Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Finlandiapalkittu ja palkitsematta jätetty teos

Lauantai 20.12.2008 klo 13.58 - Pirkko Turpeinen-Saari


Luin matkalla Sofi Oksasen Puhdistuksen, Jari Tervon Troikan ja Philip Rothin Exit Ghostia.

Kaunokirjallisuudessa minua viehättää kirjailijan sydämen viisaus ja lämpö. Sofi Oksasesta se vielä puuttuu. Hän kirjoittaa mustavalkoisesti, ennakkoluuloisesti ja ajoittain jopa rasistisesti. Puhdistus kuvaa Eestin historian natsismin jälkeistä aikaa.Virolaisten natsien keskitysleirien kumu on täydellisen poispyyhkiytynyt. Teloitettujen kommunistien, juutalaisten ja venäläisten eloon jääneet toverit kuvataan raakoina, pahoina, haisevina perunat kynsin kuorivina julmureina.Kirjan juutalainen tosin pääsee pakoon Neuvostoliittoon. Keskiössä olevan omistavan ihmissuhteen kuvaus jää psykologisesti ohueksi.Kirjan päähenkilön tavoin tapahtumat kokeneita Eestissä on varmasti paljon. On hyvä, että Sofi Oksanen antaa heille äänen ja Oksanen kirjoittaa taitavasti.

 Jari Tervon kirjasta löysin hirvittävän raakuuden, tuskan, köyhyyden ja kurjuuden sekä toisaalla hienostelevan porvarillisen tapakulttuurin ja itsestään selvän vallankäytön oikeutuksen vyöryn, jonka keskellä koin kirjailijan myötäelämistä Ihmistä kohtaan, kaikkia kohtaan. Historian moniulotteisuus, erilaiset samanaikaiset toisiinsa vaikuttavat tapahtumat tulivat kaameudestaan tai julmuudestaan huolimatta ymmärrettäviksi vaikkakaan ei hyväksyttäviksi.

Sofi Oksasen mustavalkoinen kirja tarvitsisi rinnalleen mustavalkoisen Pronssisoturin lukemisen, jotta voisi ymmärtää Viroa.

Avainsanat: viisaus, poliittinen agenda, kirjallinen tyyli


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini