Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Juhani Pietarinen,Hyvinkään ampujan mielenterveys, lääkkeet ja syyntakeisuus

Keskiviikko 23.1.2013 klo 10.58 - Pirkko Turpeinen-Saari

Hyvinkään ampumistapauksen oikeuskäsittelyn referointi Helsingin Sanomissa antaa aineksia kritiikkiin. Kritiikki kohdistuu mielenterveyshäiriöistä kärsivien nuorten hoidon laatuun - hoitamattomuuteen.Kritiikki kohdistuu julkisuuden mm Helsingin Sanomien tapaan käsitellä tapahtumia. Oikeusjärjestelmä ei myöskään kykene yksin arvioimaan syyntakeisuutta jos psykiatrinen järjestelmä ei pysty antamaan eväitä.

HeSa:n toimittaja ei mainitse ampujan saaman lääkkeen nimeä, mutta kuvauksesta päätellen kyseessä on niin sanottu serotoniinin takaisinoton estäjä,masennuslääke, jolla on haittavaikutuksena aggressiivisuuden lisääntymistä, itsemurha-ajatuksia ja yllykkeitä.

Toimin 25 vuotta Helsingin kaupungin nuorisopsykiatriasta vastaavana lääkärinä. SSRI-lääkkeiden tultua markkinoille havaitsin nopeasti, että ne eivät sovi nuorille. Suosittelin alaisilleni niiden käytöstä pidättymistä. Kirjoitin lääkärilehteen kriittisen artikkelin, jossa suosittelin tiettyä perinteistä masennuslääkettä sekä erästä ns uutta psykoosi (mielenhajoamiseen tarkoitettua)lääkettä. Melko pian lääkärilehdessä ilmestyi vastakirjoitus, joka päinvastoin suositteli lääkkeen käyttöä. 

Nuoret ovat lääkkeinensä tuuliajolla.Psykiatrisen hoidon riittämättömyyttä ei haasteta oikeuteen. Jos nuorella on sekä mielenterveydellisiä että lääkkeen aiheuttamia hallitsemattomia tunnetiloja, kuinka vastuu jaetaan. Jos mieli hajoaa, logiikka pettää sillä hetkellä, vaikka myöhemmin nuori ymmärtäisi syyn ja seurauksen lain. Syyntakeisuutta tulisi arvioida siten minkälainen se oli tekohetkellä.

Asian käsittely julkisuudessa on karmaisevinta. Helsingin Sanomat valitsee monista mielipidekirjoituksista huikeimman, emeritus professori Juhani Pietarisen tekstin: "Joukkosurma antaa tekijälle rajattoman vallantunteen".Siinä on leimaa nuorelle ja hänen perheelleen elämän loppuun saakka.".. kun tappamisen hurmos on ohi, mies hiljenee hänen mukaansa (Dostojevski)äkkiä, kesyyntyy ja muuttuu ikäänkuin rätiksi, anelee anteeksi, itkee ja valittaa. Mielipidekirjoitus jatkaa:"Tämä sopii varmaan moniin muihinkin tapauksiin kuin Hyvinkään ampujaan"."Mikä tuottaa tuollaisia luonteita?Millainen on ollut surmaajan kasvuympäristö?"lopettaa emeritusprofessori.

Kasvuympäristö on ollut todennäköisesti rakastava, kaikkensa tekevä. Kokemuksesta ja tieteestä tiedetään, että perintötekijät vaikuttavat tiettyjen ihmisten vaikeuteen hillitä itselleenkin vierasta aggressiota.Suunnittelin erään New Yorkilaisen professorin kanssa tutkimusta  aiheesta koska molemmat olimme tulleet tulokseen, että klotsapiini niminen lääke auttaa sekä ennaltaehkäisyssä että hoidossa. Nykyisin joustava klotsapiinin käyttö on Suomessa tehty erittäin monimutkaiseksi

Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksen valinta on yllättävä ja surullinen.Mielenterveyspotilaisiin kohdistuva syrjintä ja toisen luokan kansalaisuus jatkuu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aggressiota aiheuttavat lääkkeet, Juhani Pietarinen, Hyvinkään ampuja, HeSa, syyntakeisuus tapoissa, hurskastelu kasvuympäristöllä