Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Espoolaisten päivähoitolasten vanhempien motivaatiot

Keskiviikko 20.8.2008 klo 13.13 - Pirkko Turpeinen-Saari

Syksyn alkaessa päiväkotipaikkojen puute nostaa otsikoita. Viimeksi Espoolaisten päiväkotipaikkojen puute herätti HeSa:n toimittajan arvelemaan, että kyse olisi siitä että Espoolaiset naiset haluavat luoda uraa ja siksi sijoittavat lapset päiväkotiin.

Pitkään lasten ja nuorten mielenterveyttä tutkineena ja heidän psyykeän hoitaneena psykiatrina olen sitä mieltä, että päiväkoti on yleensä parempi hoitopaikka kuin koti. Toki kotona voi kehittää toimintamuotoja, jotka korvaavat kotikasvatuksen yksipuolisuutta.Lisäksi itselläni on kokemusta lasteni ja joidenkin lastenlasteni päiväkotihoidosta Helsingissä. Kaikki kokemukset ovat myönteisiä.

Myönteinen käsitykseni päiväkodista perustuu siihen, että sen avulla voidaan välttää syviä riippuvuussuhteita. Rakkaussuhde ja riippuvuussuhde ovat eri asioita.Vanhemman ja lapsen välinen rakkaus on harvoin vapaaehtoista. Lapsi on useimmiten kokonaisvaltaisesti riippuvainen vanhemmistaan ja jos hoitavia aikuisia on vain yksi riippuvuus kohdistuu juuri tähän. Jos aikuisella on omia riippuvuuden tarpeita, lapsi joutuu tyydyttämään näitä tarpeita. Vaikeiden mielenterveydenhäiröiden taustalla on usein liian kietoutunut riippuvuussuhde yhteen ihmiseen.

Rakkauden ja vapaaehtoisuuden syntyminen edellyttää sitä, että vauva ja pikkulapsi voivat kokea monenlaisia pysyviä ihmissuhteita.Vauvojen ikätoverisuhteet on liiaksi unohdettu. Pikkulapset kiintyvät päiväkodissa voimakkaasti toisiin lapsiin ja tuon eläytymisen tulisi voida kehittyä jo ensimmäisen elinvuoden aikana.Kyky rakkauteen riippuvuuden asemasta edellyttää useampia rakastavia aikuissuhteita jo vauvaiässä.Lapsen tulisi voida kasvaa tuntemaan, että erilaiset tavat olla ovat silti turvallisia. Siten lapselle kehittyy oma kyky tunnistaa mikä erilaisista tavoista on mieluisin.

Päiväkodin työntekijät ovat koulutettuja oivaltamaan erilaisten lasten tarpeita.Päiväkoti antaa vanhemmille uusia näkökulmia omaan lapseen joka rikastaa myös perheen arkea.

Artikkelissa korostettiin, että Espoolaiset ovat korkeasti koulutettuja.Ehkä juuri siksi he tietävät, että lapselle monipuoliset ihmissuhteet ovat hyväksi. Ehkä motivaatio siihen, että lapsen hoitopaikaksi valitaan päiväkoti perustuu lapsen parhaaseen eikä voittopuolisesti urasuunnitteluun.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lapsen paras