Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Sarkozy ja Niinistö

Sunnuntai 8.2.2015 klo 10.20 - Pirkko Turpeinen-Saari

Presidentti Niinistö on "kovien finanssipoliittisten pakotteiden kannalla, jos kapinallisten aluevaltaukset jatkuvat" kertoo Helsingin Sanomat."Näyttää siltä, ettei Putinilla ole selvää strategiaa, mutta päätavoitteena on pitää tilanne epävakaana". Mihin presidentti perustaa käsityksensä presidentti Putinista. Niinistö suhtautuu presidentti Putiniin objektina, ei subjektina.

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy suhtautuu täysin toisin. Hän toteaa olevan ymärrettävää, että Krimin asukkaat halusivat jälleen yhdistymistä Venäjän kanssa, Ukrainassa tapahtuneen laittoman vallankaappauksen jälkeen. Hän tarkastelee rehellisesti kokonaisuutta, tapahtumien logiikkaa.

Georgian presidentti Sakashvilin aloitettua Georgian sodan, silloisen EU puheenjohtajamaan Suomen Alexander Stubb oli osa USA:n propagoimaa "Venäjä hyökkäsi"-jargonia, vaikka tosiasiassa Georgia aloitti sodan ampumalla tykeillä venäläisiä rauhanturvaajia.Stubb toimi arvovaltaisessa roolissaan omien ennakkoluulojensa pohjalta. Tätä propagandaa edistämään oli palkattu belgialainen mainostoimisto. Nicolas Sarkozy pelasti tilanteen Moskovassa käymillään neuvotteluilla ja kypsällä valtiomiesasenteella.

Presidentti Niinistö ei kiinnitä huomiota tapahtumien logiikkaan. Hän ei ainakaan tuo esille kantaansa presidentti Poroshenkon sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Presidentti Poroshenko on vastuussa siitä, että hän kohdistaa itä-ukrainalaisiin kollektiivisia rangaistuksia. Valtio on lopettanut kaikilta itä-ukrainalaisilta pankkiyhteydet. Eläkkeiden maksu on lopetettu. Siviilejä on pommitettu rypälepommeilla.

Liittokansleri Angela Merkel edustaa Yhdysvaltojen nimeämää tärkeintä Euroopan liittolaistaan, Saksaa. Saksan asenne on ymmärrettävissä siten, että Yhdysvalloissa on tällä hetkellä vallassa samat voimat, jotka aseistivat Hitleriä 1930-luvulla. Yhdysvaltojen asevoimiin perustuva maailmanvalta, kybersotineen, salaisine kidutusvankiloineen, salaisine tuomioistuineen, salaisine laittomine sotineen ja lennokkimurhineen on realiteetti. Saksan nykyjohto on realistinen. Saksa on ollut mukana Ukrainan väkivaltaisessa sitomisesssa "länteen" Yhdysvaltojen rinnalla. Merkel ei puhu itä-ukrainalaisten ihmisoikeuksista. Merkel ei tunne empatiaa venäläisten turvallisuustarpeita kohtaan. Saksalaiset sanovat juhlapuheissaan Auschwizin olevan jokaisen saksalaisen tunnolla, mutta eivät 25 miljoonan venäläisen tai miljoonan serbialaisen joiden uhrausten ansiosta maailma on ollut näihin päiviin saakka vapaa fasismista.

Saksa oli 1990-luvulla Jugoslavian hajottamisen pääarkkitehti yhdessä USA:n kanssa. Siten median ykkösvalhe siitä, että Venäjä olisi nyt ensimmäisenä toisen maailman sodan jälkeen siirtämässä kansainvälisiä rajoja ei pidä paikkaansa. Balkanilla rajoja siirrettiin mielivaltaisesti, vahvemman oikeudella Saksan ja USA:n toimesta.1993 -94 välillä Euroopan yhteisön ja YK:n pyrkiessä saamaan Kroatiassa ja Bosniassa aikaan rauhanomaisia ratkaisuja Saksa jatkoi asetoimituksia Kroatian nationalisteille ja Bosniaan kalifaattia rakentaville muslimeille.

Kansainvälisessä politiikassa on kaksi kerrosta. Julkisessa kerroksessa on vallalla näytelmä, jota kansalaiset saavat median avulla seurata. Syvällä realistisessa kerroksessa ovat taloudellisesti hyvinvoivat toisen maailmansodan aikaisten fasististen rikostensa peittelyn mestarit, jotka jakavat toinen toisilleen aseita. Heille inhimillisyys ja empatia on vierasta. Sen sijaan keskinäiset lojaliteetit ovat vahvoja. Latvia esti omien toisen maailmansodan aikaisten keskitysleirien näyttelyn avajaiset UNESCO:n päämajassa koska se katsoi sen voivan vahingoittaa mainettaan EU:n puheenjohtajamaana. Latvia onkin muiden Baltian maiden ja USA:n kanssa innolla tukemassa asetoimituksia Ukrainan nationalisteille.

USA:n harrastama fasistien ja jihadistien tukeminen omien valtapyrkimysten niin vaatiessa ei ole jäänyt seurauksitta. Kaksoistornien tuhoajissa oli Bosniassa taistelleita jihadisteja. Yhdysvalloissa ollaan nyt huolissaan Yhdysvaltojen bosnialaisista, jotka ovat rahoittaneet ja tukeneet Syyriassa taistelevia Al-Qaidan ja Al-Nusran jäseniä.

Presidentti Putinin julkisista puheista päätellen hän kannattaa yhteistyötä ja demokraattisia oikeuksia kaikille niin itä- kuin länsi-ukrainalaisille. Presidentti Poroshenkolla olisi valta neuvotella ja sopia tästä ilman aseita.

Balkanin jäljet pelottavat koska siellä Kroatian nationalistit säätivät perustuslain, joilla serbit muutettiin kakkosluokan kansalaisiksi, maa julistettiin kroaattien maaksi. Ukraina yritti samaa. Parlamentti halusi julistaa itä-ukrainalaiset toisen luokan kanslaisiksi. Oikeudenmukaisuus edellyttäisi pakotteita Ukrainalle, ei Venäjälle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Poroshenkon sotarikokset, Sarkozy, Niinistö, Merkel, Obama, Krim ja Ukraina

Olemme ennen näkemättömän kriisin edessä

Keskiviikko 18.1.2012 klo 9.41 - Pirkko Turpeinen-Saari

Ranskan presidentti Sarkozy oli valahtanut kalpeaksi ja uupuneeksi osallistuessaan Espanjan pääministerin kanssa vierailunsa päätteeksi lehdistötilaisuuteen. Vähättelyt olivat tipotiessään ja tietoisuus tilanteesta oli sisäistettynä.Hän totesi Euroopan olevan ennennäkemättömän kriisin edessä.

Espanjan vierailunsa aikana Sarkozy kuuli Espanjan työttömyyden olevan 21,5%. Työttömiä on 5,4 miljoonaa - siis Suomen väestömäärä, kaikki työttöminä. Espanjan ensisijaiset säästötavoitteet 8,9 miljardia budjettileikkauksina,veronkorotuksia 6,28 miljardia ja veronkierron blokeeraamisesta 8.17 miljardia. Vuoden kuluessa säästöjä tulisi syntyä 55 miljardin edestä.

Maailmanpankki toteaa kriisin koskettavan kaikkia maita ja kaikkia alueita.

Mitä tekevät Suomen poliitikot ja media. Toimintaa jatketaan niinkuin mitään ei olisi edessä, eikä mikään koskisi Suomea vaikka suuret Euroopan kansantaloudet ovat äärimmäisissä vaikeuksissa.

Lohduttaudutaan sillä, että juuri tänään lainat käyvät kaupaksi kohtuullisella korolla, mitä tapahtuu viikon kuluttua, siltä suljetaan silmät.

Edellinen porvarihallitus -RKP, kokoomus ja city-keskustalaiset ja city-vihreät laskivat varakkaiden veroja ja pyrkivät parantamaan veronkiertomahdollisuuksia lainsäädäntöteitse. Minkäänlainen tasa-arvon ja yhteisvastuullisuuden lisääminen ei ollut ohjelmassa.

Kriisin yllättäessä odotetaan varattomimpienkin ja globaaleja asioita seuraamaan kykenemättömien (mm riittävän englanninkielen taidon puutteen vuoksi) avaavan kukkaronsa oman taloudellisen selviämisen kustannuksella.

Rikkailla on edelleen purjeveneensä ja huvilansa, mutta suuri tavallisten veronmaksajien joukko joutuu taas uhrautumaan kuten 90-luvun lamassa.

Tällaisessa kriisitilanteessa kaivataan presidenttiä, joka kykenee tukemaan hallitusta, miettimään vaihtoehtoisia selviämismenetelmiä ja ulkopoliittiseen kokemukseen perustuen pystyy neuvottelemaan tasaveroisesti niin Venäjän, Kiinan kuin Yhdysvaltojen johtajien kanssa. Paavo Väyrynen on ehdokkaista ainoa, jolla on kestävään kehitykseen pohjaava ihmiskunnan kattava visio ja koettu taito ennakoida tulevaa ja ratkaista vaikeita ongelmia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sarkozy, maailmanpankki, jättikriisi