Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Pelko hiipii länsimaiseen yhteiskuntaan

Perjantai 3.12.2010 klo 11.57 - Pirkko Turpeinen-Saari

Hiljattain edesmennyt yhdysvaltalainen historioitsija Tony Judt ja bosnialainen filosofi ja psykoanalyytikko Slavoj Zizek molemmat kirjoittavat länsimaisiin yhteiskuntiin lukeutuvien maiden hiljaisesta liukumisesta turvattomuuteen ja kansalaisten lisääntyvään pelon tunteeseen.

He molemmat kuvaavat sotien jälkeisen ajan poliittista yksimielisyyttä kansallisen sosiaalisen turvallisuuden rakentamiseksi yhteiskuntarauhan edellytyksenä.Ilmainen koulutus, yhteiskunnan tukema terveydenhuolto,julkinen liikenne ja kohtalainen sosiaalinen oikeudenmukaisuus olivat tuon turvallisuudentunteen perusrakenteita.

Kaksi sukupolvea myöhemmin on unohdettu miksi tuo kohtuullinen sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja turvallisuudentunne oli niin tärkeätä. Kilpailun ja markkinoiden tyydyttämisen nimissä sosiaalisia tukiverkkoja on heikennetty ja poistettu samaan aikaan kun työoloja on heikennetty ja työpaikkoja lopetettu.

Aluksi heikennykset koskivat pientä ryhmää ihmisiä ja moni saattoi kokea, että turvattomuus ei tule koskemaan minua. Vähitellen yhä suurempi osa kansalaisia Euroopassa ja Yhdysvalloissa on joutunut kokemaan asemansa uhanalaiseksi.

Se mitä sekä Judt että Zizek korostavat on se, että finanssikriisi ja pankkikriisit ovat aiheuttaneet pelon, että poliittiset johtajat eivät hallitse tilannetta.

Sittenkin melko auktoriteettiuskoon perustuvissa länsimaissa tilanteen kehittyminen siihen pisteeseen, että usko johtajien kykyyn hallita tilannetta tulee johtamaan katastrofiin.

Aluksi pelon ja turvattomuuden tunne ovat saaneet suuren osan kansalaisia turvautumaan populistisiin johtajiin, joilla on suuret sanat vailla tekoja. Konkretian puuttuessa heidän kannatuksensa liisääntyy. Ei Soinilla eikä Hollannin Wildersillä ole reseptiä maailman talousongelmien ratkaisuun. Sen sijaan he ratsastavat vihan, ennakkoluulojen ja turhautumisen tunteen voimalla.

Vaarallisinta on se, että poliittiset johtajat ovat todella avuttomia ja kyvyttömiä vastaamaan heiltä odotettuihin talouden kontrolliin saamisen haasteisiin. Sen seurauksena edellämainittu vihan, turhautumisen ja turvattomuuden energia muuttuu väkivallaksi.Historiassa tämäntyyppisille ilmiöille on on aina löytynyt myös johtajia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pelko, turvattomuus, johtajien kyvyttömyys, Judt, Zizek

Toivottomuus johtaa fasismiin

Perjantai 11.6.2010 klo 13.30 - Pirkko Turpeinen-Saari

Aljazeeran tärkeimpiä ulkomaanuutisia eilen oli Suomen painuminen takaisin taantumaan. Toisin sanoen mitkään merkit eivät viittaa siihen, että taloudellinen kehitys olisi meillä kohenemassa.

Huolestuttavinta on se, että Suomen eliitti ja poliittiset toimijat ovat kaukana tavallisen kansan arjen todellisuudesta.

Kuntien yhdistämiset, palvelujen siirtyminen maantieteellisesti yhä kauemmas käyttäjistä, byrokratian lisääntyminen, toimeentulon epävarmuus ja asukkaita palvelemaan palkattujen virkamiesten vallankäyttö johtavat kansalaiset avuttomuuteen ja toivottomuuteen. Poliittinen näytelmä eduskunnassa ja puolueiden vaalituki- ja tekstiviestifarssit osoittavat kuinka vieraita eliitin ja tavallisen kansan todellisuudet ovat toisilleen.

Työväenjärjestöt olivat viime vuosisadalla tavallisen työväestön tuki ja neuvonantaja niin arjen ongelmissa kuin poliittisessa toiminnassa asioiden parantamiseksi eduskunnassa.

Heikki Hiilamon erinomainen yksityiskohtainen artikkeli Sata-komitean työstä, joka ilmestyi keväällä Voima-lehdessä, osoittaa kuinka ammattijärjestöt eivät ajaneet köyhimpien etua vaan aivan omimmikseen kokeneidensa ryhmien etuja.

Kansalainen ei enää tiedä mistä ja minkänimisestä paikasta hänen tulisi etsiä apua ongelmiinsa. Oliko se Blue lake communications (ent.Savonlinnan puhelin) vai Stroke unit, Itella vai Kela, jonka puoleen piti kääntyä.

Italiassa kansalaiset ovat perustaneet kotiensa ja katujensa turvaksi kodinturvajoukkoja. Useassa muussa maassa tehdään samoin.Moni suomalainen kokee enään ainoaksi rehelliseksi henkilöksi kokemansa poliisin viimeiseksi turvakseen.

Ei ole ihme, jos kasvava määrä turvattomiksi, avuttomiksi ja syrjään heitetyiksi kokevia ihmisiä ryhtyy yhdessä kaipaamaan vahvaa auktoriteettia.Epätoivo ei johda rakentaviin yhteistyössä tehtäviin uudistuksiin vaan vallankäyttöön ja väkivaltaan.Ajattelu ja pohdinta loppuu suoran toiminnan ja vihan purkamisen vallatessa mielen.Poliittisen eliitin piittaamattomuus "hyvän sään aikana" johtaa osasyyllisyyteen kehityksestä, jota lopulta kukaan ei haluaisi, mutta, jota prosessin liikkeellelähdettyä ei pystytä enään pysäyttämään.

Juuri päättyneissä Hollannin vaaleissa rasistinen puolue sai 24 paikkaa 150 edustajan parlamenttiin ollen maan kolmanneksi suurin puolue. Suomen media nostaa myös meidän perusuomalaisen puolueen ilmettä viihteellistämällä sitä. En ole koskaan nähnyt mediassa eriteltävän perussuomalaisten todellisia poliittisia tavoitteita tai saavutuksia.

Kirjallisuus ja elokuvateollisuus ,varsinkin Bertoluccin elokuva 1900, on erinomaisesti ja psykologisesti kuvannut fasismin juuria, keistä tuli fasismin kannattajia tai myötäilijöitä, sekä sen epäinhimillistä tuhovoimaa ja sadismia.

Tuntuu kuin tämä eliitin ja sen johtaman byrokratian piittaamattomuus vallitsevasta tilanteesta johtuisi siitä, että tämä hallitseva sukupolvi ei ole kokenut eikä historiasta sisäistänyt autoritaarisen fasistisen kehityskulun tragediaa. Kiihkeä menestymisen halu ja vieraantuminen kanssaihmisyydestä estävät tunnistamasta merkkejä, jotka varoittaisivat nykykehityksen seurauksista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: avuttomuus, byrokratia, turvattomuus

Israelin pommitusten ja terrorin seuraukset palestiinalaislapsissa

Torstai 15.1.2009 klo 16.32 - Pirkko Turpeinen-Saari

Puolet Gazan asukkaista eli 750 000 on lapsia. Pommitusten uhreista 40% on lapsia. Kaksi tervettä vastasyntynyttä tukehtui fosforisavun aiheuttamiin hengitysvaikeuksiin koska he eivät päässeet ajoissa hoitoon. Jokainen henkiinjäänyt on jatkuvan pelon, turvattomuuden ja haavoittumisten seurauksena pysyvästi vaurioitunut. Silmien ja jalkojen menetykset ovat vammojen näkyviä ilmentymiä mutta psyykkiset vauriot ovat pysyviä.

Israelilainen kapteeni Mikhael Manekin on 15. 1. Helsingin Sanomissa oikeassa kysyessään " mitä meille juutalaisille on tapahtunut". Hän pelkää asioiden vievän " meidät kohti sellaisen raakalaisuuden normalisointia, jonka me olisimme kyseenalaistaneet vielä jonkin aikaa sitten."

Israelin harjoittama terrori ei todellakaan ole uutta niinkuin Manekinkin toteaa. Palestiinalaislapset, missä he elävätkin - Länsi-rannalla, Gazassa tai Libanonissa ovat joutuneet väkivaltaisten kotietsintöjen, tarkastuspisteiden terrorin ja nöyryytysten tai joukkomurhien todistajiksi. He ovat nähneet vanhempiaan nöyryytettävän. He ovat kokeneet, että heidän omat vanhempansa eivät pysty tarjoamaan heille turvaa koska kansainvälinen yhteisö antaa israelilaisten terrorisoida jokaista palestiinalaista.

Presidentti Jimmy Carterin työryhmään kuuluva psykoanalyytikko Vamik Volkan on vuosia tutkinut palestiinalaislapsia. Hän on todennut useiden heistä olevan psykoottisia. Kuitenkin ollessaan muiden lasten seurassa pelaamassa jalkapalloa tai muuten leikkimässä he toimivat normaalisti. Heillä kollektiivinen identiteetti tuo turvaa.

Gazan syvin tragedia on lasten kohtalo. Ei löydy sellaista määrää kielitaitoisia terapeutteja, jotka voisivat auttaa lapsia. Kolme viikkoa nälässä, janossa, yötä päivää pommien ääniä kuunnellen tietäen, että jokainen hetki voi olla viimeinen, koska missään suljetun Gazan kolkassa ei ole turvallista. Eikö kokonaisen sukupolven psyykkinen tuhoaminen ole kansainvälisessä rikostuomioistuimessa tuomittava rikos?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lasten masennus, mielen hajoaminen, turvattomuus