Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Unkarin ja Suomen valtiollinen mediasensuuri

Sunnuntai 13.10.2019 klo 13.57 - Pirkko Turpeinen-Saari

Helsingin Sanomat, Suomen valtiollisen sensuurin kakkos-nyrkki (yle on ykkönen) julkaisi 10.10. 2019 puolentoista sivun huolestuneen vuodatuksen Unkarin sanavapauden tilasta otsikolla: "Miten oligarkki tuhosi Unkarin suurimman päivälehden?"

Haastateltavana on Unkarin entisen suurimman päivälehden varapäätoimittaja Marton Gergely.

Artikkelissa todetaan kuinka "Ensimmäisessä vaiheessa hallitus otti haltuunsa julkiset televisio- ja radiokanavat ja kansallisen uutistoimiston. Niitä kaikkia johtaa yksi päätoimittaja, ja ne julkaisevat kaikissa kanavissa hallitusmyönteistä propagandaa".

"Viime vuonna perustettiin Kesma, jota Gergely kutsuu kuoleman tähdeksi. Se on yli 400 kaupallisen verkkosivuston, kaapelikanavan, tabloidin, urheilulehden ja radiokanavan yhteenliittymä, jonka omistaa säätiö. Oligarkkiomistajat lahjoittivat mediayhtiönsä säätiölle näennäisesti ilman korvausta."

"Kesman perustaminen varmisti, että oikeistopopulistista ja hallitusmyönteistä sisältöä julkaisee suuri osa mediasta ruokablogeista lähtien."

"EU-komission tilaamassa selvityksessä todettiin loppukesästä, että Kesma vaarantaa Unkarin median moniarvoisuuden ja lehdistönvapauden. Hallitus on määritellyt Kesman kansallisenedun puolustajaksi, joten sen toimintaa ei valvo mikään riippumaton elin."

Suomella on oma Kesma, Mediapooli. Mediapooliin kuuluvat käytännössä kaikki sanoma- ja aikakausilehdet, Yle, MTV ja kustannustalot. Se on Kesmaa paljon kattavampi koska se on täysin Suomen hallituksen turvallisuuskomitean alaisen huoltovarmuuskeskuksen rahoittama.  Myöskään sitä ei valvo mikään riippumaton elin.

Mediapoolin tehtävänä on toteuttaa NATO-myönteistä tiedottamista. Koska valtio, presidentin kanslia mukaanluettuna on sitoutunut mediapoolin toimintaan, hallitus katsonee, että se toteuttaa kansallista etua.

Tosin Suomen kansa ei kannata NATO:a eikä NATO:on liittymistä sen enempää kuin Unkarin kansa olisi sitoutunut maansa sensuurin mukaiseen ajattelutapaan. Prosessit ovat kuitenkin päinvastaiset.

Unkarin hallitus, NATO-jäsenyydestään huolimatta, ei kannata George Sorosin ja Yhdysvaltojen presidenttien tavoittelemaa maailmanvaltaa, jonka eräs rakennuspalikka on tajuntateollisuuden sitouttaminen ryöstöpolitiikan ja sotien hyväksymiseen. Unkari on karkottanut maaperältään Soroksen ja Yhdysvaltojen ajatusmaailmaa ja tavoitteita palvelevan yliopiston.

Suomen NATO/Soros -myönteinen media paheksuu kaikkea, mitä Unkari tekee.Suomen mediasensuuri tavoittelee NATO:on liittymistä ja niitä arvoja, joita se tuo mukanaan.

Lehdistönvapausjärjestö International Press Instituten Suomen osasto (mahtaisiko olla Sorosin rahoittama) järjesti 10.10.juhlaseminaarin "Berliinin muuri murtui - mitä tapahtui demokratialle ja sananvapauskehitykselle?" Asiasta kertoi Helsingin Sanomat Unkari-raportissaan.

Sanavapauden airueksi ilmoittautuneen, Mediapoolin jäsenen, Helsingin Sanomien päätoimittaja on International Press Instituten Suomen osaston puheenjohtaja.

Saksan elintilan laajentaminen alkoi heti Berliinin muurin murtumisen jälkeen. NATO:n pommituksilla hajotettiin Jugoslavia. Yhdysvallat sekä Saksa NATO-liittolaisineen ryöstivät ja miehittivät maan.

Suomen valtiollinen mediasensuuri  on huolehtinut siitä, että media ei ole sanonut poikkipuolista sanaa NATO:n ja EU-maiden toimista. Ei Jugoslaviassa, Irakissa, Libyassa tai Syyriassa. 

Milloin saamme edes jonkinlaisen lehdistön ja kustannusalan mielipidevapauden Suomeen? Milloin maan hallitus purkaa mediapoolin? Sensuroitu TV:n uutis-ja ajankohtaisohjelmatointa aliarvioi suomalaisten itsenäistä ajattelua. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Unkarin mediasensuuri, Suomen mediasensuuri, HelsinginSanomat osana sensuuria

Jospa Orban onkin oikeassa

Sunnuntai 28.7.2019 klo 13.04 - Pirkko Turpeinen-Saari

Unkarilainen media ja itse pääministeri Orban on nostanut esiin kysymyksen Suomen demokratian tilasta sekä mediasta.

Edellinen hallitus muodosti Suomeen median ja kustanustalojen kartellin turvallisuuskomitean alaisuuteen. Median ja kustannustalojen yhteenliittymää kutsutaan Mediapooliksi ja se on nettisivuillaan ilmoittanut noudattavansa NATO-myönteistä tiedottamista. Yle kuuluu tähän keskittymään, jolla on oma sisältöneuvosto. Johdossa on kustannustalo Otavan toimihenkilöitä.

Mediapoolia rahoittaa valtion huoltovarmuuskeskus. Huoltovarmuuskeskus on turvalllisuuskomitean alaisuudessa. Turvallisuuskomitea muodostuu kaikkien ministeriöiden kansliapäälliköistä tasavallan presidentin kansliapäällikkö mukaan luettuna.

Koska Mediapooli on sitoutunut NATO-myönteiseen tiedottamiseen ja on kartelli, kansalainen jää kysymään, minkälaista tiedottamista pooli harrastaa kansalaisten, virkamiesten tai poliitikkojen suhteen,jotka eivät kannata NATO:a tai NATO-myönteistä informaatiota.

Pääministeri Sipilän kanslian edustaja on kiertänyt valistamassa oikean tiedottamisen ja valeuutisten erottamisesta. Epäilemättä Mediapoolin tiedotusvälineet ovat niitä oikeita tietoja tuottavia uutisvälineitä. Yhdysvaltalainen CNN-TV-kanava on kehunut Suomea, että lapsetkin koulutetaan meillä oikean tiedon löytämiseen.

Tämän kartellin kaksi edustajaa Sanoma ja Yle ovat nostaneet oikeusjutut Nato:n propagandaorganisaatioon kuuluvan Venäjän trolleja jahtaavan toimittajan epäinhimillisestä kohtelusta. Asianomaiset kohtelijat ovat saaneet rangaistukset, yksi vankilatuomion. Taustaorganisaatioittensa tuella, ei vähiten NATO:n avustuksella kyseinen toimittaja on kiertänyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa sankarina.

Otetaan vaikka esimerkiksi viimeiset presidentinvaalit. Ehdokkaana oli Sauli Niinistö, jonka kansliapäällikkö oli ja on  turvallisuuskomitean jäsen. 

Mediapoolin jäsen Yleisradio ilmoitti uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittajan suulla, että Yle ei tule vaalikeskusteluissa käsittelemään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Tämän tuo päätoimittaja ilmoitti myös eduskuntavaalien yhteydessä.

Presidentti Niinistön rooli Suomen liittämisessä NATO:n isäntämaasopimukseen ei täyttänyt demokratian vaatimuksia. Asiaa ei käsitelty lainkaan eduskunnassa kuten Ruotsissa itsestään selvästi tehtiin.

Presidentivaaleissa oli ehdokkaana myös ulkopoliittisesti erittäin kokenut, kansainvälisiä lakeja ja demokraattista toimintatapaa kunnioittava ehdokas, Paavo Väyrynen. Mediapoolin kartelli esti kaikki merkittävät keskustelut ulko- ja kansainvälisen politiikan ydinasioista. Siten  kenenkään tiedossa ei ole minkälainen vaalien kulku olisi ollut ilman NATO-sensuuria.

Kansalainen jäi myös miettimään Niinistön oikeuskansleriratkaisua. Orban varmasti ilahtuisi kuullessaan tasavallan presidentin ratkaisseen oikeuskanslerivalinnan perustuslakiasiantuntijan tappioksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Orban, Unkari, Suomen demokratia, Suomen media