Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Pentagon puijasi koko maailmaa

Perjantai 12.3.2010 klo 15.03 - Pirkko Turpeinen-Saari

Arvostelin 16.8.2009 blogissani HeSa:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakalaa totuudenvastaisista tiedoista, jotka liittyivät Afganistanin sodan alkuvaiheisiin.

Tänään Pekka Hakalan artikkeli on otsikoitu "Pentagon puijasi koko maailmaa". Tuon artikkelin lopussa Hakala toteaa: "Natsi-Saksan propagandaministerin Joseph Goebbelsin nimiin pantu Suuren valheen teoria on taas todistettu todeksi:valheet uppoavat meihin hidasälyisiin, kun ne ovat tarpeeksi julkeita ja niitä toistetaan riittävästi".

Hakalan huumorin sävyttämä julkinen itsekritiikki on kunnioitettavaa ja ihailtavaa.Suhtaudun henkilöön ystävänä totuudenetsintä matkalla.

Totuuden löytäminen nykyisestä uutisvirrasta vaatii työtä. On päästävä tapahtumien keskelle, tapahtumapaikalle, joko fyysisesti tai tiedollisesti ja tunteellisesti. Monien käsien kautta välitetyt uutistoimistojen viestit ovat seurausta monista tulkinnoista. Ne voivat olla tarkoitushakuisia kuten Pentagonin viestit aina ovat. Jos toimittaja pääsee tapahtumapaikalle ainoastaan miehittäjän kolonnan mukana joutuu hän välttämättä yksipuolisten kokemusten varaan.

Pentagonin osoittautuminen puijaajaksi ei ole enään varsinainen uutinen.Viime viikkoina Yle:ssä nähty dokumentti Pentagonin salaisista papereista kuvaa vuosikymmeniä jatkunutta ulko- ja sotapolitiikkaan liittyvää valehtelua ja Yhdysvaltojen kansalaisten harhaanjohtamista. Yhdysvaltojen presidentit yksi toisensa jälkeen valehtelivat karkeasti riippumatta siitä olivatko he "hyvinä" pidettyjä ihmisiä vai "huonoina".Valehtelun paljastajaksi ja julkistajaksi kehittyi syvän rehellisyyden ja aitouden todellisuuden tavoittanut Pentagonin entinen tutkija.Eräs presidenteistä kutsui häntä Yhdysvaltojen vaarallisimmaksi mieheksi. Henkilö joutui uhraamaan paljon ja häntä uhkasi elinikäinen vankeus. Sanomalehtien uskallus julkaista salaiset paperit kehittyi myös hyvin vähitellen. Tuo kehitys edellytti sitä, että riittävä määrä ihmisiä uskalsi olla välittämättä sanomalehtensä lakkauttamisesta kostona paljastuksille.

Jokainen liikahdus siihen suuntaan, että joku ryhtyy tutkivan journalismin parhaita perinteitä noudattaen etsimään totuutta ja tuomaan sen julki on kunnioitettavaa.Tai edes siihen, että toimittaja noudattaa hyvää toimitustapaa ja yhteisesti sovittuja sääntöjä vaikka ei itse olisi kasvanut aitouden ja totuuden haltijaksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pekka Hakala, totuuden merkitys