Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Merikorttikuja 4.B.41 00960 Helsinki
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Vaalit ja vallankumous

Sunnuntai 24.4.2011 klo 13:31 - Pirkko Turpeinen-Saari

Olen pohtinut viime viikkoina kuinka historia toistaa itseään aina uusin muodoin.Kuinka demokratia muuttuu valedemokratiaksi ja kuinka vallan kamarit pysyvät sittenkin kansalta salassa.

Olen pohtinut Lähi-idän ruohonjuuritason kansanvallankumouksia Tunisiassa, Egyptissä, Jemenissä, Bahrainissa sekä Libyassa ja verrannut niitä Suomen 1945 vaaleihin sekä nyt viime vaaleihin, joissa Perussuomalaisten kannatus nousi voimakkaasti.

Arabimaissa on ollut vuosikymmeniä voimassa hätätilalakeja, joiden avulla osa puolueista tai liikkeistä on ollut kiellettyjä ja joiden liikkeiden tukijoita on joko mielivaltaisesti vangittu tai ajettu maanpakoon.

Tällainen tilanne vallitsi Suomessakin 30-luvulla ja -40-luvun alussa. 1945,ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa sitten sisällissodan, SKDL-SKP nousi suurimmaksi puolueeksi eduskunnassa kahden SDP:n jäsenen liityttyä ryhmään.Myös tuon voittaneen liikkeen edustajat olivat istuneet vankiloissa ja keskitysleireillä nk kommunistilakien perusteella. Toisin sanoen lähes neljännes kansasta oli ollut demokraattisen vaikuttamisen ulkopuolella.

Perussuomalaisten puolue ei ole ollut kielletty. Sen sijaan valta on yhä taitavammin piiloutunut kulisseihin, josta se on pystynyt vaikuttamaan siten, että kansalaiset eivät sitä tiedosta eivätkä pysty käsittelemään. Perussuomalaisten kannatuksen nousu on ollut vaistonvaraista, oikeutettua, erittelemätöntä protestia, jossa maahanmuuttajat köyhien suomalaisten kilpailijoina ovat syyttä suotta joutuneet vihan maalitauluiksi.

Edellisissä vaaleissa taloudellista valtaa käyttävä Hyvä Veli -verkosto pystyi valitsemaan haluamansa eduskunnan. Hallituspuolueet Kokoomus ja Keskusta avainasemissa ryhtyivat laajentamaan rikkaiden oikeuksia verohelpotuksiin, erilaisiin tukiin ja avustuksiin. Viimeisenä yrityksenään Kiviniemi ja Katainen pyrkivat hallintalain ja osakeyhtiölain muutoksilla tekemään rikkaiden veronkierron lailliseksi. 

Eivät Perussuomalaisten äänestäjät suuttuneet veronkierron laillistamisesta tai Suomen muuttamisesta veroparatiisiksi. Tuollaiset seikat ovat liian abstrakteja. Sen sijaan kansalaiset suuttuivat eliitin ylimielisyydestä, jätevesilain epäjohdonmukaisesta ja kohtuuttomasta toteutuksesta, siitä, että verorahoja syydetään ulkomaille ilman kontrollia tai että maahanmuuttajia hyysätään vaikka yhä useampi suomalainen on köyhä.

Egyptin tyrannia,valtiollinen televisio, kansalaisten kidutukset, vankila ja kielletyt puolueet ovat saman muotoista valtaa kuin suomalainen taloudellisen eliitin valta yhdistettynä suurten puolueiden puoluetuen ja parlamentaarisen television avulla läänittämään valtaan.Kumpikaan ei luo kansalaiselle vaikuttamisen mahdollisuuden tunnetta. Egyptin ja muiden arabimaiden harvainvaltojen ero suomalaiseen on siinä, että arabimaiden tyrannia on fyysistä.Sitä tekee mieli vastustaa mielenosoituksin. Vankilaan joutumisen tai sen uhan tunnistaa ruumiillaan ja jäsenillään. Suomalainen harvainvalta on henkistä. Sitä on vaikea tiedostaa. Henkisen vallankäytön lonkerot ulottuvat kunkin kansalaisen omaan tietoisuuteen. Suomalaisen vallankäytön tapa on opetettu luonnollisena ja oikeana. Normaalina. Kuka nyt normaaliutta vastustaa? Miksi osoittaa mieltä kun epäinhimillisyys on oikein ja perusteltua?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hätätilalait, perussuomalaiset, SKDL-SKP