Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Hashim Thaci ja Suomen ulkopolitiikka

Perjantai 26.6.2020 klo 16.28 - Pirkko Turpeinen-Saari


Kosovon presidentti Hashim Thacin kutsuminen Haagiin perustetun oikeusistuimen, Kosovo Specialists Cambersin kuultavaksi mahdollisia syytetoimia varten sotarikoksista, murhista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan oli todellinen jysäys.

Tämä väkivaltaisen Drenica-rikollisryhmän päällikkö on pystynyt kansainvälisten suhteidensa ja vallankäyttönsä avulla välttämään oikeudenkäynnin jo 25 vuoden ajan. On ajateltu, että hänen syyttämisensä ja oikeudenkäyntistä tulisi johtamaan koko kansainvälisen kulissien takaisen valtakoneiston paljastumiseen.

Niin moni presidentti, pääministeri ja kuuluisa hyväntekijä on kietoutunut kansainväliseen huume-,elin-, ase- ja öljykauppaan, että paljastumisen pelossa kymmeniä mahdollisia todistajia on tapettu, jotta verkostot eivät pääsisi päivänvaloon.

Koko 1990-luvun ajan Kosovon maakunnan albaanit pyrkivät luomaan alueelle etnisesti puhtaan muslimivaltion. He pyrkivät päämääräänsä suoran toiminnan avulla olemalla osallistumatta valtiollisiin vaaleihin tai työskentelemättä valtion viroissa opettajina, lääkäreinä, kaivos- ja tehdastyöläisinä.

Hashim Thaci johti väkivaltaista Drenica-mafiaryhmää, joka hankki rahaa aseisiin huume- ja elinkaupalla. Drenica-laaksoon perustettiin väkivallan avulla serbivapaa-alue muistuttaen serbien ja juutalaisten holokaustista samoilla seuduilla toisen maailmansodan aikana. Silloin albaanit liittoutuivat natsien kanssa ja kokosivat serbejä keskitysleireille.

Thacin alaisena toimi kenraali Ceku, joka oli johtanut Kroatiassa Operaatio Myrskyssä serbien kansanmurhaa ja karkotusta Krajinan alueelta elokuussa 1995. Albaanitaustainen Ceku siirtyi 1990-luvun lopulla KLA:n sotilaalliseksi johtajaksi ja organisoi armeijan taistelukuntoon. Pommitusten aikana Ceku ja muut KLA:n johtajat toimivat tiiviissä yhteistyössä NATO-joukkojen kanssa saaden yhdysvaltalaisilta ETYJ:n tarkkailijoilta satelliitti puhelimia ja välineitä ohjatakseen pommitusten kohdentamista serbikohteisiin.


Jugoslavian hajottaminen toteutettiin tyydyttämään erityisesti USA:n ja Saksan tarpeita. USA halusi laajentaa sotilaallista valtaansa Balkanille. Saksa vuorostaan tarvitsi talouteensa kohennusta Saksojen yhdistymisen kalleuden vuoksi. Kroatian pankit, vakuutuslaitokset ja rantahotellit olivat infrastruktuurissa houkuttelevimpia.

USA tavoitteli Balkanin miehitystä, josta toteutui Bosnian NATO-miehitys ja muiden jäännösvaltioiden NATO-jäsenyys. Serbia pommitettiin alistumaan maakuntansa Kosovon NATO-miehitykseen ja serbiasukkaiden karkotukseen alueelta. Yhdysvallat aloitti massiivisen Bondsteelin sotilastukikohdan rakentamisen Serbian maaperälle välittömästi pommitusten päättymisen jälkeen kesällä 1999.

Sekä pommitukset että sotilastukikohdan rakentaminen olivat kansainvälisten lakien vastaisia. Yhtälailla rikollisia olivat YK:n pääsihteerin edustajien valvomat serbien omaisuuden yksityistämiset Kosovon alueella joissa omistajat eivät päässeet lainkaan paikalle seuraamaan tapahtumia.

Pommitusten jälkeen Kosovoon tuli YK:n hallinto päätöslauselma 1244 mukaisesti. Se määritteli Kosovon kuuluvan Serbiaan sen maakuntana. NATO- miehityksen oletettiin tuovan alueelle turvallisuutta ja laillisuutta. Kosovon albaani -asejoukkojen sallittiin pitää aseensa ja heistä tuli Kosovon turvajoukot eli poliisi.

Tosiasiassa NATO-miehityksen jälkeen serbiasukkaat joutuivat systemaattisen vainon kohteeksi. YK:n hallinnon aikana 150 ortodoksikirkkoa ja luostaria tuhottiin ja tuhansia kirjoja poltettiin albaanijoukkioiden juhliessa ympärillä. Terrorin ilmapiiri on siitä lähtien ollut vallitseva.

Ortodoksisten kirkkojen, hautausmaiden ja serbien keskiaikaisesta historiasta kertovien muistomerkkien tuhoamista seurasi moskeijoiden rakentaminen usein Lähi-Idän maiden kuten Saudi-Arabian rahoilla. Lähi-Idästä kutsuttiin seudulle myös saarnaajia, olihan tarkoituksena muodostaa uskonnollinen kalifaatti kuten Bosniassa. Siellä presidentti Izetbegovic oli kirjoittanut Islamilaisen julistuksen, jota jaettiin ympäri maata 1990-luvulla. Sen mukaisesti ”paras serbi on kuollut serbi”.

Suomi oli auttanut toteuttamaan Jugoslavian pommitukset kieltäytymällä paljastamasta suomalaisten oikeuslääkäreiden tutkimustuloksia Racakin taistelusta. Presidentti Clinton sai päättää, että kylässä tapahtui teloituksia, vaikka tutkimustulokset eivät sitä puoltaneet.

Suomen presidentti Martti Ahtisaari, joka johti itsenäistymisen edellytyksiä tutkivaa työryhmää, tuki Kosovon yksipuolista itsenäistymisjulistusta, kun pommituksista oli kulunut 10 vuotta. Kosovossa vallitsi väkivalta ja anarkia. Alue oli siis YK:n päätöksellä Serbian maakunta eikä YK tukenut itsenäistymistä. Alueella oli YK:n hallinto, laillisuudesta päätettiin vastata Euroopan unionin EULEXin avulla.

Itsenäistymisjulistuksen teki parlamenttia muistuttava YK:n alaisen hallinnon neuvosto, jonka jäsenet ICJ:n International Court of Justice:n hätäpäissään tekemän määritelmän mukaan päättivätkin itsenäistymisestä yksityishenkilöinä. Jos he olisivat tehneet päätöksen ”parlamenttina”, ICJ:n mukaan päätös olisi ollut laiton.

Näin monimutkaisin järjestelyin Yhdysvaltojen laittomasti Serbian alueelle rakennettu jätti -sotilastukikohta sai ”laillisen maaperän”, ”itsenäisen” Kosovon alueen.

Suomi kiiruhti tunnustamaan Kosovon itsenäisyyden ensimmäisten joukossa. Alle 100 maailman valtiota on tunnustanut sen. Kun Katalonia julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Espanjasta, julistuksen tekijät pistettiin vankilaan. Espanja ja moni muu maa ei tule koskaan tunnustamaan Kosovoa. Mitä useammalle paljastuu Yhdysvaltojen ja Saksan tukemien Jugoslavian entisten natsi -liittolaisten Kroatian ja Kosovon rasistisuus, sotarikosten rankaisemattomuus ja itsenäisyyden tunnustaneiden maiden riippuvuudet Yhdysvalloista ja muista NATO-maista, sitä useampi alkaa epäröidä tunnustamista.

Yhdysvaltojen ja sen NATO-liittolaisten piittaamattomuus kansainvälisistä laeista, niiden ahneus ja turvautuminen väkivaltaan etujensa ajamisessa sai vahvistuksensa Jugoslavian hajottamisen yhteydessä. Tuo ideologia sinetöitiin Yhdysvaltojen ulkoministeriön järjestämässä Bratislavan kokouksessa vuonna 2000, jossa Yhdysvallat näytti NATO:n laajenemiselle Baltiasta Odessaan suuntaviivat. Siinä USA totesi liittolaisilleen kansainvälisten lakien merkityksen. Ne pannaan syrjään, jos ne estävät omien tavoitteiden toteuttamista. Kosovon mafiavaltio on osoitus tästä.

Hashim Thacin mahdollinen joutuminen vastaamaan rikoksistaan antaa pienen kurkistusaukon siihen, että kansainvälinen yhteisö ei olisi 100 prosenttisesti mätä. Onko Suomen ulkopolitiikka sitä? Sitä emme vielä tiedä.

Avainsanat: Hashim Thaci, Kosovo, mafiavaltio, Suomen ulkopolitiikka, YK:n merkitys, kansainväliset lait,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini