Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Mario Draghi Kreikan kriisin taustalla 2005

Sunnuntai 19.7.2015 klo 11.05 - Pirkko Turpeinen-Saari

Anglo-amerikkalaiseen todellisuuteen kuuluu korkean tason pelureiden siirtyminen tehtävästä toiseen. Yhdysvalloissa senaatista pankki/vakuutussuuryrityksiin ja päinvastoin. Valtaa täytyy käyttää kaikkialla, missä se on välttämätöntä suurten voittojen keräämiseksi harvoihin taskuihin. Näistä taskuista rahoitetaan vaaleja, joilla saadaan piiri pyörimään.

Euroopan unionin toimintaan vaikuttavissa elimissä - komissiossa, Euroopan keskuspankissa ja IMF:ssa -  sama peli on välttämätöntä. Myös Suomi harjoittelee  poliitikkojen ja yritysmaailman välistä kitkatonta kiertoa.

The Nation-lehdessä Robert B.Reich kuvaa Kreikan kriisin taustan tarkasti. Goldman Sachsin nykyinen toimitusjohtaja Lloyd Blankfein  tiimeineen auttoi Kreikkaa peittelemään todellisen velkaantuneisuuden ja seuranneen prosessin aikana kaksinkertaisti tuon velkamäärän Goldman Sachs'in hyötyessä siitä. Samalla tavalla yhdysvaltalaiset kotitaloudet ohjattiin ottamaan asuntolainaa, joka johti tuhoon korkojen noustessa.

Vuonna 2001 Goldman Sachs järjesti Kreikalle 2,8 miljardin euron lainan, jossa salaisella valuuttojen välisellä järjestelyllä ulkomainen velka muutettiin kotimaisiksi obligaatioiksi  kuvitteellista valuutanvaihtokurssia käyttäen.

Toimenpiteen seurauksena Kreikan lainoista katosi 2% maagisella tavalla. Christoforos Sardelis, tuolloinen Kreikan julkisen velan hallinnan johtaja kuvasi toimenpidettä "seksikkääksi kahden syntisen tarinaksi". Goldman Sachs sai itselleen 600 miljoonaa.

Vuonna 2005 Kreikan velka oli järjestelyn surauksena kasvanut 2,8 miljardista 5,1 miljardiin. 2005 laina määritettiin uudelleen ja velkamäärä paljastui. Nykyinen Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi, oli tuolloin Goldman Sachs:n kansainvälisen yksikön toimitusjohtaja.

Wall Streetin ryöstökapitalismi toimii juuri näin. Euroopan unioni on demokratian ja rauhan kehittämisen sijaan suosinut samoja menettelytapoja. Yhdysvaltojen sotilaallisen maailmanvallan rinnalla toimii anglo-amerikkalainen pankkimaailman harvainvalta. Kumpikaan ei tule toimeen ilman toista.

1990-luvun lopulla JP Morgan-pankki auttoi Italiaa piilottamaan velkansa, minkä seurauksena Italian tulevat vastuut eivät paljastuneet.

Vielä marraskuussa 2009 Goldman Sachs yritti houkutella Kreikkaa ottamaan käyttöön taloudellisen instrumentin, joka auttaisi sitä lykkäämään terveydenhuoltojärjestelmän velkoja hamaan tulevaisuteen. Tällä kertaa Kreikka ei Reichin mukaan tarttunut syöttiin.

Kun Wall Streetin pankit pelastettiin konkurssilta veronmaksajien rahoilla, niillä menee taas hyvin. V. 2008 Goldmanin osakkeen arvo oli 53 dollaria nyt se on nelinkertainen.

 Yhdysvaltojen infrastruktuuri rapautuu. Tiet ovat heikossa kunnossa, ihmiset pelkäävät siltojen sortuvan. Yksityistämisen seurauksena vesi on tullut niin kalliiksi ja huonolaatuiseksi, että ihmiset joko eivät voi käyttää sitä tai  heillä ei ole varaa maksaa vesilaskuja, jolloin vedentulo suljetaan.

Kunnat ja kaupungit ovat tehneet Wall Streetin pankkien kanssa pitkäaikaisia sopimuksia, joista ei voi irroittautua vaikka korot ja lainaehdot muuttuvat. Detroitin kaupunki joutui maksamaan Goldman Sachsille 547 miljoonan dollarin sakot lopettaakseen korkoihin liittyvän sopimuksensa. Flint'in kaupunki, myös Michiganissa, on joutunut veden yksityistämisen seurauksena kärsimään huonosta vedenlaadusta, koska yksityinen yritys on ryhtynyt ottamaan Flint-joesta vettä, jota se ei pysty kunnolla puhdistamaan. Ihmiset, jotka pystyvät ostamaan vettä, kärsivät ihottumista.

Yhdysvaltojen köyhät ovat samassa asemassa kuin Kreikan köyhät. Molempien köyhyyden syy on sama. Globaalia taloudellista ja sotilaallista valtaa käyttävien henkilöiden ahneus yhdistettynä moraalittomuuteen. Vallankäyttäjiä ympäröi media, jossa valta kuvataan myönteisenä, koska media elää siitä. Todellinen demokratia ja yhteisvastuu on enää kärpänen, joka huiskaistaan korvalta kiusallisena häiritsijänä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan ja USA:n köyhät, Goldman Sachs, Kreikan ja Goldmanin petos, Draghi Goldman Sachsin kv johtaja 2005

Wall Street ja Kreikka

Lauantai 8.10.2011 klo 9.43 - Pirkko Turpeinen-Saari

Yhdysvaltojen kongressin jäsenet ja presidentti Obama vaativat Eurooppaa panemaan taloutensa kuriin. Mikäli on Aljazeeraa uskominen, Wall Street ja Yhdysvaltojen kongressi ovat itse syyllisiä.

Goldman ja Sachs pankki lainasi Kreikalle, ilmeiseti myös Italialle, Espanjalle ja Portugalille sopien, että ainakin Kreikka poistaa lainat taseistaan. Kongressi antoi vapaat kädet pankin toiminnalle vain kolmen kongressin jäsenen äänestäessä vastaan."Emmehän me voi kontrolloida taitavia pankkimiehiä!"

Talouskriisiin syyllisiä ovat johdannaiskauppaa käyvät pankit ja pelaajat sekä poliitikot, jotka eivät takaa valvontaa pankkisekstorille. Pelaajina tässä tapauksessa myös, EU:n sääntöjä rikkovat,ongelmamaiden valtionvaroja hoitavat poliitikot eli Kreikan kyseessä ollen, edellisen hallituksen ministerit ja virkamiehet.

Yhdysvaltojen pankkisektori ei ole vieläkään valvonnassa. Uusi lainsäädäntö tulee voimaan vasta vuonna 2012. Euroopan ongelmat ovat erilaisia rakenteesta johtuen.

George Soros tarkastelee ongelmaa New York Review of Booksissa pitäen parhaana vaihtoehtona Kreikan "hallittua" velkajärjestelyä.

Olisi mielenkiintoista tietää minkälaista Eurooppa-politiikka olisi jos Europarlamentti olisi nykyistä demokraattisempien voimien hallussa. Nykyinen konservatiivinen parlamentti pitänee pääoman etua edelleen suuremmassa arvossa kuin kansalaisten etua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Goldman Sachs, taseesta piilotetut lainat, Kreikka