Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Sitä saa mitä tilaa

Keskiviikko 17.6.2015 klo 10.48 - Pirkko Turpeinen-Saari

Presidentti Niinistö lähti virallisesti Suomen edustajana neuvottelemaan presidentti Putinin kanssa. Ennen lähtöään hän haki tuen EU-maiden edustajilta ja neuvotteli kokonaisen viikonlopun Kultarannassa USA:n entisen varaulkoministeri Strobe Talbottin kanssa.

Näistä eväistä huolimatta Ukraina-neuvotteluissa ei syntynyt läpimurtoa, ei edes tiedotusvälineiden tentissä, jossa Suomen media näytti uskovan sodan ratkaisun olevan presidentti Putinin vallassa.

Minkälainen ajattelija oikein on tämä Strobe Talbott, jonka ajatuksia presidentti Niinistö kuuntelee tällaisessa tilanteessa?

Talbott tuli tunnetuksi Jugoslavian NATO-pommitusten kannattajana ja aikaansaajana. Perusteluina oli se, että muiden Jugoslavian hajotusjäännöksenä syntyneiden valtioiden- Kroatian, Slovenian ja Bosnian siirtyessä osaksi transatlanttista yhteisöä ja NATO:a ja niiden poliittisia ja taloudellisia vaatimuksia Jugoslavia (nykyinen Serbia) ei alistunut tähän. Presidentti Milosevic ei halunnut kuulla puhuttavankaan NATO:sta. Tämän johdosta entinen Daytonin rauhansopimuksen sankaripresidentti tuli mustamaalata ja demonisoida.

Ennen pommitusten aloittamista Talbott ilmoitti:"YK, ETYJ, EU ja kontaktiryhmä haluavat yhdesssä estää Belgradin brutaalit aikeet neljännen Balkanin sodan sytyttämiseksi." Samana päivänä Yhdysvaltojen Balkanin lähettiläs Gelbard julisti: "Jugoslavian hallitus ei ansaitse jäsenyyttä kansojen yhteisössä vaan ansaitsee tulla eristetyksi."

Jugoslavian laittomien USA-johtoisten NATO-pommitusten jatkuttua 3 kuukautta Talbott neuvotteli Bonnissa yhdessä presidentti Ahtisaaren ja Venäjän Tsernomyrdinin kanssa. Tavoitteena oli Kosovon NATO-miehitys.(ja myöhemmin USA:n sotilastukikohta Bondsteel sinne)

Ahtisaari lensi Tsernomydrinin kanssa Belgradiin. Venäjän edustaja oli sitoutunut pysymään hiljaa. Presidentti Milosevicin kysyessä voisiko sopimuksen ehtoja muuttaa, Ahtisaari totesi että ei. Milosevic kysyi mitä tapahtuu, ellei hän allekirjoita sopimusta. Silminnäkijöiden mukaan Ahtisaari siirsi pöydän keskellä olevan kukka-asetelman syrjään. " Belgradista tulee kuin tämä pöytä. Aloitamme välittömästi Belgradin mattopommitukset", hän sanoi".

"Siitä seuraa puoli miljoonaa ruumista viikossa".

USA on tosissaan maailmanvalloituksessaan. Se haluaa toteuttaa johtamansa NATO:n avulla haluamansa kaltaisen maailmanjärjestyksen. Se toteuttaa tavoitteitaan väkivallan avulla. Solidaarisuus tai demokratia ei tuo voittoja niitä hamuaville rahamaailman edustajille.

Taloudellisesti ja sotilaallisesti USA:sta riippuvaiset EU-maat alistuvat väkivallan logiikkaan, jota vahvistetaan propagandalla ja kaunaisuudella. Yhdysvaltojen sotajoukkojen saapuminen ensin Balkanille ja sen jälkeen yhä lähemmäksi Venäjän rajoja on Euroopan rauhan järkkymisen syy -  ei Venäjä.

Presidentti Niinistö näyttäytyi Talbottin eikä EU:n lähettiläänä saapuessaan presidentti Putinin tapaamiseen. Miksi Putin näyttelisi Niinistön näytelmää, jossa Niinistö ja suomalaiset tiedotusvälineet eivät lainkaan koskettele Ukrainan sodan todellisia vaikuttajia, USA:ta sen palkkasoturikenraaleita, Poroshenkon laittomuuksia, Itä-Ukrainan kansalaisten sulkemista eläkkeidenmaksun, koulujärjestelmän ja pankkitoiminnan ulkopuolelle,Transnistrian tahallista eristämistä jne.?

Presidentti Kekkosen rauhantyö oli kypsää, kansojen tasa-arvoiseen kohteluun ja YK:n peruskirjaan perustuvaa. Sen jälkeen suomalainen rauhantyö on ollut Yhdysvaltojen laajenemistavoitteita, transatlanttista talouspolitiikkaa ja NATO:n vallankäyttöä tukevaa toimintaa.

Vuoden 2007 Munchenin puheestaan saakka presidentti Putin on yksinomaan edellyttänyt tasa-arvoista kohtelua niin Venäjälle kuin muille maapallon maille vastakohtana USA:n ja siitä riippuvaisten maiden toteuttamaan Yhdysvaltojen ainutkertaisuuteen perustuvaan maailmanvaltaan.

Mikäli presidentti Niinistön lähtökohdat valmisteluineen vastakin ovat niin yksipuoliset kuin nyt, on oltava kiitollinen, että presidentti Putin jaksaa antaa aikaansa hänelle.

Toivoisin, että seuraavassa Kultaranta-seminaarissa olisi tilaa Venäjä-keskusteluiden rinnalla seminaarille USA:n toimintatavoista ja logiikasta suhteessa demokratiaan ja YK:n peruskirjaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: presidentti Niinistö, Strobe Talbott, presidentti Putin, Ukraina, USA, Venäjä