Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Suomen ulkopolitiikka ajelehtii

Torstai 28.8.2008 klo 22.02 - Pirkko Turpeinen-Saari

On helppo yhtyä eläkkeelle jäävän Keski-Suomalainen sanomalehden päätoimittajan Erkki Laatikaisen huoleen Suomen ulkopolitiikan ohuudesta sekä siitä kuinka tällä hetkellä näkyvimmät toimijat eivät ole pitkällä tähtäyksellä ajamassa Suomen kansan edun mukaista politiikkaa.Hän toivoi Keskustalta ja erityisesti pääministeriltä vahvempaa otetta.

Suomen ulkopolitiikasta puuttuu tahallisesti tai tahattomasti kokonaisuuksien taju. Tutkijoiden mukaan suuri osa poliittisista huippujohtajista on menettänyt kykynsä eläytyä toisten ihmisten asemaan omia etujaan ajaessaan. Tämä koskee niin sisäpolitiikkaa kuin kansainvälisiä suhteita.Kansainvälisissä suhteissa seurataan media kohun päiväkohtaisia trendejä kykenemättä ajattelemaan itsenäisesti puhumattakaan itsenäisestä toimimisesta.

Yhdysvallat ovat tukeneet aikanaan Pol Potia, Afganistanin talebaneja,Saddam Husseinia, Al Qaidaa Kosovossa. Se ja osin NATO ovat pommittaneet laittomasti uraanipommeilla Jugoslaviaa, Afganistania ja Irakia ja saartaneet Venäjää tukikohdillaan.Suuri osa EU maista on ollut Jugoslavian hajotussodissa kulisseissa vaikuttamassa ja suuri osa on varsin kyseenalaisen prosessin seurauksena tunnustanut Kosovon itsenäisyyden demonisoiden serbit ja jättäen albaanisotarikolliset tuomitsematta.

Nyt nämä varsin kyseenalaisesti toimineet EU maat ovat miettimässä sanktioita Venäjälle sen puolustettua turvattomia osseetteja Georgian hyökkäykseltä, ei Georgialle.On selvää, että kansainvälisiä lakeja tulee noudattaa.Georgia ja Venäjä eivät noudattaneet niitä.

Venäjä on nostanut peilin U.S.A:nja EU:n eteen.Kuva ei ole kaunis. On valitettavaa, että USA:lle ja EUlle eivät kelpaa neuvottelut ja rauhan turvaaminen vaan Venäjän on käytännössä näytettävä kuinka EU ja USA käyttävät oman käden oikeutta. Puheet ovat kauniita mutta teot eivät.

Kun poliitikot puhuvat tarpeesta muuttaa ulkopoliittista asennoitumista Ossetian kriisin seurauksena tekee mieli kysyä miksi? Aikooko Suomen poliittinen eliitti provosoida Venäjää niin, että Suomen asema tulisi uhatuksi?Se, että Venäjä ei alistu objektiksi vaan puolustaa subjektiuttaan on hyvä asia.Yksinapaisen maailmanpolitiikan onkin syytä tulla tiensä päähän.Suomi on liian pitkään jättänyt eläytymisen ja yhteistyön kansainvälisessä politiikassa sivuraiteelle.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokonaisuuksien taju, viisaus, kypsyys