Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Vääriä uutisia

Sunnuntai 26.1.2020 klo 17.07 - Pirkko Turpeinen-Saari

Eilen saimme tietää, että Yhdysvallat on pakottanut iranilaisen Fars-uutissivuston alas osana Iranin talouspakotteita. Samaan aikaan saamme tietää, että Yhdysvallat sijoittaa 30 miljoonaa dollaria Syyriassa tapahtuvaan "oikeaan" tiedonvälitykseen.Muistanemme, että Yhdysvallat syytti Jugoslavian hallitusta väärän tiedon levittämisestä Jugoslavian sodan aikana. Ratkaisuksi löytyi ohjusisku 23.4.1999 suoraan valtion television toimitaloon, jolloin 16 "väärän tiedon" levittäjää kuoli ja koko rakennus tuhotui. Kolme henkilöä loukkaantui lisäksi vakavasti.

Ellei "oikeita tietoja" saada aikaan rahalla, niitä saadaan aikaan väkivallalla.

Suomen media noudattaa melko kiltisti USA:n ja NATO:n oikeaksi viitoittamaa tiedonvälityksen linjaa. 

Odotin viime perjantaina mielenkiinnolla kuinka Yle raportoisi Jerusalemissa tapahtuneen Leningradin piirityksen muistomerkin paljastuksen.

Ennen uutisia saimme mainospätkän, jossa kehotettiin vierailemaan suomalaisilla sankarihaudoilla ja kokemaan niiden rauha. Varsinaisissa uutisissa kerrottiin inkeriläisten kärsimyksistä Stalinin keskitysleireillä ja inkeriläisiä koskevasta näyttelystä Kansallismuseossa. Mutta ei sanaakaan Leningradin piirityksen muistomerkin paljastustilaisuudesta, jossa Venäjän presidentti Putin piti tunteikkaan puheen ja leikkasi yhdessä Israelin pääministerin kanssa silkkinauhan, jonka jälkeen muistomerkin peittänyt verho laskeutui alas. Presidentti Putin mainitsi veljensä kuolleen piirityksen aikana ja hänen silmänsä kyyneltyivät koska huomionosoitus liikutti häntä.

Sankarihaudoilla käynti on arvokas asia ja inkeriläisten kärsimykset ansaitsevat kunnioittamistamme ja huomiotamme mutta miksi vain ne? Miksi venäläisten kärsimykset Leningradissa, nykyisessä Pietarissa, eivät ansaitse eläytymistämme.

Suomalaiset osallistuivat Leningradin piiritykseen ja suomalaisilla oli keskitysleirejä Petroskoissa. Näissä oli 20 000 venäläistä naista, lasta ja vanhusta. Neuvostoarmeija vapautti leirit 28.6.1944.

Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Jukka Petäjän arviot ja kolumnit ovat poikkeuksellisia lehden ilmeessä. Niiden osoittama eläytyminen ja luovuus saavat vastakaikua ja ovat harvinaisia lehden profiilissa. Tänään hän vetoaa suomalaisia kokemaan olevansa osa historian virtaa. "Liian usein Suomessa halutaan uskoa, että historian isot traagiset käänteet eivät meitä kosketa, koska meillä on oma erityinen kansallinen tarinamme. Suomi ei kuitenkaan voi hypätä pois historian virrasta."

Samaan aikaan kun tämän päivän Helsingin Sanomat kertoo laajasti Auschwitzin keskitysleirin kärsimyksistä ja juutalaisten tuhosta, lehti vaikenee serbien holokaustista Jasenovac'in keskitysleirissä, Sava-joen äärellä fasistisessa Kroatiassa. Kuten teoksessani Lahtari, Punikki ja Teurastaja kuvaan, saksalaiset pitivät Jasenovac'ia helvettinä maan päällä ja pahempana kuin omaa toimintaansa.Nürnbergin tuomioistuimen mukaan 700 000 serbiä kuoli tuossa keskitysleirissä. Fasistisessa Kroatiassa oli 17 keskitysleiriä.

Helsingin Sanomat on ollut eräs kiivaimpia serbivastaisen propagandan levittäjiä viimeisten kahdenkymmenenviiden vuoden aikana. Propaganda teki mahdolliseksi holokaustin toistamisen 1990-luvulla. Jugoslavian valtiota puolustavien serbien vaino oli välttämätön, jotta ylikansallisen pääoman vallan edellyttämä Balkanin sotilaallinen ja taloudellinen miehitys saatiin toteutettua.

Nyt näemme että samat tahot tavoittelevat valtaa Lähi-Idässä. Syyrian hallitukseen kohdistettu vihapuhe pyritään 30 miljoonan dollarin avulla monipuolistamaan ja voimistamaan. Iranin oma tiedotus pyritään estämään. Keinottelija George Soros on luvannut miljardeja taistellakseen "nationalismia vastaan" koulutusverkoston avulla.

Pelkistettynä hanke tarkoittanee suvereenien valtioiden itsepuolustuksen estämistä ja ylikansallista pääomaa palvelevan sisäpiirin vallan kasvattamista. Tähän sisäpiiriin kuuluvat Clintonit, Montit, Summersit, Bildit, Ahtisaaret Sorosin rinnalla. Aseina ovat rahan antaminen "oikealla tavalla" ajatteleville tahoille ja hirviömäiset talouspakotteet demokratian ja itsenäisyyden  kannattajille.

Milloin mediamme alkaa kertoa tästä vaietusta historian virrasta?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: väärät uutiset, Leningradin piiritys, Fars-News, Syyrian tiedonvälitys, Belgradin TV-aseman pommitus

Kaikki hallitukset valehtelevat

Lauantai 25.3.2017 klo 11.39 - Pirkko Turpeinen-Saari

Yle tarjosi menneellä viikolla kaksi positiivista yllätystä. Yle femmalle piilotetun Oliver Stonen tuottaman dokumentin "All governments lie", joka oli suomennettu laimeaksi "Totuus pelissä", sekä Teemalla hienosti ohjatun Anna Kareninan.

Osallistuin vuonna 1986 Kabulissa AAPSO:n järjestämään demokraattista tiedonvälitystä koskevaan seminaariin. Paikallisten toimijoiden tuottamat uutiset omasta elinympäristöstään painottuivat tärkeämmiksi kuin suurten tietotoimistojen tai TV-kanavien paikalle toimittamien reporttereiden tulkinnat tapahtumista.

Viimeaikaiset tiedot sotateollisuuden ja CIA:n merkityksestä toimittajien korruptoijina antavat kuvan siitä kuinka todellisuuttamme muovataan yhä vieraantuneempaan suuntaan.

Palattuani Afganistanista ei mennyt kauaakaan, kun seisoin puhumassa eduskunnan portailla. USA:n hallitus oli juuri yrittänyt tappaa Libyan johtajan Muammar Gaddafin ohjuksella. Tapahtuma olisi ollut vain yksi murha monien muiden johtajien murhien joukossa. Gaddafi ei kuitenkaan kuollut. Ainoastaan hänen adoptiolapsensa menehtyi iskussa. Vastustin puheessani USA:n toimia.

"Totuus pelissä"-dokumentissa esiteltiin hienoa yhdysvaltalaista "Democracy now"- kanavaa, jonka katsojista valtaosa seuraa sitä netissä. Tapasin kanavan perustajan Amy Goodmanin pari vuotta sitten WILPF:in Women's International League for Peace and Freedomin 100v -juhlakongressissa Haagissa. Hän haastatteli esitelmöitsijöita pienessä huoneessa kodikkaan tunnelman vallitessa. Hän on vaatimaton, sitkeä ja uskomattoman rehellinen nainen. Hän tuli pidätetyksi vuosi sitten South-Dakota Pipelinea vastustavan mielenosoituksen yhteydessä.

"Totuus pelissä"-dokumentti paljasti yksittäisten tutkivien journalistien sitkeyden heidän paljastaessaan Yhdysvaltojen hallitusten, virkamiesten ja presidenttien valheita. Näitä rohkeita toimittajia ei ole paljon. Tunnemme heidät lähes kaikki.( Glenn Greenwald, Jeremy Scachill jne.) Snowden dokumentti ja Oliver Stonen elokuva NSA:n maapallon kattavasta vakoilusta sekä Scachillin toimittama Dirty Wars-elokuva Yhdysvaltojen armeijan rikoksista ja lennokkimurhista Afganistanissa, Somaliassa ja Jemenissä ovat tunnetuimpia tämän aiheen valaisuja. 

Yhdysvaltalainen valtamedia vaikenee ja luo näin edellytykset hallitusten valheiden jatkumiselle. Viime vuoden presidentinvaalien ydin oli demokraatti-puolueen sisäinen valtataistelu. Totuutta ja demokratiaa kannattavien kansalaisten suosikki Bernie Sanders syrjäytettiin ja syvältä korruptoitunut Hillary Clinton haluttiin nostaa ehdokkaaksi. Puolueen rikollinen tai ainakin epäeettinen toiminta paljastettiin sähköpostivuodolla. Sen sijaan että pelin paljastuminen olisi johtanut demokraatti-puolueen sisäiseen tutkintaan ja asian selvittelyyn, puolue otti turhautumisen ja vihan kohteeksi Venäjän - sopivan kohteen Yhdysvaltain aseteollisuuden kannalta. Wall-street ja aseteollisuus ovat olleet Clintonien merkittäviä rahoittajia.

Demokraatti-puolueen ratkaisu on johtanut kiihtyvään 1950-luvun Mc Carthyismia muistuttavaan russofobiaan Yhdysvaltojen valtamediassa. Kaunopuheinen presidentti Obama on seitsemästä sodastaan, lennokkimurhistaan ja toisinajattelijoiden vainosta huolimatta myös Suomen valtamedian kyseenalaistamaton auktoriteetti. Ukrainan sodan taustavaikuttajana ja neo-natsi Azovin pataljoonan rahoittajana Obama ei kantanut julkisuudessa vastuutaan vain antoi varapresidentti Bidenin hallinnoida Ukrainaa kuin siirtomaata. Hän käytti Ukrainaa Venäjä-suhteiden pilaamisen mahdollistajana.

Miksi Anna Karenina on tärkeä? Luova ajattelu on totuuden ja tietoisuuden löytämisen avain. Itsenäisyys syntyy kyvystä oivaltaa ja muuttua. Ulkoaopitut "totuudet" johtavat auktoriteettiuskoisuuteen ja mekaaniseen ajatteluun ja turvallisuuden hakemiseen opetuksesta eikä oivalluksista.

Yritin omalta osaltani auttaa koulutuksessa olevia nuorisopsykiatreja omaksumaan viitekehystään kaunokirjallisuuden, elokuvan ja muun taiteen avulla. Kaunokirjallisuudesta keskusteltaessa ei ole yhtä teoriaa, joka pitäisi omaksua vaan jokainen keskusteluun osallistuja voi pelkäämättä kuvata kuinka hän on kokenut kirjan tapahtumat ja ihmiskohtalot.

Psykiatrian opiskelusta voi tulla yhteinen matka eikä tietyn opinkappaleen omaksuminen.

Tutkivat journalistit, joita luettelen yllä, ovat myös yhteisellä matkalla. Heille on kehittynyt kyky kyseenalaistaa sotiin, vakoiluun ja hallitusten ja median väärään vallankäyttöön perustuvia toimia. Heille inhimillisyys ja rehellisyys on muodostunut keskeiseksi arvoksi elämässä. He eivät pelkää toisinajattelustaan seuraavaa syrjintää, mahdollista vankeutta tai työpaikan menetystä.

Amy Goodmanin pidätys mielenosoituksen yhteydessä osoittaa mihin totuuteen pyrkiminen voi johtaa. Eräät kellonsoittajat ovat päätyneet vankilaan. Meillä Suomessa valtamedia on hanakka kuvaamaan epäkohtia ja toisinajattelua Venäjällä. Rehellinen Suomen vaihtoehtoisessa mediassa esitettävä tieto leimataan "valemediaksi". Onko Suomen valtamedia edelleen tasaarinaikaisessa kuosissa? Pelätään majesteettirikosta, jos kuvataan asioita monipuolisesti ja myös toisen silmän avaten.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tiedustelupalvelut ja media, Amy Goodman, Democracy Now, hallitusten valheet, demokraattinen tiedonvälitys

Elisabeth Rehnin pehmohistoria

Torstai 11.7.2013 klo 9.58 - Pirkko Turpeinen-Saari

Elisabeth Rehnin kahdella Yleisradion kanavalla esitetyt, mielenkiinnolla odotetut maailmanpolitiikkaan liittyvät haastatteluohjelmat ovat olleet pettymys. Konfliktialueilla ihmisoikeusraportoijana toiminut Rehn on tähänastisissa haastatteluissaan keskittynyt USA:n ja NATO:n tulkintaan Jugoslavian hajotussotien tapahtumista.

Elisabeth Rehn käyttää isoäidin rooliaan inhimillistämään tulkintansa läpimenoa. Kofi Annanin vaivautuneisuus oli silmiinpistävää. Annanhan ansaitsi kannuksensa USA:n silmissä mahdollistaessaan apulaispääsihteerinä Bosnian serbien pommittamisen. Hän käytti tilaisuutta hyväkseen pääsihteeri Boutros- Ghalin ollessa lentokoneessa, tavoittamattomissa ottamaan kantaa kysymykseen. Kofi Annan menetti kuitenkin USA:n suosion Irakin ruokaa-öljystä ohjelman yhteydessä, jossa hän ei kestänyt USA:n aiheuttamaa Irakin lasten hätää ja kuolemia. Häntä ei valittu pääsihteerin tehtävään uudestaan.

Haagin Jugoslaviatribunaalin perustamista valmistelevan työryhmän ensimmäinen puheenjohtaja, hollantilainen kansainvälisen oikeuden asiantuntija Fritz Kalshoeven totesi erotessaan tehtävästään,että on mahdotonta että tribunaali voisi toimia tässä serbivastaisen propagandan ilmapiirissä.

On surullista, että ihmisoikeusraportoija jatkaa tuota propagandaa vielä lähes 20 vuotta sodan päättymisen jälkeen. Sodan, jossa kuoli 100.000 serbiä, muslimia, kroaattia. Muslimeja ja serbejä käytännössä yhtä paljon. Srebrenica ei ollut Rehnin haastattelujen väitteistä huolimatta demilitarisoitu alue vaan siellä oli aseissa kokonainen muslimifundamentalisti divisioona. Serbit valtasivat Srebrenican todettuaan jatkuvat hyökkäykset ympäröiviin serbikyliin mahdottomiksi sietää. Kylien serbimarttyyrit, 2500 tapettua tavallista maata viljelevää serbiä Rehn unohtaa täysin tuodessaan yksipuolisesti esiin muslimien myös todellisia kärsimyksiä. Serbikyliin hyökättiin usein jouluna tai muina ortodoksisen kirkon juhlapäivinä, jolloin asukkaat olivat vähiten varuillaan. Jotkut kylien serbeistä olivat olleet samanlaisten hyökkäysten kohteena jo toisen maailmansodan aikana, jollon muslimit ja kroaatit olivat julistaneet serbien kansanmurhan ohjelmiinsa.

Elisabeth Rehn on entinen puolustusminiseri, joka taisteli Hornet hävittäjien puolesta ja valokuvattiin Hornetin ohjaimissa. Ideologinen NATO-myönteisyys ei saisi johtaa historiallisten tosiseikkojen muovaamiseen ihmisoikeusraportijana.

Eisabeth Rehn, Martti Ahtisaari ja Helena Ranta ovat antaneet nimensä ja arvovaltansa USA:n ja NATO:n pyrkimysten käyttöön. Bosnian tai Kosovon surkea tilanne, joka on seurausta USA:n ja NATO:n toimista, ei näytä herättävän suomalaisia asiantuntijoita, jotka väittävät puolustavansa ihmisoikeuksia. USA ja NATO saivat haluamansa: sotilastukikohdat ja miehityksen Balkanilla. Tämän tavoitteen toteutuminen edellytti kattavaa mielten muokkausta kuten Fritz Kalshoeven totesi. Serbit oli todellisuuden vastaisesti saatava kaikkeen syyllisiksi ja USA:n liittolaiset, muslimit uhreiksi. Serbikenraali Ratco Mladic on Elsabeth Rehnin haastatteluissa paholainen. Mladic oli mielten muokkauksen pääkohde. Hän joutui taistelemaan koko maailman muokattua mielipidettä ja koko USA:n ja NATO:n voimaa vastaan. Mladicin isä kuoli natsien toimesta pojan ollessa vain 2 vuotias. Mladicin itsensä tuhosi uusi "natsismi": ennennäkemätön maailmanvalta, jonka johdossa olivat suurvaltojen laittomat salaiset asetoimitukset ja mainostoimiston johtama kansainvälinen, tosiasioista piittaamaton tiedonvälitys.

Tasapuolisuuden ja objektiivisuuden nimissä toivoisin, että Elisabeth Rehn haastattelisi tavallista serbikylän asukasta, joka joutui seuraamaan muslimifundamentalistien mellastusta ja päiden katkomisia. Valtaosa kylien henkiin jääneistä asuu leireissä edelleen. Talojen kunnostukseen ei ole tullut tukea.

Srebrenicassa asuneen muslimitytön oma osuus Rehnin haastattelussa oli erinomainen ja rehellinen lapsen näkökulma sotaan, historian vääristely tuli haastattelijan vihan lietsonnan ja taustoituksen osuudessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uusi "natsismi"YK, USA, Srebrenica, yksipuolinen tiedonvälitys, Elisabeth Rehn,

Mitä Carl Haglund lukee?

Keskiviikko 12.6.2013 klo 17.40 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomen puolustusministeri Carl Haglund kertoo olleensa tietämätön Yhdysvaltojen nettiurkinnasta ja vakoilusta. Heti herää kysymys mitä muuta Haglund ei tiedä? Millä pohjalla Haglund tekee suurvaltapolitiikkaan liittyviä päätöksiä?

Yhdysvallat, Englanti,Uusi Seelanti ja Australia lähettivät jo 1960 luvulla vakoilusatelliitti Echelonin, jonka tukiasema on Etelä-Englannissa. Sen avulla Yhdysvallat, mutta myös liittolaiset saivat maapallonlaajuisesti tärkeitä tietoja, myös kaupallisia- ja sotilassalaisuuksia. Myöhemmin EU:ssa Englanti sai vakoilun ansiosta kaupallista hyötyä suhteessa muihin Euroopan maihin. Sen jälkeen monet muut satelliitit ovat täydentäneet arsenaalia. Samaan aikaan Suomen tiedotuvälineet keskittyivät STASI- vakoilun raportointiin. STASI ei sentään pystynyt globaaliin vakoiluun.

Yhdysvallat on kieltänyt Echelonin olemassaolon. Viimeksi hollantilaista Volkskrant -lehteä lukiessani 1990-luvun lopulla näin asiasta pikku uutisen. EU komissio asetti kuitenkin toimikunnan miettimään toimenpiteitä Echelonin johdosta. Suomalainen europarlamentaarikko Reino Paasilinna oli kyseisen komitean jäsen. Hänen mukaansa komitea saattoi todeta vain olevansa neuvoton asian suhteen ja lopputulokseksi tuli, että EU:n pitäisi saada itselleen vastaava satelliitti.

Kaksi vuotta sitten Aljazeera TV-kanavan Listening Post -ohjelma esitti kutakuinkin kattavan ohjelman USA:n nettivakoilusta. Jopa Yhdysvaltojen nettivakoilun keskilännen keskus rakennuksineen, jonka sanottiin olevan vielä rakenteilla, esiteltiin, tosin ulkoapäin.

Kun viimeisen paljastuksen tehnyt Edward Snowden otti yhteyttä Washington Postiin, lehti ei ollet valmis julkaisemaan tietoa 72 tunnin sisällä niinkuin Snowden edellytti. Washington Post halusi tarkistaa Yhdysvaltojen hallinnolta, vahingoittaisiko tieto kansallista turvallisuutta. Tämä osoittaa kuinka tiivis kytkös Yhdysvalloissa on valtion ja tiedotusvälineiden välillä. Mitä muuta yleiselle turvallisuudelle tai yksilön vapaudelle tärkeitä tietoja ei julkaista siksi, että valtion ja tiedotusvälineiden kesken on tällainen riippuvuus?

Mitä Suomen tiedonvälitys, joka näyttää yhtenään viittaavan New York Timesin tai Washington Postin tulkintaan maailmapolitiikasta, todella tietää maailman asioista? Ainakin tulkinta Syyrian tilanteesta tai Balkanin tapahtumista katsotaan vahvasti Yhdysvaltalaisten silmälasien läpi. Syyrian kohdalla tiedotusvälineille ei ole tullut mieleen ihmetellä kuinka 17 miljoonaa syyrialaista ei ole pystynyt kaatamaan vihattua hallitusta. Voisiko olla niin, että suurin osa kansasta sittenkin luottaa hallituksen pystyvän palauttamaan ennen sotaa vallinneen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja jaksaa odottaa poliittisen demokratian kehittyvän askel askeleelta? Suomen tiedotusvälineet, TV uutiset erityisesti, haastattelevat ainostaan yhtä uskonnollista suuntausta edustavia pakolaisia tai terroristeiksi luokiteltavia taistelijoita, hehän ovat ovat Yhdysvaltojen liittolaisia.

Carl Haglundin tietämättömyys johtunee siitä, että hän uskoo USA:n auktoriteettiin eikä voi uskoa tästä auktoriteetista mitään kielteistä. Haglundin pyrkimys liittää Suomi USA:n johtaman NATO:n jäseneksi johtaa siihen, että hän ei voi tietää eikä ainakaan uskoa sitä, että USA ja NATO- maat myös salaisesti ja laittomasti aseistivat voimia Jugoslavian, Syyrian ja monen muun maan destabiloinnissa. Silloin tulee hyväksyneeksi USA:n maailmanvallan ja siihen liittyvän sotilaallisen väkivallan, miljoonien kuoleman ja monien miljoonien sairastumisen esimerkiksi köyhdytetyn uraanin johdosta. Kysyttäessä USA kielsi Echelonin olemassaolon ja laittoman asekaupan.  Se puolustelee nettivakoilua kestämättömin perustein. USA ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen allekirjoittajamaa. Se uskoo voivansa toimia laittomasti pelkäämättä seurauksia.

Puolustusministerin tietämättömyys on kansakunnalle vaarallista - yhtä vaarallista kuin tiedotusvälineiden piittaamattomuus totuudesta ja sen välittämisestä yleisölle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Carl Haglund, USA:n vakoilu, propaganda, tiedonvälitys, valehtelu

Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksen silmälasit?

Tiistai 22.5.2012 klo 11.10 - Pirkko Turpeinen-Saari

Viime päivien HelsinginSanomien lukeminen on auttanut jälleen ymmärtämään miksi monet luovat ystäväni ovat jo vuosia sitten lopettaneet Helsingin Sanomien lukemisen. Varsinkin ulkomaankirjeenvaihtajien propagandistiset ylemmyydentuntoiset kannanotot ovat olleet häkellyttävää luettavaa.

Kiinan kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen kuvaa kuinka "maailman toiseksi suurimman talosmahdin ymmärrysvaje on hämmentävä." Hän kirjoittaa kuinka "Kiinaa yksinvaltaisesti johtava kommunistinen puolue on erityisen ärsyyntynyt sokean ihmisoikeusaktivistin Chen Guangchengin aiheuttamasta kansainvälisestä selkkauksesta"... "Tapaus osoitti taas kerran, kuinka Kiina ja länsimaat eivät pelaa edes samaa peliä, samoista säännöistä puhumattakaan."

Chenin "ihmisoikeusaktivismi" on käsittääkseni perustunut keskeisesti Kiinan yhden lapsen politiikan ja siihen liittyvien "pakkoaborttien" arvosteluun. Onko se ihmisoikeuksien puolustamista?

Maapallon keskeisin ongelma on liiallinen väestön lisääntyminen. Asiantuntijoiden mukaan tarvittaisiin useampi maapallo huolehtimaan kasvavan väestön tarpeista. Muistan jo ala-asteella 1950-luvun alussa maininneeni "Ystäväni" kirjaan väestönkasvun olevan suurin ongelma maapallolla.

Kiina on yhdenlapsen politiikallaan puolustanut lastenlasteni ihmisoikeuksia enemmän kuin mikään muu maa. Chenin ja Petteri Tuohisen toiminta pyrkii päinvastaiseen tavoitteeseen. Yhdysvallat, jonka länsilehdistö kuvaa Chenin pelastajana tuhoaa maapallon selviämisen edellytyksiä eniten, jos Lähi-idän öljymaita ei lasketa mukaan.

Petteri Tuohinen ei ole havainnut että Kiinassa on toisenlaisen yhteiskuntajärjestelmä kuin monessa muussa maassa hyvine ja huonoine puolineen. Kiina ei käsittääkseni aiokaan muuttaa sitä. Lehden lukija olisi kiinnostunut riittävistä aineksista, joista voisi itse päätellä mitä mieltä on Kiinan asioista tarvitsematta ottaa päähänsä Petteri Tuohisen ideologisia silmälaseja. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petteri Tuohinen, ihmisoikeudet, Kiina, propaganda, suhteellisuudentaju, tiedonvälitys

Suomalainen todellisuus herättää huolta

Keskiviikko 28.1.2009 klo 16.29 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomen yhteiskunnallinen ilmapiiri on huolestuttava. Tiedonvälitys on pinnallista ja perustuu rajattuihin tulkintoihin todellisuudesta. Yleisradion aloitettua oman uutistoiminnan sen taso on laskenut katastrofaalisesti.

Avasin presidentti Barack Obaman virkaanastujaisia seuraavana päivänä suomalaisten lehtien lisäksi ruotsalaisen Dagens Nyheterin ja belgialaisen De Morgenin. Dagens nyheterissä ja De Morgenissa oli Obaman puhe kokonaisuudessaan ruotsiksi ja vastaavasti hollanniksi käännettynä. Suomalaisissa lehdissä oli valittuja otteita kommentteineen mutta ei primaarimateriaalia, johon pelkästään suomea lukeva kansalainen olisi voinut myöhemmin palata.

De Morgenissa oli pelkästään yhdellä sivulla kuvien ja tekstin avulla selostettu koko Gazan tilanne.Gazalaisten historia, saarron kuristusote, salakuljetustunnelien merkitys elinkeinorakenteelle, israelilaisten asenteet, viime viikkojen tapahtumat.Jos lehden lukija ei ymmärrä prosesseja, jonkin läpileikkaustilanteen ehtoja, ei voi oppia itsenäisesti ajattelemaan. Vaikka Helsingin Sanomat kunnostautui tällä kertaa hyvin, jäi koko muuten hyvä informaatio roikkumaan ilmaan historiallisen prosessiotteen puutteessa.

Itsenäisen ajattelun välineiden puute heijastuu läpi suomalaisen yhteiskunnan. Koulussa opetetaan ulkolukua ei itsenäistä ajattelua. Tästä Oulun yliopiston kasvatustieteen ja psykologian professorit kirjoittivat hienon artikkelin HeSa:n yläkertana.

Itsenäisen ajattelun oppiminen edellyttää tunnevuorovaikutusta ja tunteiden elossaoloa. Miksi Eurooppalainen ihmisoikeusjärjestelmä joutuu jatkuvasti puuttumaan Suomen ihmisoikeusongelmiin vaaleissa, psykiatrisessa hoidossa, poliisiasemilla ja vankiloissa. Vuodesta toiseen.

Miksi belgialaiset lennättävät erikoiskoneen hakemaan haavoittuneita palestiinalaislapsia tehohoitoon Belgiaan mutta suomalaiset eivät. Miksi suomalaisnuorten ulko- ja turvallisuuspoliittinen ryhmä kannatta siviilipalvelun lakkauttamista ja sotilaallista liittoutumista. Mitä suomalaisnuorille opetetaan ulkoa? Humanismin ja rauhanaatteen puute tuo mieleen 1930-luvun. Sotaako me haluamme?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tiedonvälitys, yhteisvastuu, ihmisoikeudet

Yle Israelin sodanjohdon juoksupoikana

Sunnuntai 28.12.2008 klo 18.37 - Pirkko Turpeinen - Saari

Sunnuntain 28. 12. 2008 klo kuuden uutisissa Yleisradio tiedotti Israelin hyökkäyksestä Gazaan ikäänkuin Israelin sodanjohto olisi kirjoittanut käsikirjoituksen. Sodan tavoitteet, pommituskohteet jne aivan niinkuin Irakin sodan aikana tiedonvälitys oli pääasiassa USAn panssareiden ja pommikoneiden näkökulmasta. Milloin saamme itsenäistä, monipuolista tiedonvälitystä?!! Mielenosoituksia kuvattiin vain arabimaista mutta esim Lontoo jäi vaille huomiota.

Päivän kuluessa on kv kanavilta käynyt selväksi, että Israelin hyökkäys edistää Palestiinalaisten poliittista kahtia jakautumista. Kuten eilen Dr. Tamimi , Hamas kirjan kirjoittaja arveli, tänään osoittautui todeksi se, että Egypti, Fatah ja Israel toimivat joko aktiivisesti tai passiivisesti yhdessä. Presidentti Abbas syytti Hamasia siitä, että se ei jatkanut tulitaukosopimusta ja sen vuoksi on osasyyllinen Israelin hyökkäykseen. Hän jätti mainitsematta, että edelliseen tulitaukosopimukseen oli kirjattu saarron purkaminen ts Gazan asukkaiden elinehtojen turvaaminen. Näin ei tapahtunut vaan Gazan 1,5 miljoonainen asujaimisto on ollut vailla ruokaa, lääkkeitä, öljyä ja polttoaineita muista tarvikkeista puhumattakaan. Tällaisen keskitysleirin jatkuttua vuoden ajan on selvää, että Hamas ei katso mielekkääksi uudistaa tulitaukoa, jolla ei ole mitään merkitystä ja jonka aikana Abbas, Israel, kvartetti Tony Blair asiamiehenään eivät ole saaneet neuvotteluissa mitään aikaan - ovatko tahtoneetkaan?

Asiantuntijat ovat arvelleen Egyptin vetäytyneen yhteistyöstä Hamasin kanssa samaistaen sen Iraniin kuten Yhdysvallat Egyptin rahallinen avustaja tekee. Abbasin käyttäytyminen aiheuttaa palestiinalaisissa hämmennystä.Jos poliittisista tarkoituksenmukaisuussyistä Hamas näin traagisesti

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: itsenäinen tiedonvälitys, sotapropaganda