Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Jokelan raportti ei osu naulankantaan

Sunnuntai 1.3.2009 klo 18.11 - Pirkko Turpeinen-Saari

Tuulikki Petäjäniemen johtaman raportin olisi tullut puuttua nuorten hyvän mielenterveyden ylläpitämisen keinoihin ja varhaiseen auttamiseen.

Keinot ovat olemassa ja ne pitää ottaa käyttöön. Tällaisella erityiskomitealla olisi arvovaltaa saada muutoksia aikaan.

On tullut todetuksi, että Pekka-Erik Auvinen oli koulukiusattu, luultavasti masentunut eikä hän saanut haluamaansa tai vanhempien toivomaa psykiatrista arviota eikä asiantuntevaa hoitoa.

1) Koulukiusaamista ei voi poistaa kiusauksen esto-ohjelmilla. Sen sijaan sen voi poistaa täydellisesti kouluyhteisön ilmapiirin kehittämisojelmalla. Koulu on lapsen ja nuoren kotiakin tärkeämpi yhteisö. Opettaja on tärkein henkilö. Opettajille tulee tehdä mahdolliseksi tutustua oppilaisiinsa, heidän tunteisiinsa ja taipumuksiinsa. Opettajalla tulee olla mahdollisuus kokoontua n 10-12 oppilaan kanssa kerrallaan viikottain pohtimaan lapsille tärkeitä kokemuksia ja tunteita. Jokaisen oppilaan tulee voida tuntea olevansa tärkeä. Opettajan lukujärjestys ja työnohjaus on saatava kuntoon.

2) Nuorisopsykiatrisen hoitojärjestelmän mahdollisuus panna potilas jonoon on kiellettävä. Nuorisopsykiatria on välitöntä reagointia vaativa hoitoalue kuten aivoveritulppa aikuisten neurologiassa. Helsingin kaupungissa tällainen järjestelmä toimi 1999 saakka kunnes toiminta siirrettiin HUS:iin.

Nuoren on voitava kävellä poliklinikalle sisään jopa ilman etukäteissoittoa. Kun nuori tuntee tarvitsevansa apua on ensimmäisen arvion tekevän psykiatrin oltava paras asiantuntija. Nuori ei saa joutua kouluterveydenhoitaja, terveyskeskuslääkäri, lähete, nuorisopoliklinikka ketjuun. Ensi arvion on oltava asiantunteva, ei vain sinne päin. Asiantuntija osaa arvioida minkä tyyppinen hoito auttaisi parhaiten siitä eteenpäin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ongelmien ydin, ennaltaehkäisy