Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Toinen silmä näkee,toinen on sokea

Perjantai 31.5.2013 klo 10.27 - Pirkko Turpeinen-Saari

"Simo-Pekka Nortamo olisi tullut kotiovelle vaatimaan selitystä, jos toimittajan otsikko olisi ristiriidassa haastateltavan sanojen kanssa" puuskahtaa 60-luvulla Helsingin Sanomien toimittajana työskennellyt aviomieheni usein aamukahvipöydässä Helsingin Sanomia lukiessaan, viimeksi Venäjän puolustusministeriä koskevan jutun johdosta.

Helsingin Sanomien 31.5 2013 numerossa oli Ville Similän ansiokas artikkeli otsikolla Josefin ihme. Siinä kuvataan " tuhannen vihaisen muslimimiehen suorittaman kristittyjen kylän polton" taustat.Median levittämä tarina uskontojen välisestä konfliktista osoittautuukin tarkemmassa tarkastelussa liikemiesten aiheuttamaksi palkatuksi tuhotyöksi maan saamiseksi teollisuusalueen laajentamiseen. Haastatteluissa Similälle paljastunut totuus ei ole vieläkään päässyt kansainvälisten uutistoimistojen ja esimerkiksi BBC:n uutistarjontaan oikeassa muodossaan. Sen sijaan tahallista propagandaa uskonriidasta levitetään ympäri maailmaa.

Samassa HeSa:n numerossa on AFP- HS uutinen otsikolla "Milosevicin tiedustelupomo vapautettiin Haagissa". Tekstissä kerrotaan Haagin Jugoslaviatuomioistuimen vapauttaneen myös tiedustelujohtaja Stanisicin lähimmän apurin. Tekstissä kerrotaan lyhyesti mitä Bosnian sodassa tapahtui: " Serbit tuhosivat sodassa bosnialaisten ja kroaattien kyliä ja ajoivat kymmeniätuhansia heistä pakosalle yrittäessään muodostaa puhtaasti serbialaisia alueita uuden Serbian pohjaksi".

Bosniassa taistelevat serbit olivat bosnialaisia siinä missä muslimitkin. Serbit taistelivat ikiaikaisilla kotiseuduillaan sodan aloittaneita vastaan.

Kun Jugoslavian hajottamissodista on kulunut kohta 20 vuotta luulisi Helsingin Sanomien kaltaisen valtalehden tietävän muutakin sodasta kuin sen, mitä massiivinen tehokas Yhdysvaltalais-kroatialais-fundamentalistimuslimi propagandakoneisto tuotti sodan aikana. Toki tuota propagandaa vaalitaan niiden toimesta, joiden intresseissä tuo propaganda oli. Monet yhdysvaltalaiset tuon ajan poliitikot ovat kirjoittaneet muistelmiaan vahvistamaan sotapropagandaa. Propaganda maalasi Ruder-Finn mainostoimiston avulla Serbit natseiksi ja kroaatit ja fundamentalistimuslimit uhreiksi. Tosiasiassa kroaatit ja fundamentalistimuslimit jatkoivat toisen maailmansodan aikaista serbien kansanmurhaa.

Serbit eivät tavoitellet suur-Serbiaa vaan Jugoslaviaa, jossa jokaisella etnisellä ryhmällä oli samat kansalaisoikeudet. Heti itsenäistymisjulistuksen jälkeen kroaatit sen sijaan julistivat maansa kroaattien valtioksi, jossa serbit joutuivat vähemmistökansallisuuden asemaan. Samoin fundamentalistimuslimi Alija Izetbegovichin muslimijulistuksessa serbit julistettiin vähempiarvoiseksi, joiden tulisi parhaassakin tapauksessa ansaita 30% pienempää palkkaa kuin muslimit. Tosin serbien tulisi kääntyä muslimiuskoon. Serbit eivät ole kyseistä eriarvoisuutta toisille etnisille ryhmille etsineet eivätkä toteuttaneet.

Kun puhutaan "pomosta" ja "apurista" tulee mieleen rikollisjoukkio. Se, että Helsingin Sanomat käyttää uutistoimistoja, jotka ovat olleet osallisina propagandan synnyttämiseen ja ylläpitämiseen ei sinänsä ole valitettavaa, jos lehti itse antaa panoksensa uutisen muokkaamiseen totuudenmukaiseksi. Kun lehti sen sijaan antaa uutiselle merkityksiä, jotka voimistavat sodan aikaista propagandaa, tilanne muuttuu vakavaksi.

Nürnbergin tuomioistuin piti sodan aloittamista, toisen maailmansodan jälkeen julistamissaan tuomioissa vakavimpana sotarikoksesa. Helsingin Sanomien toivoisi pitävän mielessään sen, kuka aloitti Jugoslavan hajoittamissodat. Mitkä maat aseistivat salaa aseidenvientikiellon aikana sodan aloittaneita tai rauhaan tyytymättömiä tahoja. Lehden toimituksen toivoisi katsovan esimerkiksi kanadalaisen dokumentti elokuvan "Weight of Chains", joka on netissä nähtävissä.

Laajemmassa mittakaavassa Jugoslavian tuhoaminen oli samanlainen tihutyö kuin kristittyjen asuinalueen polttaminen Pakistanissa. "Liikemiesten" hyötyä siinäkin ajettiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjän puolustusministeri, Tiedustelupomon vapautus, Pakistanin kristittyjen kylän poltto, liikemiesten intressit, "Weight of Chains", Helsingin Sanomat, propaganda, vastuullinen journalismi