Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Keskitysleiri silmiemme edessä

Perjantai 11.7.2014 klo 13.00 - Pirkko Turpeinen-Saari

Pari päivää ennen toisen maailmansodan loppua Kroatian fasistivaltion Jasenovacin keskitysleirin serbivangit yrittivät paeta. 600 vankia juoksi tietä pitkin käsissään tiiliskiviä ja haltuunsa saamia työkaluja murtaakseen portit. Vartijat ampuivat heitä kasapäin tielle ja aidoille niin, että lopulta vain 80 vankia pääsi pakoon porttien murruttua. Juutalaisvangit oli jo siirretty 1942 Auschwitziin, myös varmaan kuolemaan.

Gaza on Israelin hallitsema keskitysleiri. Sen asukkaat ovat suljettuja alueelleen, jota Israelilaissotilaat valvovat mereltä, ilmasta ja maalta. Gazassa väestö ei saa puhdasta juomavettä, jätevedenpuhdistamo on toimintakyvytön, sairaanhoitotarvikkeet eivät vastaa nykyajan vaatimuksia. Jokainen gazalaislapsen äiti tietää, että hänen lapsensa ei voi kasvaa terveenä aikuiseksi, koska juomaveden puhdistukseen käytettävät kemikaalit tuhoavat lapsen munuaiset.

Vuoden 2009 pommitusten jälkiä ei ole voitu korjata koska alueelle ei saa riittävästi rakennustarvikkeita. Tuon pommituksen seurauksena 400 lasta sai surmansa. Mitään kannattavaa elinkeinoa ei voi harjoittaa koska tavara voi jäädä rajoille pilaantumaan.Nuoret eivät voi olla kanssakäymisessä ulkomaailman kanssa, koska Schengen-sopimus estää matkustamisen. Israel on taloudellisessa suositumuusasemassa EU:ssa. Siten EU välillisesti suosii Israelin toimia palestiinalaisalueilla.

Median suhtautuminen on radikaalisti muuttunut v. 2009 jälkeen. Gazalaisten puuttuvista ihmisoikeuksista raportoiminen on muuttunut huoleksi israelilaismiehittäjien kokemasta pelontunteesta Hamasin ampumia raketteja kohtaan. Auschwizin vankien ihmisoikeuksista huolehtiminen on siirtynyt huoleen natsivangivartijoiden polttouunien kärystä kärsimiseen.

Todellisuuden amerikkalaistuminen näkyy Suomen mediassa ja kulttuurisessa ilmapiirissä. Jo vuosikymmenen ajan kirjallisuudessa erityisesti Sofi Oksasen toimesta unohdettu se, että esimerkiksi Eesti julistettiin toisen maailmansodan aikana juutalaisista vapaaksi, viimeisenkin juutalaisen tultua teloitetuksi. Unohdetaan se, että Yhdysvaltojen konservatiivinen teollisuuseliitti tuki Hitleriä ja natsit saivat turvapaikan paitsi Etelä-Amerikassa, myös Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa muodostaakseen siellä vaikutusvaltaisen diasporan.Puolitotuuksien julkaiseminen on suomalaista propagandaa, jonka olemassaoloa ei haluta tunnustaa.

Palestiinalaisten demokraattisesti valitsema parlamentti ja hallitus tehtiin toimintakyvyttömäksi Yhdysvaltojen ja EU:n kieltäytyessä yhteistyöstä sen kanssa. Yhdysvallat julisti Hamasin, kuten sitä ennen esimerkiksi Etelä-Afrikan Mandelan ANC:n ja kymmenet muut vapausliikkeet, terroristijärjestöksi. Siten "länsivallat" kannustivat Israelin toimia, joilla se teki parlamentaarisesti hallitun Palestiinan mahdottomaksi. Monet kansanedustajat päätyivät poliittisen kantansa vuoksi Israelin vankiloihin, jossa ovat edelleen.

Hamasin raketit on tulkittava hätähuudoksi keskitysleiristä, jonka olemassaolo mielellään unohdetaan niin poliittisessa eliitissä kuin mediassa. Etelä-Afrikan apartheid loppui vasta taloussaarron seurauksena, jota Yhdysvallat viimeiseen saakka vastusti. Länsi toimi valkoisen apartheid-hallituksen tukena loppuun saakka kuten nyt Israelin miehityshallituksen kohdalla on asian laita. Eihän Hamasin raketteja tarvittaisi, jos Palestiinassa vallitsisi oikeudenmukainen demokraattinen kahden valtion tai yhden valtion järjestelmä.

Toisen maailmansodan jälkeen päiviteltiin, että voi kun olisi tiedetty keskitysleirien olemassaolosta, jotta olisi voitu yrittää pelastaa vankeja. 

Gaza is a modern concentration camp. There is a remarkable change in attitude towards the human rights of Palestinians. The media is more and more worried about the mental strain of the Israelis under the threat of Hamas rockets, than the human rights of the people closed in the Gaza concentration camp. It is as if, instead of the suffering of the inmates of Auschwitz, we would be worried of the suffering of the prison guards, who feel the smoke coming from the oven pipes disgusting.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Gazan keskitysleiri, lännen propaganda, Sofi Oksanen, vanginvartijan kärsimykset, kansainvälinen piittaamattomuus Gazan ahdingosta, Gaza concentration camp

Terveydenhuollon mahalasku

Tiistai 8.11.2011 klo 10.45 - Pirkko Turpeinen-Saari

Lääketieteellisen tiedekunnan sisäänpäsykoe muistuttaa teknisen fysiikan koetta. Se ei mittaa hakijan ihmisyyttä eikä empatiaa. Valinnan seurauksena jo kolmekymmentä prosenttia nuorista lääkäreistä on sitä mieltä, että kansalaisten sosiaaliturva on liian hyvä. Miten tällainen asenne vaikuttaa potilas-lääkärisuhteeseen?

Väitetään, että suomalaiset käyvät turhaan terveyskeskuksessa. Siksi terveyskeskusmaksun avulla pyritään rajoittamaan varattomien käyntejä. Samaan aikaan kukaan ei paheksu runsaita "turhia" käyntejä yksityisillä lääkäriasemilla, jotka korvataan sairausvakuutuksesta. Lisäksi yksityinen terveysasema tekee "turhia" magneettitutkimuksia, laboratoriotutkimuksia, silmänpohjantutkimuksia, kaikki siksi, että kalliit laitteet on hankittu ja ne täytyy saada tuottamaan.Turhat, lopulta käyttämättömät lääkkeet korvataan myös KELA:n toimesta.

Lisäksi terveydenhuollon uudet virat on kaikki sijoitettu erikoissairaanhoitoon. 15.000 sta viime vuosien uudesta virasta yhtäkään ei ole kohdistettu perusterveydenhuoltoon.

Tälle järjettömyydelle ja epäoikeudenmukaiseen kohteluun johtavalle järjestelmälle on jo kokeiltu ja olemassaoleva vaihtoehto. Siihen voi käydä tutustumassa Espanjassa. Espanjassa jokainen on oikeutettu saamaan verovaroilla kustannetun perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon on se sitten avohoitoa tai sairaalahoitoa. Samoin lääkkeet. Perusterveydenhuollon omalääkäri arvioi erikoissairaanhoidon tarpeen ja lähettää erikoislääkärille. Vuosittainen gynekologin tarkastus kuuluu jokaiselle naiselle. Potilas ei oma-aloitteisesti mene valitsemalleen erikoislääkärille vaan omalääkärin kautta.

Yksityislääkärin ja yksityissairaalan kustannukset maksaa asiakas täysimääräisesti itse. Yksityislääkärin määräämistä lääkkeistä ei saa sairausvakuutuksesta korvausta. Siten yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä on palomuuri. Yksityissektoria käyttämään valmiit kansalaiset hankkivat vakuutuksen, joka maksaa kaiken.

Yli 90% koko maan kansalaisista on julkisen terveydenhuollon piirissä. Lähinnä Katalonian alueella käytetään yksityistä terveydenhuoltoa (20%)

Mikäli Suomessa pyrittäisiin järjettömän tuhlauksen ja epätarkoituksenmukaisten painotusten sijaan oikeudenmukaiseen järjestelmään, tulisi vähitellen kehittää rakenteita, jotka takaisivat inhimillisemmän terveydenhuoltojärjestelmän. Rahanahneuden ja ylikansallisten terveystoimijoiden voittojen sijaan tulisi kansalaisille  taata perusturvallisuus.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: piittaamattomuus, eriarvoisuus, yksityistäminen

Six-pack ja kuolinsyytilastot

Tiistai 14.6.2011 klo 12.27 - Pirkko Turpeinen-Saari

Hurttia huumoria osoittava media ei kutsu hallitusneuvotteluja hirttoköysineuvotteluiksi koska hirttoköysi on harvinaisempi kuolinsyynä kuin alkoholi. Sen sijaan suomalaiseen märkään kulttuuriin kuuluva alkoholi ja alkoholin liika- ja väärinkäyttöä ruokkivat six-pack pakkaukset ovat tulleet symboloimaan hallituskokoonpanoa.

Suomalainen holtiton ja piittaamaton alkoholikulttuuri on johtanut aikaisempien hallitusten täydelliseen antautumiseen alkoholikuolleisuuden edessä.Alkoholistien hoito puuttuu maastamme täysin, ainakin, jos verrataan muihin vertailukelopisiin maihin. Minnesota-hoito on kansainvälisesti ainoa hyväksi ja tuloksekkaaksi tunnustettu hoitomenetelmä. Näitä hoitopaikkoja on Suomessa 24 vuodepaikkaa. Ruotsissa 3000 ja Islannissa kaikki hoito on Minnesotahoitoa samoin Yhdysvalloissa. Suomalainen alkoholismin hoitojärjestelmä ei lupaa 1 prosenttia suurempaa paranemista kun Minnesotahoidossa on 80-90% hoitotulos, raittiudella mitattuna.

Median ja valtiovallan suhtautuminen alkoholismiin, joka on suomalaisten työikäisten miesten ja naisten tärkein kuolinsyy, on yhtä järjetöntä kuin hallituskokoonpanon nimittäminen six-packiksi.

Suomalainen alkoholistien sosiaalihuoltojärjestelmä pyörittelee asiakkaita avohoidossa. Lääkärit määräävät tehottomia ja itseasiassa riippuvuutta ruokkivia lääkkeitä kykenemättä erottamaan alkoholismia, perinnöllistä sairautta, alkoholin liika- ja väärinkäytöstä. Käsitteet ovat sekaisin, hoitoa ei ole, kukin työntekijä hankkii leipänsä pyörittämällä tehotonta järjestelmää, johon valtio syytää rahaa, kun ei osaa ottaa vastuuta.

Keskeisimmän kuolinsyyn avulla tehdään hallituksentekonäytelmästä huvittava karnevaali, jossa tragedian varsinaiset kuolemansairaat näyttelijät ovat kulisseissa ja hallitusneuvottelijat ja media etualalla pompööseinä piittaamattomina narreina.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: piittaamattomuus, hallitusneuvottelut, kansansairaus

Epäsosiaalisuus valtaa maailman

Maanantai 31.8.2009 klo 10.23 - Pirkko Turpeinen-Saari

Epäsosiaalisuus on aikaisemmin rajattu käsittämään kaikki sellainen toiminta,joka on laitonta, lähinnä rikollisuuden synonyyminä.Psykologiselta tai psykiatriselta kannalta epäsosiaalisuudella kuvataan ihmistä,jolle on luonteenomaista kyvyttömyys ottaa toiminnassaan huomioon toisten ihmisten tunteita ja oikeuksia. Rakkaudettomuus johtaa tällaiseen ihmisluonteen muovautumiseen.

Viimeiset vuosikymmenet ovat nopesti muuttaneet yhteiskunnan ilmapiirin läpeensä epäsosiaaliseksi. Se ilmenee kaikenlaisena piittaamattomuutena toisista ihmisistä, ympäristöstä tai luonnosta. Väkivallan eri muodot läpäisevät arjen on sitten kysymys mediasta, koulusta,työyhteisöistä tai pihapiireistä.

Koulutettujen,varakkaiden henkilöiden epäsosiaalisuus ilmenee sotina,veronkiertona, rahanpesuna, veroparatiisitoimintana, korruptiona ja muina demokraattisen toiminnan puutteina. Osattomien epäsosiaalisuus vuorostaan saa ilmentymänsä koulukiusaamisena,ilkivaltana,humalassa riehumisena,paikkojen tuhoamisena,ryöstöinä ja pahoinpitelyinä.

Mainosrahoista riippuvainen media tukee rahakkaita puolueita. Lähes 20 vuotta jatkunut epäsosiaalisesta politiikasta johtuva eriarvoisuuden kasvu ei ole saanut kansalaisten tajuttavaa selitystä tiedotusvälineissä. Rahakkaiden ja koulutettujen epäsosiaalinen toiminta laillistetaan eduskunnassa. Osattomien epäsosiaalisuus vuorostaan saatetaan rangaistavaksi eduskunnassa.

Mitkään poliisivoimat eivät tule riittämään pitämään osattomien epäsosiaalisuutta kurissa mikäli osattomuutta vuodesta toiseen lisätään.

Ainoa ratkaisu luovuuden ja rakkauden kasvamisen suuntaan olisi kansainvälinen koulutettujen ja varakkaiden epäsosiaalisuuden tekeminen mahdottomaksi. Taloudellinen eriarvoisuus tulisi muuttaa lisääntyväksi oikeudenmukaisuudeksi. Päiväkotien ja koulujen voimavarat tulisi lisätä sellaisiksi, että opettajien olisi mahdollista luoda päiväkoteihin ja kouluihin empatian ja välittämisen ilmapiiri.Poliisien tehtävän tulisi jäädä tuloksia taustalla varmistavaksi voimaksi eikä nykyisenkaltaiseksi voimattomaksi vallitsevan epäsosiaalisuuden sattumanvaraiseksi kontrolloijaksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: röyhkeys, piittaamattomuus, empatian puute

Onko Suomi oikeusvaltio?

Keskiviikko 15.4.2009 klo 11.00 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomi on jälleen tuomittu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimess liian hitaasta oikeusprosessista.

Oma kokemukseni liittyy epäoikeudenmukaiseksi kokemaani lähdeveroratkaisuun, jossa vuorostaan Euroopan yhteisöjen tuomioistuin tuki valitustani ja määräsi Suomen valtion maksamaan liikaa maksamiani veroja takaisin.

CPT, kidutusta ja nöyryyttävää kohtelua tutkiva komitea on 90-luvulta lähtien huomauttanut Suomea mm vankien ja psykiatristen potilaiden kohtelusta- turhaan. Samoin toisaalla vaalien demokrattisuuden puutteet ovat saaneet kritiikkiä.

Järkyttävintä on se, että Suomen valtio ja valtamedia ohittavat ongelmat olkia kohauttamalla tai yhden palstan uutisilla. Mitään todellista halua tai sisäistettyä tarvetta oikeudenmukaisuuden toteuttamiseen ei vallassa olevissa puolueissa myöskään näy.

Omassa tapauksessani lakia muutettiin jo asiani ollessa vireillä eri oikeusasteissa. Kun asiani vihdoin tuli esille Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa Suomen valtion edustaja vastusti itselleni myönteistä ratkaisua vaikka laki oli jo muutettu siten, että se vahvisti kantaani. Oikeudessa komissio ja muut asiassa kuullut valtiot olivat kannallani vain Suomi jääräpäisesti harasi vastaan - ja hävisi.

Motivaatioon ja vallankäyttäjien psykologiaan liittyvät esteet ovat tärkeitä. Jos oma viiteryhmä valtaa käyttäessään on aina voittajien puolella ei motivaatiota muutoksiin synny. Alistetussa asemassa olevat kansalaiset eivät siksikään saa oikeutta, että heillä ei ole varaa asianajajiin ja oikeuskuluihin.

Valtapuolueet ovat kiinnostuneita oman vallan säilyttämisestä eivät oikeudenmukaisuudesta ja demokratiasta. Suomen hallinnon byrokraattisuus on johtanut siihen, että mikään uusi oivallus ei päädy käytännöksi. Jopa byrokratian kieli on kehitetty vieraannuttamaan kansalaiset kannanotoista ja asioiden tilan muuttamisesta. Tällä jähmeällä rakenteella jyrätään eriarvoisuuden kasvu entistä varmemmin ja kohtalokkaammin kohti kansalaisten avuttomuutta ja toivottomuutta. Se ei ole terveen kansakunnan merkki. Kansalaisen turvallisuuden ydinasioita on kokemus oikeudenmukaisesta kohtelusta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: byrokratia, eriarvoisuus, piittaamattomuus