Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Vastuu nuorten hoidosta ei ole vanhemmilla vaan psykiatrisella hoitojärjestelmällä

Keskiviikko 5.11.2008 klo 21.23 - Pirkko Turpeinen-Saari


Lasten ja nuorten vanhemmat ovat koululaisensa päivässä mukana vain muutaman tunnin - opettajat ja harrastusten vetäjät lähes koko nuoren hereilläoloajan. Vanhemmat eivät todellakaan pysty vastaamaan nuorestaan kun mieli järkkyy.Nuoren tärkeimmät ihmissuhteet saattavat olla ystäviä, muita aikuisia, harrastusten vetäjiä.Nuoren on voitava hakeutua itsenäisesti ja oma-aloitteisesti ja helposti hoitoon. Moni nuori ottaa mielellään mukaan jonkun toisen nuoren tai harrastuksen vetäjän, jotka tietävät vanhempia paremmin mitä nuoren mielessä on meneillään. Monet vanhemmat ovat toisaalta läheisiä edelleen mutta toisella tavalla kun nuori oli lapsi.

Nuorisopsykiatristen poliklinikoiden on otettava nuorista vastuu nuorten kykyjen ehdoilla eikä ole mitenkään perusteltua vetäytyä byrokratian ja lähetteiden taakse.

Poliklinikoiden työhön varatut miljoonat on priorisoitava niin, että ensin turvataan päivystysluonteinen matalankynnyksen toiminta, joka käsittää välittömän psykiatrisen keskustelun ja hoidontarpeen arvion, jonka jälkeen nuoren tila huomioon ottaen sovitaan jatkokäynneistä ja hoitomuodoista.Nuori on asiakas ja asiantuntija, vanhemmat tulevat hänen perässään kutsuttuina yhteistyökumppaneina, eivät hoidon järjestäjinä tai aikaansaajina.

Tällainen järjestelmä oli kaikilla Helsingin kaupungin nuorisopsykiatrisilla poliklinikoilla ennenkuin toiminnat ulkoistettiin HUS:iin.

Avainsanat: MTV 3, nuorten psykiatrinen hoito, byrokratia, kouluterveydenhoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini