Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10, 10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Gaza ja Ukraina

Torstai 31.7.2014 klo 11:59 - Pirkko Turpeinen-Saari

Gazan ja Ukrainan kriisit ovat osoitus ns. läntisen kansainvälisen yhteisön syvästä demokratia- ja ihmisoikeuskriisiä. Tiedonvälitys kuvaa päivittäisiä tapahtumia kokonaisuudesta irroitettuina yksityiskohtina, ruumiiden määrinä ja pommin sirpaleina, jättäen taustalla toimivat valtaryhmittymät ja vallankäytön pimentoon.

Yhdysvaltojen ja Ukrainan oligarkkien huolellisesti suunnittelema Ukrainan "haltuunotto" johti väkivaltaan. Vallankaappaus "länsimielisille" voimille tapahtui väkivallan uhkaa käyttäen. Väkivallan ja sen uhan avulla Ukrainan parlamentista ajettiin ulos parlamentin enemmistöä edustaneita Alueiden puolueen edustajia. Väkivaltaisen kansanjoukon osan huutoäänestyksellä valitsema hallitus, jota Yhdysvallat tuki, jatkoi hallitsemista "tynkäparlamentin" kanssa. Ukrainan perustuslakia rikkoen presidentin virkaa alkoi hoitaa tynkäparlamentin puhemies. Itä-Ukrainalaisia alettiin nimittää terroristeiksi. Presidentti ryhtyi yhdessä laittoman hallituksen kanssa aseelliseen hyökkäykseen Itä-Ukrainalaisia, hallitusta vastustavia joukkoja vastaan.

Tästä seurasi Venäjän tarve Krimin haltuunottoon.

Toukokuussa Ukrainan kommunistisen puolueen puheenjohtaja käytti parlamentissa presidentin ja hallituksen toimintaa kritisoivan puheenvuoron. Hän totesi, että jos hän johtaisi maata, hän vetäisi armeijan pois Itä-Ukrainasta. Tästä lähtivät liikkeelle toimenpiteet kommunistisen puolueen lakkauttamiseksi Ukrainassa. Tynkäeduskunta sääti lain, nykyinen laillisesti valittu presidentti Poroshenko allekirjoitti sen ja kommunistisen puolueen edustajat ajettiin ulos parlamentista.

Kaikissa vaiheissa Yhdysvaltojen keskeiset poliitikot ja sotilasasiantuntijat ovat olleet läsnä Ukrainassa. Apulaisulkoministeri Victoria Nuland ilmoitti toukokuussa Ukrainassa olevan 3300 neuvonantajaa. Viime kuussa presidentti Obama ilmoitti lähettävänsä lisää neuvonantajia ja tukea aseistuksen kehittämiselle ja käytölle.

EU on solminut lähentymissopimukset tällaista demokratiaa edustavan joukon kanssa. Entisenä kansanedustajana ja edelleen ihmisoikeusaktivistina koen tämän hämmentävänä. Oudoksun myös sitä, että EU ei ole edellyttänyt Yhdysvaltoja ja useita EU-maita lopettamasta sekaantumista Ukrainan sisäisiin asioihin. Pidän Yhdysvaltoja Venäjää keskeisempänä syynä kriisiin.

Gaza-uutisointi on vielä Ukrainaakin epätyydyttävämpää. Palestiinalaiset ovat Israelin, Länsirannan ja Gazan alkuperäisväestöä. 1900-luvun alkupuolella, ennen juutalaisten siirtolaisuuden alkua, Palestiinassa asui vain muutamia kymmeniätuhansia juutalaisia. Väestö oli arabeja, palestiinalaisia. Saksan aiheuttaman holokaustin seurauksena YK päätti perustaa juutalaisille oman valtion arabien asuttamaan Palestiinaan. Palestiina jaettiin arabien ja juutalaisten valtioihin. Arabit häädettiin kodeistaan, jotta juutalaiset voisivat ne valloittaa.

Gazasta ammutaan raketteja Ashkeloniin, israelilaiseen kaupunkiin. Monella gazalaisella on kuitenkin taskussaan askelonilaisen kodin avain. Heille jäi jäljelle vain avain, kun he joutuivat pakenemaan henkensä edestä. 

Presidentti Urho Kekkonen korosti aina puheissaan palestiinalaisten kokemaa vääryyttä ja katsoi, että niin kauan kun tuota vääryyttä ei korjata, maailmassa ei missään voi olla rauhaa.

Kun seuraan Yhdysvaltojen 3 miljardilla vuodessa tukeman Israelin hallituksen ja Israelin kansan tukemien asevoimien suorittamaa palestiinalaislasten teurastusta, kaipaan Urho Kekkosen oikeudentuntoa, kykyä eläytyä ja vaatimusta korjata tilanne.

Kaipaan myös Urho Kekkosen viisautta hänen katsoessaan Suomen aseman edellyttävän pysymistä suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella. Pahoittelen Suomen joutumista Yhdysvaltojen väkivaltaan turvautuvan politiikan hiljaiseksi yhtiömieheksi. Katson Yhdysvaltojen olevan vastuussa Ukrainan ja Gazan väkivallan synnystä ja jatkumisesta. Suomalaiset poliitikot ja media ovat tietenkin vastuussa siitä, että nykyinen "hiljaisen yhtiömiehen" asema kuvataan ruusuisena ja siten annetaan lapsille ja nuorille paikkansa pitämätön kuva demokratiasta ja oikeudenmukaisuudesta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: USA Ukrainassa, Ukrainan tynkäparlamentti, Gaza, demokratia, ihmisoikeudet, Urho Kekkonen,

Keskitysleiri silmiemme edessä

Perjantai 11.7.2014 klo 13:00 - Pirkko Turpeinen-Saari

Pari päivää ennen toisen maailmansodan loppua Kroatian fasistivaltion Jasenovacin keskitysleirin serbivangit yrittivät paeta. 600 vankia juoksi tietä pitkin käsissään tiiliskiviä ja haltuunsa saamia työkaluja murtaakseen portit. Vartijat ampuivat heitä kasapäin tielle ja aidoille niin, että lopulta vain 80 vankia pääsi pakoon porttien murruttua. Juutalaisvangit oli jo siirretty 1942 Auschwitziin, myös varmaan kuolemaan.

Gaza on Israelin hallitsema keskitysleiri. Sen asukkaat ovat suljettuja alueelleen, jota Israelilaissotilaat valvovat mereltä, ilmasta ja maalta. Gazassa väestö ei saa puhdasta juomavettä, jätevedenpuhdistamo on toimintakyvytön, sairaanhoitotarvikkeet eivät vastaa nykyajan vaatimuksia. Jokainen gazalaislapsen äiti tietää, että hänen lapsensa ei voi kasvaa terveenä aikuiseksi, koska juomaveden puhdistukseen käytettävät kemikaalit tuhoavat lapsen munuaiset.

Vuoden 2009 pommitusten jälkiä ei ole voitu korjata koska alueelle ei saa riittävästi rakennustarvikkeita. Tuon pommituksen seurauksena 400 lasta sai surmansa. Mitään kannattavaa elinkeinoa ei voi harjoittaa koska tavara voi jäädä rajoille pilaantumaan.Nuoret eivät voi olla kanssakäymisessä ulkomaailman kanssa, koska Schengen-sopimus estää matkustamisen. Israel on taloudellisessa suositumuusasemassa EU:ssa. Siten EU välillisesti suosii Israelin toimia palestiinalaisalueilla.

Median suhtautuminen on radikaalisti muuttunut v. 2009 jälkeen. Gazalaisten puuttuvista ihmisoikeuksista raportoiminen on muuttunut huoleksi israelilaismiehittäjien kokemasta pelontunteesta Hamasin ampumia raketteja kohtaan. Auschwizin vankien ihmisoikeuksista huolehtiminen on siirtynyt huoleen natsivangivartijoiden polttouunien kärystä kärsimiseen.

Todellisuuden amerikkalaistuminen näkyy Suomen mediassa ja kulttuurisessa ilmapiirissä. Jo vuosikymmenen ajan kirjallisuudessa erityisesti Sofi Oksasen toimesta unohdettu se, että esimerkiksi Eesti julistettiin toisen maailmansodan aikana juutalaisista vapaaksi, viimeisenkin juutalaisen tultua teloitetuksi. Unohdetaan se, että Yhdysvaltojen konservatiivinen teollisuuseliitti tuki Hitleriä ja natsit saivat turvapaikan paitsi Etelä-Amerikassa, myös Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa muodostaakseen siellä vaikutusvaltaisen diasporan.Puolitotuuksien julkaiseminen on suomalaista propagandaa, jonka olemassaoloa ei haluta tunnustaa.

Palestiinalaisten demokraattisesti valitsema parlamentti ja hallitus tehtiin toimintakyvyttömäksi Yhdysvaltojen ja EU:n kieltäytyessä yhteistyöstä sen kanssa. Yhdysvallat julisti Hamasin, kuten sitä ennen esimerkiksi Etelä-Afrikan Mandelan ANC:n ja kymmenet muut vapausliikkeet, terroristijärjestöksi. Siten "länsivallat" kannustivat Israelin toimia, joilla se teki parlamentaarisesti hallitun Palestiinan mahdottomaksi. Monet kansanedustajat päätyivät poliittisen kantansa vuoksi Israelin vankiloihin, jossa ovat edelleen.

Hamasin raketit on tulkittava hätähuudoksi keskitysleiristä, jonka olemassaolo mielellään unohdetaan niin poliittisessa eliitissä kuin mediassa. Etelä-Afrikan apartheid loppui vasta taloussaarron seurauksena, jota Yhdysvallat viimeiseen saakka vastusti. Länsi toimi valkoisen apartheid-hallituksen tukena loppuun saakka kuten nyt Israelin miehityshallituksen kohdalla on asian laita. Eihän Hamasin raketteja tarvittaisi, jos Palestiinassa vallitsisi oikeudenmukainen demokraattinen kahden valtion tai yhden valtion järjestelmä.

Toisen maailmansodan jälkeen päiviteltiin, että voi kun olisi tiedetty keskitysleirien olemassaolosta, jotta olisi voitu yrittää pelastaa vankeja. 

Gaza is a modern concentration camp. There is a remarkable change in attitude towards the human rights of Palestinians. The media is more and more worried about the mental strain of the Israelis under the threat of Hamas rockets, than the human rights of the people closed in the Gaza concentration camp. It is as if, instead of the suffering of the inmates of Auschwitz, we would be worried of the suffering of the prison guards, who feel the smoke coming from the oven pipes disgusting.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Gazan keskitysleiri, lännen propaganda, Sofi Oksanen, vanginvartijan kärsimykset, kansainvälinen piittaamattomuus Gazan ahdingosta, Gaza concentration camp

Pulitzer-journalistin Gaza-paljastus

Torstai 10.2.2011 klo 16:11 - Pirkko Turpeinen-Saari

Kolme Yhdysvaltalaista asiantuntijaa; professori Rashid Khalidi, Pulitzer-palkittu toimittaja Seymour Hersh ja entinen USA:n suurlähettiläs YK:ssa, Israelissa ja Jordaniassa Thomas Pickering olivat Marwan Bisharan haastateltavana Aljazeeran Empire- ohjelmassa. Ohjelman otsikko oli Pax Americana. Kimmokkeena oli Egyptin nykytilanne ja sen heijastusvaikutukset muualle Lähi-itään.

Yhdysvaltojen mieluisa yhteistyö Lähi-idän diktaattoreiden ja Israelin kanssa oli alkutilanteena. Jo alkuvaiheessa keskustelu suuntautui palestiinalaisten asemaan ennen ja nyt sekä Egyptin muutosten merkitykseen heidän kannaltaan.

Seymor Hersh paljasti USA:n,Israelin ja Egyptin tiiviin yhteistyön puolustusta vailla olevien Gazalaisten tappamisessa. Hän kuvasi kuinka Egyptin tiedustelupalvelu antoi Gazan tuhoamisen aikana koordinaatit ja sen jälkeen Israelin ja USA:n yhteistoiminnalla täsmäpommit kohdistettiin palestiinalaisten vapailla vaaleilla valitseman pääministerin tappamiseen. Hämmästys oli suuri kun johtajat eivät olleetkaan kuolleet vaan pitivat parin päivän päästä lehdistötilaisuuden. Sen jälkeen valittiin todella vahva syvälletunkeutuva täsmäpommi, joka Hershin mukaan oli kaikkien Geneven-sopimusten vastainen. Tämän pommin seuraukset kaikki Gazan tuhoa seuranneet tuntevat. Hamasin toinen johtaja kymmenine perheenjäsenineen, lapset mukaan luettuna, sai surmansa.

Kaikki kolme asiantuntijaa olivat sitä mieltä, että Egyptiläinen ruohonjuuritason vallankumousliike tulee muuttamaan Lähi-idän tilanteen. Yhdysvaltojen ja Israelin yhteistyössä korruptoituneiden keskeisten arabimaiden johtajien kanssa ylläpitämä demokratian ja ihmisoikeuksien vastainen rautainen muuttumattomuuden tila, jota on ylläpidetty aseiden ja salaisen poliisin avulla, ei enää voi jatkua. 

Empire-ohjelman jälkeen katsoin Seymour Hershin nettisivun, joka ei ollut keskustelutilaisuutta armeliaampi Yhdysvalloille. Hän kuvasi kuinka Yhdysvalloilla on ollut kuolemanpartioita. "Nämä partiot toimivat suoraan Rumsfeldin alaisuudessa George W.Bushin aikana, mutta sen jälkeen eivät ole olleet vastuussa kenellekään".Kongressi ei tiedä asiasta mitään.

Historia tuntuu toistavan itseään. Kongon pääministeri Lumumban murhasta presidentti Eisenhowerin aikana aina tähän päivään saakka. Empire-ohjelman keskustelijoiden mukaan yllä kuvatun kaltainen rikollinen toimintamalli tulee Yhdysvalloissa jatkumaan hallituksista riippumatta.

Juuri siksi Yhdysvaltojen edustajien on ollut vaikea asettaa sanojaan ottaessaan kantaa Egyptin tilanteeseen. Yhdysvaltojen oma muutos antaa odottaa itseään. Nyt vielä seurataan Egyptin rohkeata demokratisoitumisprosessia.

Kaikki Empire-ohjelman keskustelijat olivat sitä mieltä, että Gazan saarto tulee purkaa heti.

Empire-ohjelma on nähtävissä www.aljazeera.net/English nettisivulla klikkaamalla Empire-ohjelmasarjan ikonia ja sen jälkeen valitsemalla Pax Americana-ohjelman

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Seymor Hersh, Egypti, USA, Gaza

Pommit ja nälkäkuolema palestiinalaisten vaihtoehdot

Lauantai 7.2.2009 klo 9:41

YK:n pakolaisapu UNRWA on ilmoittanut keskeyttävänsä humanitaarisen avun ( huovat, jauhot, öljy,lääkkeet) jakamisen Gazassa koska Gazaa hallitsevan Hamasin sosiaaliministeri on omilla valtuuksillaan ottanut 20 lastia apua jakaakseen sen myös niille Gazalaisille, joilla ei ole virallista pakolaisstatusta.

Miten tähän on tultu?

Normaaleilla tunteilla varustettu ihminen ei voi käsittää miksi apua ei saada kaikille pommituksen tuhoista kärsineille ihmisille. Sen ymmärtää että UNRWA pitää ensisijaisena avun kohteena sitä ryhmää, jonka auttamista varten se on jo vuosikymmeniä sitten perustettu. Mutta sen sijaan, että se syyllistää Hamasia kaikkien tarvitsevien auttamisesta hätätilanteessa se voisi paitsi poikkeuksellisesti auttaa kaikkia ja samanaikaisesti vaatia YK:ta sekä Punaista ristiä ja muita avustusjärjestöjä kiireesti auttamaan muita.

Ensisijaisestihan luulisi, että "demokraattiset" länsimaat pakottaisivat Israelin avaamaan rajat paitsi humanitaariselle avulle myös kaikelle muulla elinkeinotoiminnalle. On täysin kaksinaismoraalista sulkea silmät Israelin hallituksen ja erityisesti sotilaiden ja laittomien siirtokuntien asukkaiden julmuuksilta, jotka jatkuvat myös Gazan tuhopommitusten jälkeen, kuten myös ennen sitä, ja sen sijaan puhua aseiden salakuljetuksen lopettamisesta  ensisijaisena ehtona rajojen avaamiselle. Aseita, ydinaseet mukaan luettuna on Israelin puolella. Niiden toimittaminen pitäisi ensisijaisesti lopettaa.

Länsimaiden tapa ajatella ja toimia on kyynisyyden huippu.Traumatisoituneet Gazalaiset on jätetty yksin. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Gazan saarto, YK, Hamasin demonisointi

Yhteishallitus takaisin Palestiinaan

Keskiviikko 21.1.2009 klo 16:52 - Pirkko Turpeinen-Saari

Israelin suorittaman Gazan tuhoamisen jälkeen alkaa kansainvälisiltä kentiltä kuulua ääniä palestiinalaisten yhtenäisyyden rakentamisesta ja yhteishallituksesta.

Samat tahot, USA, EU ja tietyt arabimaat kieltäytyivät 2006 yhteistyöstä Hamasin kanssa vaikka tämä, vaalien voittaja, oli kärsivällisesti rakentanut ja tehnyt yhteishallituksen mahdolliseksi. Yhteistyön sijaan länsimaat pyrkivät hajoittamaan palestiinalaiset tukien ainoastaan vaalit hävinnyttä Fatah-puoluetta ja sen edustajaa presidentti Abbasia.Kyseiset maat aseistivat Fatahia palestiinalaisten parlamenttia edustavan hallituksen sijaan.Hallitus hajoitettiin, jonka jälkeen Fatah on demokratian vastaisesti hallinnut Palestiinalaisalueita länsimaiden tuella. Prosessin seurauksena oli sisällissotaa muistuttava vallankaappaus Gazassa, jonka jälkeen vaalien voittaja Hamas on yksin hallinnut asein valtaamaansa aluetta, Fatah vuorostaan epädemokraattisesti muodostetun hallituksen avulla Länsirantaa.( 30 kansanedustajaa pantu Israelin vankiloihin Israelin toimesta)

Israelin ja Lännen yhteistyöhön perustuva mielivalta on tullut tiensä päähän. Palestiinalaisilla kuten muillakin kansoilla on oikeus vaaleilla valita johtajansa ja edustajansa hoitamaan myös kansainvälisiä suhteita. Israelin miehityksen ja mielivallan alla elänyt Palestiinan kansa on kokenut vuosikymmenten kärsimysnäytelmän, jolla ei näy loppua mielivaltaisessa maailmassa.

Lännen on tunnustettava virheensä ja sallittava palestiinalaisten palata lähtöruutuun, jossa vaalien voittajan johdolla muodostetaan suvereeni yhteishallitus. Lännen ja arabimaiden on lopetettava Israelin 1,5 vuotta jatkama Gazan saarto, joka jatkuu tuhoisana sekä pantava täytäntöön YK:n päätökset itsenäisestä Palestiinalaisvaltiosta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: demokratia, vastuu Gazan lasten kohtalosta,