Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Mikä nuorten psykiatrisessa hoidossa on vialla?

Torstai 31.5.2012 klo 19.03 - Pirkko Turpeinen-Saari

Toimin 25 vuotta Helsingin kaupungin nuorisopsykiatrian ylilääkärinä. Eläkkeelle jäädessäni jokainen nuori sai vastaanoton samana päivänä kun käveli poliklinikan ovesta sisään. Jokainen pääsi tarvitessaan samana päivänä osastolle. Sama lääkäri hoiti poliklinikalla ja osastolla. Jokainen sai itselleen ilmaisen psykoterapian, joka kustannettiin joko KELA:n tai sairausvakuutuksen kautta tai oman palvelumme budjetoidusta psykoterapiamäärärahasta.Lähetettä nuori ei tarvinnut. Jotkut lääkärit tai koulut kirjoittivat lähetteitä, mutta me emme niitä pyytäneet. Kaikki niin potilaat, heidän vanhempansa kuin henkilökunta olivat tyytyväisiä ja iloisia.

Tämä palvelu oli Helsingin kaupungin omaa palvelua.

Syynä varhennetulle vanhuuseläkkeelle lähtööni oli Helsingin kaupungin päätös siirtää nuorisopsykiatria hallinnollisesti HYKSiin, yliopistollisen keskussairaalan alaisuuteen. HUS:in johtaja Aki Lindén on ihmetellyt sitä, että vasta hierarkian viides porras on tekemisissä potilaan kanssa. Tuntien HYKS:in byrokratian ja toimintatavat tiesin jo etukäteen, että ne hoitomallit, joita olimme kehittäneet yhteistyössä Helsingin kaupungin nuorisotoimen, koulujen, liikuntatoimen ja kirjastojen kanssa eivät tulisi jatkumaan. Nuorten palvelemisen sijaan ensisijaiseksi tulisi koulutus, tutkimus, tieteelliset ansiot jne. Näissä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta nuori tuntee jo hoitoon tullessaan mikä hoitopaikassa on tärkeää, mikä on sen ilmapiiri.

Nuorisopsykiatrian siirryttyä HYKS:iin hoitoon päästäkseen nuori tarvitsi lähetteen. Hoitoon pitää jonottaa. Jonotus saattaa kestää kuukausia. Hoito on riittämätöntä ja sattumanvaraista. Hoito koostuu henkilökunnan suoritteista. Osastohoitoon tulevan potilaan toveri on ehkä 150km päässä olevalta paikkakunnalta. Ei ole mitään yhteistä. Vierauden tunne vallitsee.

Mielestäni nuorisopsykiatria on lähialuetoimintaa. Psykiatrinen apu tulee saada heti kun nuori tuntee tarvitsevansa apua. Kun mieli on hajoamassa ja ahdistus kasvamassa kestämättömäksi hoitoon on päästävä joidenkin tuntien kuluessa eikä pidä joutua odottamaan kuukausia. Helsingissä kaupunki maksaa lääkäreiden koulutusta maksaessaan HYKS:in maksuja eikä pelkästään potilaiden hoitoa. Lääkärit vaihtuvat tiuhaan.

Toinen keskeinen nuorisopsykiatriaan liittyvä ongelma on psykoterapian korvaaminen masennuslääkkeillä, jotka lääkkeet aiheuttavat itsemurhayllykkeitä ja aggressiota. Pidin serotoniinin takaisinottoa estäviä masennuslääkkeitä kokemusperäisesti epäsopivina. Toinen koulukunta käyttää niitä edelleen.Lääkevalinta edellyttää suurta harkintaa.

Nuorisopsykiatria ei voi ratkaista nuorten ongelmia varsinkaan pienillä paikkakunnilla, kaukana psykiatrisista palveluista. Koulu ja opettajien taitava nuorten tunteiden ja ajatusten huomioon ottaminen ovat paljon tärkeämpiä. Suomessa olisi päästävä kouluilmapiirin kehittämisessä pidemmälle, jotta voitaisiin välttää nuorten ongelmien eskaloituminen sairaudeksi. Opettajat ansaitsevat saada kannustusta ja työnohjausta erään Tamperelaisen opettajan kuvailemien "aamupiirien" kehittämiseen joka luokkaan. Aamupiirien, joissa kerran viikossa nuoret voivat puhua opettajan kanssa "syvällisiä" tärkeitä mieleen tulevia asioita.Nuorisopsykiatri voisi ajoittain käydä tapaamassa opettajia, jotka voisivat kysyä nevoa mieltään painavissa asioissa ilman, että vastuu oppilaasta siirtyisi pois opettajalta, joka kuitenkin on luokkansa oppilaiden paras asiantuntija.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: väärä organisaatio, psykoterapian puute, jonot