Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Suomalainen todellisuus herättää huolta

Keskiviikko 28.1.2009 klo 16.29 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomen yhteiskunnallinen ilmapiiri on huolestuttava. Tiedonvälitys on pinnallista ja perustuu rajattuihin tulkintoihin todellisuudesta. Yleisradion aloitettua oman uutistoiminnan sen taso on laskenut katastrofaalisesti.

Avasin presidentti Barack Obaman virkaanastujaisia seuraavana päivänä suomalaisten lehtien lisäksi ruotsalaisen Dagens Nyheterin ja belgialaisen De Morgenin. Dagens nyheterissä ja De Morgenissa oli Obaman puhe kokonaisuudessaan ruotsiksi ja vastaavasti hollanniksi käännettynä. Suomalaisissa lehdissä oli valittuja otteita kommentteineen mutta ei primaarimateriaalia, johon pelkästään suomea lukeva kansalainen olisi voinut myöhemmin palata.

De Morgenissa oli pelkästään yhdellä sivulla kuvien ja tekstin avulla selostettu koko Gazan tilanne.Gazalaisten historia, saarron kuristusote, salakuljetustunnelien merkitys elinkeinorakenteelle, israelilaisten asenteet, viime viikkojen tapahtumat.Jos lehden lukija ei ymmärrä prosesseja, jonkin läpileikkaustilanteen ehtoja, ei voi oppia itsenäisesti ajattelemaan. Vaikka Helsingin Sanomat kunnostautui tällä kertaa hyvin, jäi koko muuten hyvä informaatio roikkumaan ilmaan historiallisen prosessiotteen puutteessa.

Itsenäisen ajattelun välineiden puute heijastuu läpi suomalaisen yhteiskunnan. Koulussa opetetaan ulkolukua ei itsenäistä ajattelua. Tästä Oulun yliopiston kasvatustieteen ja psykologian professorit kirjoittivat hienon artikkelin HeSa:n yläkertana.

Itsenäisen ajattelun oppiminen edellyttää tunnevuorovaikutusta ja tunteiden elossaoloa. Miksi Eurooppalainen ihmisoikeusjärjestelmä joutuu jatkuvasti puuttumaan Suomen ihmisoikeusongelmiin vaaleissa, psykiatrisessa hoidossa, poliisiasemilla ja vankiloissa. Vuodesta toiseen.

Miksi belgialaiset lennättävät erikoiskoneen hakemaan haavoittuneita palestiinalaislapsia tehohoitoon Belgiaan mutta suomalaiset eivät. Miksi suomalaisnuorten ulko- ja turvallisuuspoliittinen ryhmä kannatta siviilipalvelun lakkauttamista ja sotilaallista liittoutumista. Mitä suomalaisnuorille opetetaan ulkoa? Humanismin ja rauhanaatteen puute tuo mieleen 1930-luvun. Sotaako me haluamme?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tiedonvälitys, yhteisvastuu, ihmisoikeudet