Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Nuorisopsykiatrinen hoito on päälaellaan

Maanantai 4.8.2008 klo 17.46 - Pirkko Turpeinen-Saari


Edelläkuvatun menetelmän toimiessa jokainen nuori pääsi välittömästi hoitoon. Koska hoito oli järkevää, nuoren tarpeen mukaista ja tehokasta osastohoidossa oli aina tyhjiä paikkoja ja nuori pääsi aina heti osastohoitoon, jos hän sitä tarvitsi. Myös työnjako toimi. Auroran nuorisolääketieteen poliklinikka ja osasto hoitivat syömishäiriöistä kärsivät potilaat kun taas nuorisopsykiatrialle jäivät psykoosista eli mielen hajoamisesta ja muista psykiatrisista ongelmista kärsivät nuoret.

Hoitojärjestelmässä tapahtui suuri käänne v. 2000 kun Helsinki ulkoisti koko nuorisopsykiatrian HUS:iin. Tuolloin koko nuorisopsykiatrian oleellinen periaate kääntyi päälaelleen. Sen seurauksena nuori ei suoraan päässyt nuorisopsykiatrian poliklinikalle. Sen sijaan tulivat lähetteet, jonot, lisääntynyt byrokratia ja hierarkiat. Helsingin Sanomissa hiljattain julkaistu luettelo, jossa kuvattiin useiden sairaanhoitopiirien nuorisopsykiatrisia hoitojonoja oli surullista luettavaa.Jokainen lehdessä mainittu piiri näyti toimivan saman lähete-jono byrokratian pohjalta. On huomattavaa, että Helsingin kaupungin hyvin toimiva järjestelmä kehitettiin laman aikana. Opimme sen, että hyvän nuorisopsykiatrisen hoitojärjestelmän kehittäminen ei perustu rahan lisäämiseen vaan organisaation uudistamiseen.

Nuorisopsykiatriseen toimintaan olisi palautettava nuorisonäkökulma. Vain välitön hoitoonpääsy takaa sen, että nuoren ongelmista johtuvat oireet eivät kroonistu ja nuori itse pystyy muistamaan ja kuvaamaan sen mistä hänen mielestään hänen paha olonsa johtuu.

Avainsanat: nuorisonäkökulma, hoidon saatavuus,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini