Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Mitä Carl Haglund lukee?

Keskiviikko 12.6.2013 klo 17.40 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomen puolustusministeri Carl Haglund kertoo olleensa tietämätön Yhdysvaltojen nettiurkinnasta ja vakoilusta. Heti herää kysymys mitä muuta Haglund ei tiedä? Millä pohjalla Haglund tekee suurvaltapolitiikkaan liittyviä päätöksiä?

Yhdysvallat, Englanti,Uusi Seelanti ja Australia lähettivät jo 1960 luvulla vakoilusatelliitti Echelonin, jonka tukiasema on Etelä-Englannissa. Sen avulla Yhdysvallat, mutta myös liittolaiset saivat maapallonlaajuisesti tärkeitä tietoja, myös kaupallisia- ja sotilassalaisuuksia. Myöhemmin EU:ssa Englanti sai vakoilun ansiosta kaupallista hyötyä suhteessa muihin Euroopan maihin. Sen jälkeen monet muut satelliitit ovat täydentäneet arsenaalia. Samaan aikaan Suomen tiedotuvälineet keskittyivät STASI- vakoilun raportointiin. STASI ei sentään pystynyt globaaliin vakoiluun.

Yhdysvallat on kieltänyt Echelonin olemassaolon. Viimeksi hollantilaista Volkskrant -lehteä lukiessani 1990-luvun lopulla näin asiasta pikku uutisen. EU komissio asetti kuitenkin toimikunnan miettimään toimenpiteitä Echelonin johdosta. Suomalainen europarlamentaarikko Reino Paasilinna oli kyseisen komitean jäsen. Hänen mukaansa komitea saattoi todeta vain olevansa neuvoton asian suhteen ja lopputulokseksi tuli, että EU:n pitäisi saada itselleen vastaava satelliitti.

Kaksi vuotta sitten Aljazeera TV-kanavan Listening Post -ohjelma esitti kutakuinkin kattavan ohjelman USA:n nettivakoilusta. Jopa Yhdysvaltojen nettivakoilun keskilännen keskus rakennuksineen, jonka sanottiin olevan vielä rakenteilla, esiteltiin, tosin ulkoapäin.

Kun viimeisen paljastuksen tehnyt Edward Snowden otti yhteyttä Washington Postiin, lehti ei ollet valmis julkaisemaan tietoa 72 tunnin sisällä niinkuin Snowden edellytti. Washington Post halusi tarkistaa Yhdysvaltojen hallinnolta, vahingoittaisiko tieto kansallista turvallisuutta. Tämä osoittaa kuinka tiivis kytkös Yhdysvalloissa on valtion ja tiedotusvälineiden välillä. Mitä muuta yleiselle turvallisuudelle tai yksilön vapaudelle tärkeitä tietoja ei julkaista siksi, että valtion ja tiedotusvälineiden kesken on tällainen riippuvuus?

Mitä Suomen tiedonvälitys, joka näyttää yhtenään viittaavan New York Timesin tai Washington Postin tulkintaan maailmapolitiikasta, todella tietää maailman asioista? Ainakin tulkinta Syyrian tilanteesta tai Balkanin tapahtumista katsotaan vahvasti Yhdysvaltalaisten silmälasien läpi. Syyrian kohdalla tiedotusvälineille ei ole tullut mieleen ihmetellä kuinka 17 miljoonaa syyrialaista ei ole pystynyt kaatamaan vihattua hallitusta. Voisiko olla niin, että suurin osa kansasta sittenkin luottaa hallituksen pystyvän palauttamaan ennen sotaa vallinneen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja jaksaa odottaa poliittisen demokratian kehittyvän askel askeleelta? Suomen tiedotusvälineet, TV uutiset erityisesti, haastattelevat ainostaan yhtä uskonnollista suuntausta edustavia pakolaisia tai terroristeiksi luokiteltavia taistelijoita, hehän ovat ovat Yhdysvaltojen liittolaisia.

Carl Haglundin tietämättömyys johtunee siitä, että hän uskoo USA:n auktoriteettiin eikä voi uskoa tästä auktoriteetista mitään kielteistä. Haglundin pyrkimys liittää Suomi USA:n johtaman NATO:n jäseneksi johtaa siihen, että hän ei voi tietää eikä ainakaan uskoa sitä, että USA ja NATO- maat myös salaisesti ja laittomasti aseistivat voimia Jugoslavian, Syyrian ja monen muun maan destabiloinnissa. Silloin tulee hyväksyneeksi USA:n maailmanvallan ja siihen liittyvän sotilaallisen väkivallan, miljoonien kuoleman ja monien miljoonien sairastumisen esimerkiksi köyhdytetyn uraanin johdosta. Kysyttäessä USA kielsi Echelonin olemassaolon ja laittoman asekaupan.  Se puolustelee nettivakoilua kestämättömin perustein. USA ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen allekirjoittajamaa. Se uskoo voivansa toimia laittomasti pelkäämättä seurauksia.

Puolustusministerin tietämättömyys on kansakunnalle vaarallista - yhtä vaarallista kuin tiedotusvälineiden piittaamattomuus totuudesta ja sen välittämisestä yleisölle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Carl Haglund, USA:n vakoilu, propaganda, tiedonvälitys, valehtelu