Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Espanjan pankkien tuen tarve roimasti alimitoitettu

Perjantai 13.7.2012 klo 19.51 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomi on kuuluisa siitä, että se on "ainoa joka maksoi velkansa". Kääntäen voi siis todeta, että yleensä velalliset valtiot eivät maksa velkojaan.

Muiden maiden pankkien tukeminen on sokkopeliä tilanteessa, jossa objektiivista arviota esimerkiksi Espanjan pankkien tilasta ei ole. Belgialaisen De Morgen lehden mukaan maailman suurimman, hollantilaisen pankki- ja vakuutusjätin ING:n, Internationale Nederlanden Groepin ekonomistien arvio Espanjan tuen tarpeesta olisi 30 miljardin pankkituen jälkeen vielä 250 miljardia. Siis kokonaistarve 280 miljardia.

Ystävättäreni aviomies kysyi kerran tältä mielipidettä siitä, antaisiko hän taloudellisissa vaikeuksissa olevalle pojalleen suurehkoa summaa lainaksi. Ystävättäreni vastasi: "Voithan sinä antaa, mutta muista, että se on lopuksi kuitenkin lahja". Näin epätodennäköisenä ystävättäreni piti lainan ottajan takaisinmaksuhaluja.

Suomen poliitikkojen on hyvä muistaa, että talouskriisin aikana loputtomaan suureen mustaan aukkoon syydetyt Suomen veroeurot eivät ehkä koskaan tule takaisin. Ne muuttuvat lahjoiksi. Näiden lahjojen kattamiseksi synnytettyä velkaa ei meidän sukupolvemme ole maksamassa vaan lasten ja lastenlasten sukupolvet. 

Yhdysvaltalaisen Lehman Brothers pankin pelastamista yhdysvaltalaisten pääasiassa pieni- ja keskituloisten verorahoilla pidettiin Yhdysvalloissa perusteltuna globaalin kriisin estämiseksi. Kotinsa menettäneet pienituloiset elävätkin autoissaan parkkipaikoilla ja syövät ruokalipukkeiden avulla yleisissä ruokintapaikoissa.

Espanjalaisten pankkien romahtamisesta olisi tietenkin yleis-eurooppalaisia seurausvaikutuksia. Onko Suomen osallistuttava jättimäisiin pelastustalkoisiin vai Espanjan itsensä. 

Suomen pelastuspaketit eivät lopeta espanjalaista korruptiota, autonomioiden ja kuntien ylivelkaantumista, Italian omaa pohjoisen ja etelän välistä kuilua, jossa etelää hallitsee mafia ja maksamattomat verot.

Vanhasen, Vapaavuoren, Jaakonsaaren ja Rehnin suomalaisille esittelemät kiltteys ja kuuliaisuus- "maksa kiltisti"-vaatimukset ovat kestämättömiä nykytilanteessa. Suomalaiset johdateltiin laittomasti euroon. Muut Pohjoismaat ja Britannia eivät ole eurossa. Moni muu EU-maa ei myöskään kuulu euroon.

Harhaisesta kaikkivoipaisuudesta ja vastuuttomuudesta lastenlasten edessä on tultava loppu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ING-pankin arvio, Espanjan pankit, kriisimaiden velanmaksu, Suomen kyky auttaa