Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Obama,Bush ja Helsingin Sanomat

Perjantai 28.5.2010 klo 10.54 - Pirkko Turpeinen-Saari

Helsingin sanomien Pekka Mykkäsen artikkeli 28.5.2010 "Obama teki selvän pesäeron Bushin turvallisuusstrategiaan"osoitti jälleen sen kuinka lehtimies toimii vain vallanpitäjien propagandan referoijana antamatta omaa kriittistä näkökulmaa, jos sellaista ylipäätään on.

Huvittavaa on lukea The Nationia tai The New York review of booksia rinnakkain suomalaisten tiedotusvälineiden kanssa. New York review of books julkaisi vetoomuksen otsikolla "Crimes are crimes no matter who does them" eli rikokset ovat rikoksia riippumatta kuka niitä tekee. Vetoomuksen allekirjoittajina oli yhdysvaltalaisia intellektuelleja ja moraaliltaan ja oikeustajultaan tunnetusti korkeatasoisia henkilöitä mm Pentagonin papereista tunnettu Daniel Ellsberg ja professori Noam Chomsky.

Vetoomuksen laatijat toteavat Obaman ajan olevan jopa pahempi ihmisoikeusloukkausten näkökulmasta kuin Bushin aika. Vetoomuksen allekirjoittajat luettelevat mm. seuraavia tekijöitä.

1. Obama on määrännyt terroristiyhteydet kieltävän Yhdysvaltojen kansalaisen salamurhattavaksi ilman oikeudenkäyntiä.

2. Yhdysvaltojen joukot ovat ampuneet helikopterista aseettomia siviilejä ja lehtimiehiä. Pentagon on ilmoittanut, että sotilaita vastaan ei nosteta syytteitä. (suomalaisetkin ovat nähneet videon tai kuvia tilanteesta, jossa helikopterissa olevat sotilaat suhtautuvat tappamiseen kuin hauskaan peliin)

3.Yhdysvallat on myöntänyt useiden kieltämisten jälkeen suorittaneensa joukkomurhan Gardezissa Afganistanissa 12.2.2010 jättäen 16 lasta orvoiksi. Yhdysvaltojen erikoisjoukot tappoivat joukossa kaksi raskaana olevaa naista, kaivoivat omat luotinsa heidän ruumiistaan hävittääkseen todistuskappaleet.

4. Guantánamon vankileirin 3 väitettyä itsemurhaa olivatkin yhdysvaltalaisen henkilökunnan tekemiä murhia.

Allekirjoittajat pitävät nykytilannetta joissain suhteissa pahempana siksi, että Obama on julistanut oikeudeksi murhata Yhdysvaltojen kansalaisen pelkästään Obaman tai CIA:n epäilyjen perusteella, mitä Bush ei koskaan tehnyt julkisesti. Pahinta ehkä on, että Obaman hallitus on laajentanut miehittämättömillä lennokeilla tehtyjä surmaiskuja väittäen Yhdysvalloilla olevan kansainvälisen lain mukainen oikeus itsenäisten valtakuntien alueella, joiden kanssa Yhdysvallat ei ole sodassa, tapahtuviin tappoihin, joissa tunnetusti suhteellisesti suurin osa kuolleista on ollut siviilejä.

Bushin aikana intellektuellit ja ihmisoikeuksien puolustajat pitivät vastaavia tekoja raivostuttavina ja ennenkuulumattomina mutta Obaman tekeminä samat asiat menevät vähällä huomiolla. Toisin sanoen Bushin ajan vääryydet ovat muodostuneet Obaman ajan arkipäiväksi.

Obaman hallinto on myös kieltäytynyt tutkimasta tai asettamasta syytteeseen Bushin hallinnon ajan sotarikollisia mukaanlukien vesikidutuksen ja muiden kidutusmuotojen hyväksyjät tehden siten ne hyväksyttäviksi silloin, nyt ja tulevaisuudessa.

Voisi kuvitella, että Helsingin Sanomat eräänä merkittävimmistä poliittisista uutisvälineistä kokisi haasteeksi sen, että ulkomaiset, paikalla olevat kirjeenvaihtajat antaisivat muutakin kuin hallitusten omaa propagandaa. Robert Fisk, eräs lahjakkaimmista toimittajista, kuvaa erinomaisessa Aljazeeran seminaarissa pitämässään puheessa sitä minkälaisiksi vallan sylikoiriksi toimittajat ovat muuttuneet.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihmisoikeusrikkomukset, vallan myötäily

Alexander Stubb - Mefisto

Perjantai 18.7.2008 klo 6.01 - Pirkko Turpeinen-Saari

Ulkoministeri Alexander Stubb esiintyi eilen Ylen iltauutisissa juhlavissa kulisseissa Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeri Ricen kanssa.Mieleeni tuli Karl Maria Bandauerin mestarillinen suoritus István Szabón elokuvassa Mefisto.Stubbin ruumiin kieli ja Bandauerin balettiharjoitukset, joissa tuntui kuin hänellä ei olisi lainkaan selkärankaa tai luurankoa niin monelle mutkalle vartalo tuntui kääntyvän hänen kiemurrellessaan taiturimaisesti.

Sveitsiläinen psykoanalyytikko Arno Gruen kävi äskettäin alustamassa eduskunnan kansalaisinfossa järjestetyssä seminaarissa otsikolla " Poliittiset johtajat ja todellisuudentajun menetys" sekä myöhemmin Maailma kylässä festivaalilla kirjastaan "Tahdon maailman ilman sotaa".Gruen rinnastaa Hitlerin ja George W.Bushin. Hän erittelee Bushin persoonallisuuden kehitystä henkilöksi,joka on menettänyt kyvyn eläytyä toisen ihmisen asemaan ja siksi kykenee aloittamaan sotia ja tappamaan satojatuhansia ihmisiä mitä erilaisimmin tavoin.

Se, että Suomen ulkoministeri haluaa mennä George W.Bushin ulkoministerin vieraaksi ja ilmoittautuu " etelävaltiolaiseksi", joka on helppo mieltää rasismin ja kaiken sen politiikan, mitä etelävaltiolainen Bush ilmentää , hyväksymiseksi identifioitumalla siihen tuntui minusta huikealta.En todella ollut uskoa tuota kokemaani todeksi.Yle on myös ilmeisesti kokenut tehtäväkseen samaistua uutistensa kohteisiin analysoimatta sitä mitä on meneillään.

Vastaava esimerkki oli Ison Britannian ulkoministeri Milibandin vierailun aikana Ylen tekemä haastattelu. Toimittaja kysyi hänen mielipidettään Venäjästä sen sijaan, että hän olisi kysynyt Britannian sekaantumisesta Irakin sotaan tai aiheuttamansa Palestiinan kysymyksen ratkaisumahdollisuuksista.

Alexander Stubbin kohdalla hänen tarjoutumisensa Etelä Ossetian ongelmien ratkaisijaksi oli suorastaan koominen.Tällaiset vallan palvelijat ovat George W.Bushin hirmuvallan realisoituessa historian lehdillä surullisinta luettavaa.Suomen tiedotusvälineet eivät tule nousemaan niillä lehdillä sankareiksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alexander Stubb, vallan myötäily, Yle