Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Helsingin Sanomat ja kapitalismi

Perjantai 20.9.2019 klo 12.47 - Pirkko Turpeinen-Saari

Helsingin Sanomien toimittaja Juha-Pekka Raeste käsittelee kapitalismin korjaamista Financial Times' in artikkelin herättämänä. 

Artikkelissa käsitellään tuottavuutta, varallisuuden kertymistä, tuotekehityksen kalleutta, pääomatulojen osuutta jne. Mutta missä on pihvi?

Rahan luominen "vesihöyrystä", tyhjästä, on mielestäni keskeinen ongelma, -talouden irtautuminen tuottavasta työstä ja ihmisen suorituksista. Rahan luomista tyhjästä ei säädellä oikeusjärjestelmällä eikä toiminnan tulisi kuulua oikeusvaltioon.

Kapitalismia edustavat länsimaat katsoivat sosiaalista oikeudenmukaisuutta rakentavia sosialistisia maita alaspäin. Propaganda vaikutti myös kyseisten maiden ihmisten omanarvontuntoon maiden paremmuutta verrattaessa kuluttamisen ja kulutustavaroiden määrän mittareilla. Ilmainen koulutus, ilmainen terveydenhuolto, edullinen asuminen ja hyvä työllisyys eivät näyttäneet korvaavan tavaran niukkuutta.

Länsipropagandassa, joka jatkuu autoritaarista sosialimia edustaneiden maiden tuhoamisen jälkeenkin, näitä maita kutsutaan kommunistisiksi. Kommunismi edellyttää kuitenkin syvää henkisyyttä, kykyä eläytyä toisen ihmisen asemaan ja toimintaa siltä pohjalta. Missään maapallolla ei ole tähän mennessä ollut kommunistista valtiota. Kommunistisen puolueen johtamia melko autoritaarisia sosialistisia valtioita on tietenkin ollut.

Euroopan unioni edustaa amerikkalaistyyppistä kapitalistista yhteiskuntaa, jossa tavaran tuotanto ja kuluttaminen ovat keskeisiä piirteitä. Ihmiset käsitetään kuluttajina ja heidän kykyään kuluttaa edistetään. Ei sitä, miten yksilöt olisivat enemmän ihmisiä toisilleen.

Kuten lisääntyvästä kapitalismiin kriittisesti suhtautuvasta kirjallisuudesta voidaan päätellä, Euroopan unioni tarvitsee säilyäkseen kiireesti kapitalismia edistäviä toimia eikä kritiikkiä.

EU:n itälaajeneminen oli välttämätöntä. Siten saatiin unionin piiriin suuri joukko kuluttamisen mahdollisuuksissaan tyydyttämättömiä kansalaisia. EU lahjoi näitä uusia kuluttajia runsailla tuilla. Euroopan ja Yhdysvaltojen teollisuustuotanto, erityisesti aseteollisuus sai lisää kuluttajia.

Katolinen kirkko tuki natsi-Saksaa ja natsi-Eurooppaa. Nyt kirkkoa tarvitaan kapitalismin tilkkeeksi.

EU:n uusi komissio keskittää voimia eurooppalaisen elämäntavan vahvistamiseen. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on ollut alakynnessä kuluttamiseen verrattuna. Voittaako kapitalismi kirkolla kuorrutettuna vai näemmekö kehityksen kohti rikollisella rahanluonnilla rikastumisen tuomitsemista ja tasaveroisen ihmisyyden ja aidon demokratian nousua.

Sosialismin ei pitänytkään kehittyä orjanomistusyhteiskunnan pohjalle vaan kehityskulkuna kapitalismin jälkeen. EU on lähes täydellinen sopimuksiin pohjautuva este sosiaalisen oikeudenmukaisuuden synnyttämiselle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha-Pekka Raeste, rahan luominen, kapitalismi, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, kommunismi, sosialismi, EU