Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Srebrenica-myytti USA:n propagandan palveluksessa

Perjantai 10.7.2015 klo 10.06 - Pirkko Turpeinen-Saari


Srebrenica-propaganda täyttää 20 vuotta. Siinä Bosnian serbejä syytetään Srebrenican demilitarisoidun kaupungin asukkaiden kansanmurhasta ja 8000 muslimi-miehen ja pojan teloituksesta.

YK:n sotilastarkkailijoiden päättelyn mukaan USA:n ulkoministeriö tarvitsi myyttiä peittääkseen samaan aikaan tapahtuneen yhdysvaltalaisten eläkkeelläolevien kenraalien MPRI:n johtaman Operaatio myrskyn tapahtumat. Heinä-elokuun taitteessa 1995 Operaatio myrskyn avulla 250.000 serbiä ajettiin keskiajalta peräisin olevilta asuinsijoiltaan Kroatian Krajinasta rajan yli Bosnian puolelle 2500 siviilien kuollessa tykistötuleen ja pommituksiin yhden ainoan viikonlopun aikana.

Krajinan piti olla YK:n suoja-alue Krajinan serbeille. Operaatio myrskyssä kuoli useita YK:n tarkkailijoita. Kroatian presidentti Tudjimanin mukaan serbit piti hävittää Kroatiasta.

Sotilastarkkailijat olivat järjestäneet tiedotustilaisuuden Operaatio myrskyn tapahtumista. Juuri kun tiedotustilaisuuden tuli alkaa, Yhdysvaltojen Zagrebin suurlähetystön virkamies tuli ilmoittamaan, että lähetystössä alkaa tärkeä tiedotustilaisuus Srebrenicasta. Tiedotusvälineiden edustajat ryntäsivät sinne kuulemaan tietoja satelliittikuvista todisteena joukkoteloituksista - satelliittikuvia ei koskaan kuitenkaan näytetty vaan ne jäivät yhtä uskottaviksi kuin todisteet Irakin joukkotuhoaseista.

Poliittiseksi osoittautunut Haagin Jugoslavia tribunaali haastoi Republika Srbskan (Bosnian serbivaltion) presidentin ja armeijan komentajan oikeuteen kansanmurhasta ja sotarikoksista Srebrenicassa vain 10 vrk Srebrenican haltuunoton jälkeen, jolloin kenelläkään ei voinut olla tietoa mitä alueella todella oli tapahtunut. Ainoastaan Punainen risti oli ilmoittanut 8000 ihmisen olevan kadoksissa omaisiltaan. Muutamassa päivässä lukua alettiin käyttää lukuna teloitetuista.

Tämän taitavan presidenttiin ja armeijan ylipäällikköön kohdistuvan syytteen avulla heidän osallistumisensa Daytonin rauhanneuvotteluihin tehtiin mahdottomaksi.

Srebrenicaa on väitetty demilitarisoiduksi kaupungiksi. Tosiasiat puhuvat sitä vastaan. Hollantilaiset YK-joukot ovat joutuneet hollantilaisessa oikeusistuimessa kuvaamaan tapahtumat tarkasti. Srebrenicassa oli fundamentalisti muslimi divisioona, joka johtajansa Naser Oricin johdolla terrorisoi ensin serbiasukkaat ulos kaupungista ja sen jälkeen teki koko sotavuosien ajan "teurastusretkiä" ympäröiviin serbikyliin. Teoksessaan The Martyrdom of Srebrenica Serbs,lääkäri ja tutkija Ljubisa Simic kuvaa näiden kylien asukkaiden kohtalon. Kirjassa on lueteltu kylät ja uhrien nimet, syntymä- ja kuolinajat.

Jokainen voi itse katso Youtubesta millainen Srebrenican valtaus oli. Serbiarmeijan komentaja neuvotteli hollantilaisen YK- joukkojen päällikön kanssa väestön kohtalosta. Väestö sai halutessaan jäädä kaupunkiin tai lähteä muualle. Haavoittuneiden hoidosta ja lähtijöiden kuljetuksista neuvoteltiin. Serbikomentaja vaati jokaiseen lähtijöiden bussiin YK- sotilaan.

Ne muslimifundamentalisti-asejoukot ja siviilit, jotka eivät serbiarmeijan komennosta suostuneet laskemaan aseitaan, lähtivät etenemään kohti 60km päässä olevaa Tuzlan kaupunkia. Matkan aikana joukot joutuivat useisiin taisteluihin serbijoukkojen kanssa. Samoin sekä muslimien omat että serbien miinakentät vaativat uhreja matkan aikana.

Lääketieteellisen kuolinsyyn voi määritellä ainoastaan ruumiinavauksen avulla. Haagin Jugoslaviatribunaalin suorituttamissa kaivauksissa on löydetty 3,568 ruumista kolmeltatoista paikkakunnalta vuosien 1995 ja 2001 välisenä aikana. Tuomioistuin haluaa laskea jokaisen ruumiin teloitettujen ryhmään.

Tapahtumatiedoista tiedetään, että teloituksia tapahtui jokaisen etnisen ryhmän toimesta.Ruumiinavausten perusteella 477 henkilön on voitu todeta tulleen kiistatta teloitetuiksi. Koska suuri osa löydöksistä on käsittänyt vain yhden luun tai ruumiinosan, niistä ei ole voinut päätellä onko henkilö kuollut taistelussa, miinakentässä vai teloitettuna. 44% ruumiista käsittää vain ruumiinosan. Tieteellisesti tutkittuna ruumiiden kokonaismäärä on kahdessa eri tutkimusmenetelmässä 1919 ja 1923 välillä.

Läntistä propagandaa välitti Ruder-Finn mainostoimisto. Sen rahoitti Yhdysvaltojen lisäksi Yhdysvalloissa toimiva albaani- ja kroaattidispora. Jugoslavian laittomien NATO-pommitusten taakka on johtanut USA:n ja NATO-maat jatkamaan serbivastaista propagandaansa tähän saakka.

Totuus on suurin vaara USA:n johtamalle ja NATO-maiden tukemalle maailmanvallalle. Venäjän YK:n turvallisuusneuvostossa äänestämä Srebrenica-veto pysäytti propagandan etenemisen tuonkin instituution historiaan. Srebrenican tapahtumista alkaa olla riittävästi Jugoslavia-tribunaalin ulkopuolista tieteellistä tietoa. Totuuskomission olisi aika aloittaa työnsä, jotta Bosniassa päästäisiin sovinnon tielle. 

Avainsanat: Srebrenican kansanmurha-myytti, Srebrenica propaganda, Venäjän Srebrenica- veto YK:ssa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini