Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10, 10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Pulitzer-journalistin Gaza-paljastus

Torstai 10.2.2011 klo 16:11 - Pirkko Turpeinen-Saari

Kolme Yhdysvaltalaista asiantuntijaa; professori Rashid Khalidi, Pulitzer-palkittu toimittaja Seymour Hersh ja entinen USA:n suurlähettiläs YK:ssa, Israelissa ja Jordaniassa Thomas Pickering olivat Marwan Bisharan haastateltavana Aljazeeran Empire- ohjelmassa. Ohjelman otsikko oli Pax Americana. Kimmokkeena oli Egyptin nykytilanne ja sen heijastusvaikutukset muualle Lähi-itään.

Yhdysvaltojen mieluisa yhteistyö Lähi-idän diktaattoreiden ja Israelin kanssa oli alkutilanteena. Jo alkuvaiheessa keskustelu suuntautui palestiinalaisten asemaan ennen ja nyt sekä Egyptin muutosten merkitykseen heidän kannaltaan.

Seymor Hersh paljasti USA:n,Israelin ja Egyptin tiiviin yhteistyön puolustusta vailla olevien Gazalaisten tappamisessa. Hän kuvasi kuinka Egyptin tiedustelupalvelu antoi Gazan tuhoamisen aikana koordinaatit ja sen jälkeen Israelin ja USA:n yhteistoiminnalla täsmäpommit kohdistettiin palestiinalaisten vapailla vaaleilla valitseman pääministerin tappamiseen. Hämmästys oli suuri kun johtajat eivät olleetkaan kuolleet vaan pitivat parin päivän päästä lehdistötilaisuuden. Sen jälkeen valittiin todella vahva syvälletunkeutuva täsmäpommi, joka Hershin mukaan oli kaikkien Geneven-sopimusten vastainen. Tämän pommin seuraukset kaikki Gazan tuhoa seuranneet tuntevat. Hamasin toinen johtaja kymmenine perheenjäsenineen, lapset mukaan luettuna, sai surmansa.

Kaikki kolme asiantuntijaa olivat sitä mieltä, että Egyptiläinen ruohonjuuritason vallankumousliike tulee muuttamaan Lähi-idän tilanteen. Yhdysvaltojen ja Israelin yhteistyössä korruptoituneiden keskeisten arabimaiden johtajien kanssa ylläpitämä demokratian ja ihmisoikeuksien vastainen rautainen muuttumattomuuden tila, jota on ylläpidetty aseiden ja salaisen poliisin avulla, ei enää voi jatkua. 

Empire-ohjelman jälkeen katsoin Seymour Hershin nettisivun, joka ei ollut keskustelutilaisuutta armeliaampi Yhdysvalloille. Hän kuvasi kuinka Yhdysvalloilla on ollut kuolemanpartioita. "Nämä partiot toimivat suoraan Rumsfeldin alaisuudessa George W.Bushin aikana, mutta sen jälkeen eivät ole olleet vastuussa kenellekään".Kongressi ei tiedä asiasta mitään.

Historia tuntuu toistavan itseään. Kongon pääministeri Lumumban murhasta presidentti Eisenhowerin aikana aina tähän päivään saakka. Empire-ohjelman keskustelijoiden mukaan yllä kuvatun kaltainen rikollinen toimintamalli tulee Yhdysvalloissa jatkumaan hallituksista riippumatta.

Juuri siksi Yhdysvaltojen edustajien on ollut vaikea asettaa sanojaan ottaessaan kantaa Egyptin tilanteeseen. Yhdysvaltojen oma muutos antaa odottaa itseään. Nyt vielä seurataan Egyptin rohkeata demokratisoitumisprosessia.

Kaikki Empire-ohjelman keskustelijat olivat sitä mieltä, että Gazan saarto tulee purkaa heti.

Empire-ohjelma on nähtävissä www.aljazeera.net/English nettisivulla klikkaamalla Empire-ohjelmasarjan ikonia ja sen jälkeen valitsemalla Pax Americana-ohjelman

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Seymor Hersh, Egypti, USA, Gaza