Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

TPP-demokratian tuhon malliesimerkki

Sunnuntai 19.8.2012 klo 18.29 - Pirkko Turpeinen-Saari


Suomen media kuohuu ihmisoikeuksista ja kansanvallasta. Asioiden suhteellisuus näyttää kuitenkin kadonneen varsinaisten suurten liikkeiden jäädessä vaille huomiota.

TV-1 esitti talousdokumentissään vaihtoehtoja Euroopan talouskriisin ratkaisemiseksi. Ulkomaankauppaministeri A.Stubb piti parhaana vaihtoehtona sitä, että markkinat ratkaisevat sen.

Aikaisemmin Stubb on osoittanut "amerikkalaisuuttaan" julistautumalla G.W.Bushin aikana Etelä-valtiolaiseksi. Markkinavetoinen ratkaisu on yhdysvaltalaista politiikkaa parhaimmillaan.

Yhdysvallat on käynyt salaisia neuvotteluja Tyynenmeren rantavaltioiden kanssa  vallan siirtämisestä demokraattisesti valituilta instituutioilta suuryrityksille ja pääomapiireille.Suuniteltu rakenne antaisi suuryrityksille vallan valtioihin nähden. Yritysten kokiessa tulevaisuuden voittojensa tulleen häirityiksi ne voivat oman tuomiolaitoksen avulla haastaa valtiot korvauksiin. Riita-asioita tutkisi kolmen yksityisen juristin neuvosto, joista yksi toimisi vuorollaan tuomarina.

Neuvottelun alaista sopimusta markkinoidaan "kauppasopimuksena", mutta kyseessä on selkeä vallansiirtosopimus, jolla mm pankit pääsevät eroon tähän astikin heikosta valvonnasta, kansalaisten terveys vaarantuu huonosti valvottujen tuotteiden maahantuonnin seurauksena. Maiden tulee mukauttaa omat lakinsa TPP Trans-Pacific- Partnership-sopimuksen lakeihin. Jopa se minkälaisia veroja kussakin maassa on tulisi alisteiseksi tälle sopimukselle.

Sopimusta markkinoidaan taloussopimuksena, mutta USA:lla on jo taloussopimykset ao maiden välillä. Kyseessä on siis selkeä vallansiirto demokratialta yksityiselle pääomalle.

Suuri osa neuvotteluteksteistä on jo hyväksytty.Suuret pankit, lääketeollisuus, öljyteollisuus,tupakkateollisuus ja geenimuunneltu agribisnes pääsevät demokratiasta niskan päälle.

Suomessa rahalla saa vaalivoittoja ja yhä kasvavassa määrin yksityissektori hallitsee myös kuntapolitiikkaa, jossa on yhä vaikeampi demokraattisesti hallita kokonaisuutta. Pienin askelin ajaudumme "suuria miellyttääksemme" toimintatapoihin, joita ei enää voi kutsua edes alkeelliseksi demokratiaksi.

Avainsanat: vallansiirto suuryrityksille, Tyynenmeren valtioiden sopimus, Stubb, Obama


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini