja siitä taloudellisesti riippuvaisina, pidättäytyivät ottamasta kantaa,lukuunottamatta Serbiaa, joka äänesti puolesta)

Bosniassa taistelleet ja siellä kouluttamista jatkaneet taistelijat, monet Saudi-Arabian kansalaisia,osa bosnialaisia, osallistuivat niin WTO-iskuihin kuin Madridin junapommi-iskuun ja Lontoon metro-bussi-iskuihin. Myös Osama bin Laden kävi Bosniassa ja hänellä oli Bosnian passi.Mujahideen taistelijoiden tukeminen hyödytti Yhdysvaltojen taloudellisia ja sotilaallisia intressejä Jugoslavian alueella.

Seuraavana Yhdysvallat synnytti sekasorron Irakiin, jatkaa sitä nyt Afganistanissa, Libyassa ja viimeksi Syyriassa. Jokaisessa sodassa jihadistitaistelijat ja al Qaida saavat enenevästi jalansijaa.Siitä huolimatta, että al Qaida on kehoittanut pyhään sotaan al Assadia vastaan Syyriassa, Ranska,Yhdysvallat ja Iso-Britannia NATO-maiden etunenässä, lyöttäytyvät yhteen al Qaidan kanssa ja aseistavat ja tukevat taloudellisesti sitä yhdessä klassisen jihadismin tukijan Saudi Arabian ja sen liittolaisten kanssa, poliittisen ratkaisun sijaan.

Yhdysvaltojen sotatoimia seuraa miljoonien pakolaisten vyöry maasta toiseen, etsimään alkeellista turvaa. Kodittomia serbipakolaisia on edelleen satojatuhansia. Kaksi miljoonaa Irakin ja Palestiinan pakolaista saivat turvan ja sosiaaliset oikeudet Syyriasta, mutta taas on lähdettävä kun Yhdysvaltojen ja entisten siirtomaavaltojen tavoitteena on tuhota Syyria.Ennen turvallisesta Syyriasta vyöryy pakolaisia taas naapurimaihin. Afganistanissa kukaan ei ole turvassa.

Näyttää siltä, että nykyaikana eivät mitkään kansainväliset lait suojele kansoja sodan aloittamiselta, pakolaisuudelta ja murhilta.Toisen maailmansodan päätyttyä, Nürnbergin tuomioissa sodan aloittaminen (crimes against peace) oli useimpien langettavien tuomioiden perusta. Valta on tullut yhä enemmän synonyymiksi oikeuden kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: USA, Afganistan, jihad, Bosnia, Syyria, pakolaisuus